Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Sundsvalls ekonomiska kris avvärjd - sponsorer lånar ut fem miljoner

Foto: Bildbyrån.

Sundsvalls akuta kris är avvärjd.
Näringslivet ställer upp och lånar ut fem miljoner.
- Det känns riktigt, riktigt bra, säger klubbens ordförande Johan Nikula till Fotbollskanalen.

Gif Sundsvall gick för en tid sedan ut med att man befann sig i ett minst sagt knepigt ekonomiskt läge. Klubben behövde få in fem miljoner kronor och man beskrev själva sitsen som ”akut”.

Efter att man gått ut och vädjat om hjälp har man nu fått löfte om att låna pengarna som saknas, det bekräftar klubbens ordförande Johan Nikula.

- Det känns jättebra, det känns riktigt, riktigt bra, säger han till Fotbollskanalen.

Enligt Nikula rör det sig om ett tiotal större långivare och därutöver 20-30 företag som kommer stötta med en i sammanhanget en lite mindre summa. Totalt alltså uppemot 40 sponsorer som nu håller ”Giffarna” flytande.

- Jämfört med för en vecka sedan då vi inte hade en riktning på hur vi skulle ta oss ur den här situationen, så vet jag nu att vi kommer att klara det. Vi har fått hjälpande händer från lite olika håll, säger Nikula.

Då informationsmötet hölls öppnade Nikula för att man, vid ett eventuellt lån, skulle använda en framtida försäljning av Emil Forsberg som en form av säkerhet för långivarna. Men det behövdes inte, förklarar han.

- Nej, det har vi inte behövt göra. Samtidigt ligger det säkert i bakgrunden och mullrar, att fotbollskännare anar att det kommer att bli en transfer under något av de närmaste åren. Då klirrar det ju till hos Giffarna. Men det har inte på något sätt används som en formell säkerhet.

Enligt Nikula måste klubben nu få fart på intäktssidan för att undvika liknande kriser i framtiden.

- Ser man till omkostnaderna i Gif Sundsvall finns det inga excesser alls. Vi hade 2016 de fjärde lägsta lönekostnaderna i allsvenskan och två av de lag som låg bakom oss spelar i superettan i år. Det finns egentligen ingenting att göra på kostnadssidan. Vi ska upp med intäkterna och det handlar både om publik och publikrelaterade intäkter. Vi håller på med en analys och har kostat på oss en enkät ut till våra sponsorer kring vad de har för framtida förväntningar.

Samtidigt avslöjar ordföranden att klubben nu tagit första steget för att få till en vänskapsmatch mot Emil Forsbergs Leipzig, något som den tyska klubben öppnade för då Sundsvalls ekonomiska kris blev känd.

- Jag har sökt Ralf Rangnick och det är inte så lätt att få tag på folk i Leipzigs organisation, vilket jag har full förståelse för. Men vi har haft lite mejlkontakt informationsavdelningen och de vet att jag vill komma i kontakt med Ralf.

Så den möjligheten lever fortfarande?
- Det tycker vi absolut. Det hade ju varit en riktigt häftig grej. Det blir kanske inte förrän nästa sommar men då fyller vi arenan med fotbollsintresserade som får se Emil.

Följ allsvenskan 2017!

Allsvenskan 2017 är tillbaka och den är glödhet! Endast med C More kan du se allsvenskan i fotboll - 240 matcher från Malmö i söder till Östersund i norr.

- TA MIG TILL ALLSVENSKAN HOS C MORE -

Publicerad 2017-09-22 kl 17:31
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons