POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Sundgren om besvikelsen efter landslagsnobben och att han har förändrats som människa: ”Livet har en mening"

Foto: Bildbyrån

DUBAI. På ett år har Daniel Sundgren gått från att vara nära att tvingas sluta spela fotboll till att vinna SM-guld.
Nu berättar 28-åringen att han har förändrats som människa.
- Att jag för ett år sedan inte fick spela och till att jag nu kan vara med på allt och att jag mår bra, jag ser på det som att livet har en mening, säger han till Fotbollskanalen.

Daniel Sundgren drabbades av akuta andningssvårigheter som senare diagnostiserades med lungemboli, blodpropp i lungorna, och när AIK var på träningsläger i Dubai för ett år sedan var högerbacken med, men fick bara delta på lätta övningar utan närkontakt.

Då visste han inte om han skulle kunna spela fotboll igen.

Nu, ett år senare, är han tillbaka i Dubai. Den här gången mår han bra. Sedan sist har han gjort comeback på fotbollsplanen, blivit frisk, och har vunnit ett SM-guld.

Men trots att han hade det väldigt jobbigt för ett år sedan så vill han inte glömma den känslan.

- Jag tror att det är viktigt i min situation att faktiskt tänka tillbaka till hur jag hade det för att inspirera mig själv och för att trigga mig själv. När träningar är jobbiga och vi har löpningar så tänker jag tillbaka på hur mycket jag längtade efter att få göra det när jag var sjuk. Det viktiga är att jag tänker tillbaka på att jag faktiskt inte kunde göra vissa saker förut. Nu är det inte det här att man gnäller när man har löpningar och fys och sådant utan nu tycker jag bara att det är kul, säger Sundgren till Fotbollskanalen.

Min känsla när vi pratade här för ett år sedan var att du mådde väldigt dåligt och att det inte var långt ifrån att du började gråta?
- Ja exakt. Att det var så för ett år sedan och till att jag nu kan vara med på allt och att jag mår bra, jag ser på det som att livet har en mening. Det blev som ett wake up för mig att allt går inte som på en dans. När som helst kan det komma en motgång. Det kan andra i vår trupp också intyga. Jag tänker på ”Jeppe” (Jesper Nyholm) som har det jävligt tufft och som jag har försökt stötta mycket.

- Sedan när man väl kommer tillbaka så får man en annan syn på det. Man uppskattar sakerna mycket mer, och i dag står jag här med bättre fysik än vad jag någonsin har haft och känner mig fräschare än någonsin fast jag är 28 år. Jag har aldrig känt mig så här bra.

Har du förändrats som människa?
- Ja, jag tror att jag har blivit lite mer ödmjuk. Jag uppskattar allt mycket mer. Cykelturerna från träningsplanen och till hotellet har jag alltid tidigare tyckt varit skittråkigt, men nu kan jag tycka att det är skönt. I vardagen också, att jag tar in saker och njuter av det.

Du la nyligen upp en bild på Instagram där du har på dig en tröja som det står Speak Up på och att det är en organisation mot mobbning – varför är du engagerad där?
- Först och främst så har jag alltid varit emot folk som gillar att stöta ut folk. Egentligen ska väl andra bedöma hur jag är, men vad jag tycker så har jag alltid kunnat anpassa mig till vilka jag är med. Jag umgås väldigt mycket med äldre, allt från Jos Hooiveld som var här i AIK till Henok och ”Nisse” och andra. Jag har alltid trivts bra med äldre.

- Men jag umgås också med de yngre, som med juniorerna och allt från Alexander Isak till Billy (Bilal Hussein) som är uppe i A-laget nu. Så jag har alltid trivts bra med alla olika och jag har alltid sett personer som har varit utanför och jag har alltid tagit med de personerna. Nu är det inte bara jag som är så, men jag brukar alltid försöka få med folk.

Annars är det väl mycket hierarkier in om fotbollen, till exempel att yngre får göra mer skitjobb som att bära material och så?
- I AIK har vi det faktiskt inte så. Vi tog bort det när Andreas Alm var tränare.

Om vi går tillbaka till när du var här för ett år sedan och inte fick vara med på träningarna till att du sedan vann SM-guld - hur var det för dig att vinna det där guldet?
- Det var en dröm som gick i uppfyllelse. Jag har inte talat om det här utåt, men jag har alltid haft lite press för jag har alltid velat kvittera med farsan (Gary Sundgren, som också har ett SM-guld).

- Sedan blev jag extra berörd med tanke på hur glada människorna runt om mig blev. Jag tänker på min flickvän som alltid har stöttat mig sedan dag ett, så många timmar hon har lagt ner på att få mig att må bra. Jag tänker också på familjen som alltid har stöttat mig, framför allt min mamma som har hjälpt mig med all medicinering och kommit på lösningar på hur jag ska kunna spela vidare och så vidare. Det var liksom mitt tack.

Hur var det för flickvännen och din mamma att se dig vinna guldet?
- Jag träffade faktiskt inte familjen på en hel vecka efter guldet för jag hade fullt upp med att fira, men det är klart att alla var oerhört stolta. Jag kan tänka mig att som föräldrar så blir man bara tårögd av tanken att ens son har vunnit ett guld och faktiskt är bäst i Sverige.

Du vann guld och blev bäst i Sverige, men när landslagets förbundskapten Janne Andersson tog ut januaritruppen så fanns du inte med – hur ser du på det?
- Jag blev besviken. Absolut. Men jag kan inte svara på varför jag inte var där. Det är klart att man hade en tanke på att man kanske skulle komma med. Det har kanske med åldern att göra eller att man inte är tillräckligt bra? Jag var besviken men han tar ut de bästa spelarna och är man inte en av de bästa så är man inte med.

För bara några dagar sedan var du på väg att lämna AIK och flytta till grekiska ligasexan Aris Thessaloniki men nu är du ändå här med AIK - vad hände?
- Vad jag vet så var det slutförhandlingar men sedan var det någon detalj som inte stämde in. Allt ska vara hundra procent för att man ska vilja flytta och det var det inte den här gången, och då är jag kvar i AIK och jag trivs bra med att vara här. Sedan har man alltid en strävan efter att vara så högt upp som möjligt i fotbollsvärlden. Helst av allt vill man ju spela i Barcelona men sedan fattar man ju att det kanske är kört, men man strävar alltid efter att komma så högt upp man kan och så kommer det alltid att vara.

Vad var det som lockade med en flytt till Aris?
- Jag har många grekiska vänner och alla sa att Thessaloniki är en fantastisk stad. Jag tror att grekisk fotboll och just Aris skulle passa mig. Det är ett väldigt offensivt lag. Sedan ville klubben verkligen ha mig och jag skulle inte komma dit som någon bänkspelare utan man ville verkligen ha mig. Sedan fansen givetvis. Jag ÄR uppväxt med att ha Black Army bakom mig så det hade också en stor betydelse, att spela matcher där det är ett riktigt tryck och mycket press. Jag gillar att ha mycket press.

Är du rent allmänt sugen på att flytta eller var det just den här klubben som lockade?
- Nej, kommer det något som är intressant och som jag vet utvecklar mig och ger bättre ekonomiskt så är det klart att man alltid vill sträva dit. Man ska inte säga nej. Men sedan ska allt klaffa så klart.

Blir du kvar i AIK nu?
- Ja det blir jag. Det känns bra. Vi har ett väldigt intressant lag. Vi har många spelare kvar från förra året. Spelarna som har lämnat var väldigt bra men nu har vi fått in några väldigt intressanta namn. Nu får vi se om nyförvärven kan fylla hålen och det tror jag absolut att alla kan göra. Det är så tidigt på säsongen nu så det är svårt att jämföra den här truppen med den vi hade förra året. Jag tror att vi precis har värvat Kristoffer Olssons ersättare (Saku Ylätupa) men nu har han bara varit med på en träning och jag har inte sett honom spela innan, så det är svårt att säga hur bra han är.

Vilka lag känns som utmanare till er i allsvenskan?
- Vad man har sett så har ju Norrköping gjort bra värvningar, har ett bra lag, spelar bra fotboll och har sitt konstgräs hemma där man sällan förlorar. Sedan har vi så klart Malmö som givetvis är bra. Jag kan ju nämna fler lag men det känns som att det är mest intressant att nämna topp tre och jag tror att det är de tre lagen som det handlar om.

Publicerad 2019-02-02 kl 14:12
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto