POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Sundgrens svar: "Jag har mått skitdåligt - ville inte åka med och prestera uselt"

Foto: Bildbyrån

AIK har valt att arbetsbefria Daniel Sundgren under de sista dagarna av hans kontrakt då han inte velat spela i Champions Leage-kvalmatchen mot Ararat.
Nu ger backen sin bild av det hela till Fotbollskanalen.
- Jag mådde skitdåligt och ville inte åka med och prestera urdåligt, säger Sundgren.

Sedan början av juni har det stått klart att Daniel Sundgren kommer att lämna AIK för grekiska Aris, en övergång som dock var planerad att träda i kraft först 18 juli. Fram till dess kunde backen spela matcher med AIK.

Tidigare i dag meddelade AIK att man arbetsbefriat Daniel Sundgren med omedelbar verkan, efter att backen sjukanmält sig "tätt inpå resan" till Champions League-kvalmötet med och meddelat att han inte ville vara uttagningsbar.

- Vi känner en enorm besvikelse över hur Daniel hanterat sin avtalade avslutning i AIK. Han har haft en fantastisk karriär i AIK och att vi nu skiljs på detta sätt känns oerhört sorgligt, sade sportchef Björn Wesström i en kommentar på AIK:s hemsida.

Nu ger Daniel Sundgren sin bild av det som hänt till Fotbollskanalen:

- Jag har varit tydlig mot AIK sedan lång tid tillbaka med att den här delen har varit tuff för mig. I svenska fönster är det lite tuffare, då man kan sajna ganska tidigt på sommaren för att sedan spela vidare för sitt lag då fönstret öppnar sent. Det har alla vetat om. Det har tagit väldigt hårt på mig psykiskt och mentalt. Jag har verkligen, verkligen försökt maximera mina prestationer för att få ett gott avslut i AIK. Jag har verkligen tagit i för kung och fosterland i de matcher jag har spelat i allsvenskan. På något sätt kände jag att jag släppte ut allt i Kalmar-matchen borta i de sista löpningarna jag tog för att hålla nollan. Jag hoppas att det får känneteckna vem jag är, att jag verkligen gav allt in i det sista. Jag var slut mentalt. Det gick inte mer. Om AIK vill missförstå eller förstå det på deras vis så får de göra det, jag har inget mer att säga om det. Jag är i alla fall inte en illojal spelare, det tror jag att de äkta fansen vet om. Jag tror att de flesta visste om att jag inte kunde delta i båda turneringarna, säger han.

Du menar att det är ett missförstånd som är grunden till att den här situationen uppstått mellan dig och AIK?
- Nej, jag har varit tydlig gentemot AIK under en längre tid att det har varit en tuff period mentalt. De har ändå ställt ut mig på banan i allsvenskan, och jag känner att jag ändå har gjort bra prestationer och gett allt trots att jag har haft det tufft. Ni kan ju tänka er själva i min situation: att för första gången som 29-åring få chansen att spela utomlands med den bakgrund jag har att jag för ett och ett halvt år sedan blev väldigt sjuk. Det är klart att man har haft det i huvudet att man inte velat sumpa sin chans att spela utomlands. Det har jag varit tydlig med gentemot dem. Man vet hur det är, en skada så skiter sig allt. Jag har inte sprungit runt på planen och tänkt att jag kan bli skadad, men allt som jag har gett för AIK har tagit hårt på mig mentalt. Sedan får ni fråga fansen vad de tycker om mina prestationer, men jag tycker att jag har gjort det allra bästa jag kunnat.

Samtidigt var det ju sagt att du skulle vara AIK-spelare fram till 18 juli, det var det som var förutsättningarna på förhand. Hur ser du på det?
- Då blir det en tolkning kring vad de tycker är att vara sjuk och inte. Av det jag läst att de har sagt så tyckte inte de att det var rimligt att jag var sjuk precis innan matchen. Det får stå för dem. Jag var tydlig i C More efter Kalmar-matchen att det har varit tufft mentalt, jag var helt slut i huvudet och mådde dåligt. Jag började känna mig sjuk, få ont i magen och så, vilket gjorde att jag tackade nej till matchen. Sedan får alla själva stå för vilken sida av myntet de vill se, jag tror att de flesta AIK-supportrar vet var jag står. Men om de vill tolka det som att jag inte var sjuk så får det får stå för dem. Jag vet bara att jag mådde skitdåligt och ville inte åka med och prestera urdåligt, det hade varken AIK eller jag tjänat på. Jag tror inte att de vill ha några spelare på planen som säger att inte vill spela för att de har det tufft mentalt.

AIK säger att du kommunicerade att du inte ville vara uttagningsbar. Har det att göra med hur du mådde, menar du?
- Jag kommunicerade det här för flera månader sedan, det här har pågått ett långt tag och det har de vetat om. Det har blivit en stressfaktor i mig. Stress leder aldrig till något bra. Där och då kände jag mig skitsvag, jag kunde inte ge allt för AIK. När jag sätter på mig matchtröjan och ska representera AIK vill jag göra det 100 procent, inte noll.

Spelade det in att du om du hade spelat mot Ararat inte hade kunnat spela i Europa League-kvalet för Aris när du sade att du inte ville spela den matchen?
- Den faktorn fick de för flera månader sedan, det visste de om. Det var det jag kände där och då var det jag kände där och då. Jag lyssnade på kroppen, helt enkelt.

Hur är relationen med Björn Wesström och Rikard Norling?
- Ingen speciell alls. Jag har inte pratat med dem efter det här.

Vad säger lagkamraterna? Har du pratat med någon av dem?
- Nej, jag har inte pratat med någon av dem än. Jag har inte hunnit träffa dem, de kom hem från Armenien i går.

Hur känner du över att det blir så här du skiljs åt med AIK?
- Det är verkligen jättesorgligt. Det känns som att det är en onödig grej. Det känns jättetråkigt, men jag känner ändå att jag har gjort något bra för AIK. Jag älskar AIK, jag är en spelande supporter. De som har agg mot mig får gärna ringa och snacka med mig om de vill.

Fotbollskanalen har sökt AIK:s sportchef Björn Wesström.

Publicerad 2019-07-11 kl 12:56
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå