POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Sundsvalls supporterklubb varnade polisen för eventuella oroligheter: ”Vi kan ha underskattat risken”

Foto: Bildbyrån.

Det var turbulent i Sundsvall inför, under och efter ”Giffarnas” möte med ÖSK, enligt ST.
Detta trots att Sundsvalls officiella supporterklubb, Patronerna, informerat polisen om att det kunde bli oroligt.
- Vi kan ha underskattat risken, säger Josef Wiklund, lokalområdeschef i Medelpad, till ST.

När Sundsvall och Örebro drabbade samman förra året i Medelpad var det, enligt ST, turbulent. Så även i år. Patronernas - Sundsvalls officiella supporterklubb - ordförande Emma Asp vittnar i en intervju med ST om att slagsmål inför matchen förra året och även inför årets möte. Hon beskriver det som att ÖSK-supportrar gick till attack och att det var ”det var plockepinn”. Hon menar också att Patronerna hade informerat polisen om att det kunde bli oroligt redan på förhand.

- Det kändes inte bra, speciellt inte när vi hade meddelat att risken fanns redan innan. I stället stod det i överenskommelsen inför match att "inga historiska problem mellan supportrarna" fanns. Och det stämmer inte alls, säger hon till ST.

Josef Wiklund, lokalpolisområdeschef i Medelpad, menar att polisen alltid gör riskbedömningar. Han berättar man satte in extraresurser inför Sundsvalls möte med ÖSK. Däremot menar Wiklund att polisen borde haft i åtanke att det var sen match på helgdag.

- Det är något som vi kommer att ta med oss. Är det en helgmatch på en kväll så måste vi täcka upp för att det är det. Oavsett relationerna mellan lagen är det en förhöjd risk med en sådan match, säger Wiklund till ST.

Totalt gjordes tre polisanmälningar efter matchen, alla med anledning av maskeringsförbud och att supportrar använt sig av pyrotekniska pjäser. Josef Wiklund på polisen berättar att man borde haft fler poliser och ordningsvakter inne på arenan. Wiklund menar att polisen möjligen undervärderade faran för oroligheter i samband med matchen.

- Vi kan ha underskattat risken där och borde ha räknat med hur det påverkar att det är en helgmatch på en kväll, säger Wiklund.

Publicerad 2019-05-13 kl 14:44
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå