POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
3d

Sundgren skriver öppet brev - vill "rentvå" sitt namn

Foto: Bildbyrån.

AIK entledigade tidigare i veckan Daniel Sundgren.
Detta efter en incident inför bortamötet med Ararat i CL-kvalet.
Nu skriver Sundgren ett öppet brev till AIK:s supportrar. 
"Efter incidenterna och osanningarna som skrivs om mig på nätet måste jag rentvå mitt egna namn", skriver han i brevet som publicerats i Expressen

Daniel Sundgren, som är fostrad i AIK och som under 2016 återvände till föreningen, har under senaste åren varit en stor fanbärare för klubben och dess supportrar, men skrev tidigare i sommar på ett avtal med grekiska klubben Aris. Däremot var det tänkt att backen skulle spela matcher i AIK:s Champions League-kval, men än dock blev det inte så. 

Tidigare i veckan, två dagar efter CL-kvalmötet med Ararat som Sundgren missade, meddelade AIK att backen lämnar föreningen omedelbart. AIK lät meddela att Sundgren sjukanmält sig "tätt inpå resan" till Armenien och att sjukanmälningen skedde på ett sätt "som inte följer de rutiner som AIK Fotboll har för sjukanmälning". Föreningens sportchefen Björn Wesström uttryckte också stor besvikelse i kommunikén. 

Vi känner en enorm besvikelse över hur Daniel hanterat sin avtalade avslutning i AIK. Han har haft en fantastisk karriär i AIK och att vi nu skiljs på detta sätt känns oerhört sorgligt, sa Wesström i en kommentar på AIK:s hemsida.

Men åsikterna mellan Wesström och Sundgren skiljer sig åt.

Backen uttalade sig senare för Fotbollskanalen och sa då att han under senaste tiden haft en "tuff period mentalt". Detta med anledning av att han, under tiden han spelade i AIK fram till flytten till Grekland, var orolig för att bli sjuk, skada sig eller något annat som skulle kunna förstöra hans första utlandsäventyr. Han menar dessutom att han var sjuk och att han därför inte kunde spela kvalmatchen på grund av det. 

- Då blir det en tolkning kring vad de tycker är att vara sjuk och inte. Av det jag läst att de har sagt så tyckte inte de att det var rimligt att jag var sjuk precis innan matchen. Det får stå för dem. Jag var tydlig i C More efter Kalmar-matchen att det har varit tufft mentalt, jag var helt slut i huvudet och mådde dåligt. Jag började känna mig sjuk, fick ont i magen och så, vilket gjorde att jag tackade nej till matchen. Sedan får alla själva stå för vilken sida av myntet de vill se, jag tror att de flesta AIK-supportrar vet var jag står. Men om de vill tolka det som att jag inte var sjuk så får det får stå för dem. Jag vet bara att jag mådde skitdåligt och ville inte åka med och prestera urdåligt, det hade varken AIK eller jag tjänat på. Jag tror inte att de vill ha några spelare på planen som säger att de inte vill spela för att de har det tufft mentalt, sa han då. 

Efter Sundgrens uttalande valde Wesström att ta en vända till i media och gjorde en intervju med Expressen, där han bemötte Sundgrens bild av situationen. Han stod då fast vid sina ord och menade att all information inte nått allmänheten. 

- Vår bild av det är att Daniel tydligt har uttryckt att han inte vill vara en del av det Europaspel som vi skulle gå in i efter det att vi tecknat ett avtal om att han ska skulle vara det. Efter det har det hänt en massa saker som vi väljer att inte kommunicera om, utan vi konstaterar bara att det har lett oss till en situation där vi behöver gå skilda vägar, sa han till tidningen då. 

Nu publicerar i sin tur Sundgren ett öppet brev till AIK:s supportrar i Expressen. Detta med anledning av att han vill rentvå sitt namn. 

"Jag trodde aldrig jag skulle behöva skriva detta brev men efter incidenterna och osanningarna som skrivs om mig på nätet måste jag rentvå mitt egna namn och lämna över min historia till er", inleder Sundgren brevet i tidningen. 

Sundgren ger vidare utförligt sin bild av händelseförloppet inför övergången till Aris och om turerna inför mötet med Ararat. Sundgren menar att han, vid tidpunkten för övergången till Aris, fick information av båda klubbarna om att han enligt Fifas regler skulle få spela Europa-kvalmatcher med båda lagen, men att han några dagar sedan blev kontaktad av Aris som lät meddela att en ny Fifa-regel för den här säsongen gör att han inte kan delta i Europa-kval för två lag samma säsong. Det gjorde att han pratade med Wesström, som i sin tur kontrollerade med Svenska Fotbollförbundet och sedan stämde nytt möte med backen. 

"Jag förmedlade min oro över att missa kvalspelet med Aris som är min arbetsgivare för det kommande tre åren, och jag hade ingen större lust att hamna snett med de från första början", skriver Sundgren i brevet och fortsätter:

"Det höll givetvis BW med om och var där och då på min sida. Han sa 'Jag förstår dig fullt ut. Jag hade förmodligen tänkt samma sak i din sits, det jag behöver göra är att informera RN (Rikard Norling) om detta direkt, då han kanske vill spela in en annan spelare under de kommande träningarna/allsvenska matcherna' och jag hade då full förståelse och respekt för det".

Sundgren skriver vidare att han därefter fortsatte att träna på och att han "agerade professionellt", men att han började må dåligt, då han under en tid väntade på svar från Björn Wesström och Rikard Norling kring om han skulle spela eller ej i Champions League-kvalet. Till slut blev han inkallad till ett nytt möte och fick besked om att Norling ville att han skulle spela i CL-kvalet. 

"BW bekräftade och sa att jag skulle förstå situationen från deras vinkel och att han inte ville hamna i onödiga diskussioner eller bråk med RN om detta, trots att BW dagarna innan varit på min sida. Jag tog emot deras information och där började både huvudet och kroppen att säga ifrån", skriver Sundgren i brevet. 

Sundgren skriver vidare att han trots det genomförde alla matcher som vanligt i allsvenskan, men att han i söndags, dagen före avresan till Ararat, bad Norling om att inte bli uttagen till CL-kvalmötet, då han kände i sin kropp att han inte skulle kunna ge hundra procent. Norling tyckte dock annorlunda och tog ut Sundgren till mötet. 

Enligt backen började han sedan må dåligt natten till avresan. Han skriver i brevet att han tillbringade natten på toaletten och att han hörde av sig vid ett par tillfällen till AIK:s naprapat. Under morgonen pratade han sedan med AIK:s läkare som konstaterade att han var sjuk - och senare under dagen kom en läkare för att "kolla läget" med honom. 

"Efter detta hör jag ingenting förens jag blir inkallad till AIK:s kansli två dagar senare där dom säger till mig att jag varit illojal och de arbetsbefriar mig med omedelbar verkan. Jag får meddelat för mig att mina saker är packade och finns att hämta på Karlberg och att de avser att kommunicera detta inom 24 timmar", skriver Sundgren.

AIK-backen avslutar sedan brevet med att skriva att de här orden är hans sista och att han är tacksam för sin tid i klubben. Han skriver att han "kanske byter klubb, men inte färger". 

Publicerad 2019-07-14 kl 08:15
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå