Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Supertalangen: "Att få dra på sig AIK-tröjan är drömmen"

Foto: Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

Alexander Isak, 16, har spelat i AIK i hela sitt liv. Nu närmar han sig A-laget med stormsteg.
- Målet är att först slå igenom i AIK, säger han i en längre intervju med Fotbollskanalen.

När AIK mötte Örebro SK i den allsvenska avslutningen i år satt en kille vid namn Alexander Isak på bänken. Han är född i september 1999 och hade, om han hade fått speltid, blivit den yngste någonsin att representera AIK:s A-lag i en tävlingsmatch.

- Det var en jättekul upplevelse och erfarenhet. Sen vill man alltid spela, men det får jag hoppas att jag får göra nästa år. Jag får satsa på det. Men jag fick se hur det var och det var en bra erfarenhet. Man lär sig hur det fungerar, säger Isak.

Anfallaren fick redan i somras chansen att träna med AIK:s A-lag och under hösten har hans närvaro på träningsanläggningen Karlberg blivit allt större.

- Jag var med lite i somras och körde några pass. Sen blev det lite mer efter det och på senare tid har det blivit ganska mycket. Jag blev uttagen till matchen mot Örebro och har tränat med A-laget ganska ofta innan uppehållet nu, berättar 16-åringen.

Hur är det att vara med på de träningarna?
- Det känns jättebra. Man utvecklas hela tiden. Det är alltid bra att mätas med spelare som är erfarna och väldigt duktiga.

- Det är stor nivåskillnad mot att spela med U17- eller U19-laget. Det är tufft med A-laget, men jag gör mitt bästa för att hänga med och jag tycker att det funkar.

Isak menar att han anpassar sig till nivån på A-lagets träningar mer och mer med tiden.

- Ja, det känns så. När jag kört med A-laget och sen går ner och spelar med U17-laget så känner jag att jag har tagit steg.

Och talangen lär sig av de äldre spelarna i AIK.

- När spelare som Henok (Goitom) eller Nisse (Nils-Eric Johansson) ser något fel så säger de till. De hjälper mig mycket och stöttar mig.

Kollar du mycket på hur Henok spelar för att lära dig saker?
- Ja, man måste försöka tänka som honom. Man måste vara smart. De i A-laget är fysiska och ganska starka. Men jag kämpar på och gör mitt bästa.

Nyligen hyllade AIK:s huvudtränare Andreas Alm de ungdomsspelare som är på väg upp på stegen mot A-laget.

- Det är en våg som kommer upp nu. Vi har redan haft de yngsta spelarna i allsvenskan i år och det kommer fler från AIK framöver. Det kan jag lova. Det är galet. Det är helt sjukt. Det här är bara början på något som är ännu större, sa Alm till Fotbollskanalen.

Alexander Isak är glad över att Alm visar förtroende för de unga spelarna.

- Det känns som ett kvitto på att vi gör ett bra jobb. Vi har bra spelare och det är jättekul att höra att han ser det, säger Isak.

Stjärnanfallaren Henok Goitom, som nu lämnar AIK, har även hyllat just Isak. I somras skrev Goitom följande på Twitter:

"Om man utbildar Alexander Isak på ett bra sätt så har vi en framtidsman där. Spelförståelsen är grym".

Tweeten gjorde 16-åringen glad.

- Jag blev jätteglad. Det är alltid kul att få komplimanger, särskilt från en så stor spelare som Henok. Det gör det extra stort och det känns jättebra. När han skriver så, då förstår man verkligen att det är bra. 

- Han är en smart spelare och han kan kan väldigt mycket fotboll. Så jag fick en skön känsla av det och fylldes med självförtroende.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare, för de som inte sett dig spela?
- Jag skulle väl säga att jag är väldigt bra med bollen, att jag har en bra touch och är bra tekniskt. Sen har jag bra spelförståelse, jag spelar fram andra och jag gör mål. Och så är jag snabb.

Vad hoppas du på nästa säsong?
- Jag hoppas så klart på att få göra ett inhopp, eller få speltid, i allsvenskan. Men jag tar det som det kommer. Ibland kanske jag spelar med U17, ibland kanske med U19 och ibland kanske jag spelar med A-laget. Jag kör där jag är och kommer göra mitt bästa.

- Men när man väl fått smaka på något så vill man ju ha det mer. Så jag förväntar mig lite mer nu framöver.

Nyligen var Isak på besök hos Serie A-klubben Bologna.

- Ja, jag åkte dit med vår U19-tränare och var där en vecka. Jag spelade med deras U17- och U19-lag. Det var en erfarenhet och det var kul att få testa på något nytt, att se hur de har det i andra länder.

- Men det var inte någon större skillnad jämfört med vad vi har i Sverige. Jag trodde att det skulle vara mycket större skillnad, men det var ganska likt. I alla fall där jag var. Det är kanske skillnad om man testar på andra ställen. Men det var en lärorik vecka.

16-årige Isak har dock inga planer på att flytta utomlands nu. Hans sikte är inställt på att slå igenom i AIK, klubben han spelat för under hela sitt liv.

- Vägen utomlands lockade kanske när man var yngre. Men nu har jag insett att vägen genom Sverige känns bättre, att man först gör det bra i allsvenskan och sedan tar sig ut i Europa. Sen är det klart att man kan ta olika vägar.

- Men mitt delmål är att slå igenom i AIK:s A-lag först, och sen vill jag bli proffs utomlands i en större klubb. Vilken klubb det blir, det har inte så stor betydelse. Jag vill till en stor klubb, göra det jag älskar och tjäna bra pengar.

Isak följer AIK nära och har starka känslor för sin moderklubb.

- AIK är den enda klubb som jag har spelat för. Jag började i knatteskolan när jag var sex år och det känns bra att bara har spelat för AIK.

- Det är klart att jag tycker om AIK väldigt mycket. Det är här jag har spelat hela tiden, så det är AIK som gäller.

Talangen fortsätter:

- Att få dra på sig AIK:s A-lagströja är drömmen.

Men Alexander Isak får vänta åtminstone till våren innan han får möjligheten att spela för A-laget igen. I helgen spelade han dock en ligacup-match med U17-laget mot Huddinge. Då gjorde han fyra mål i 10-1-segern - och framför allt ett mål stack ut.

När Huddinge reducerat till 3-1 fick anfallaren för sig att klippa till direkt på avspark - och lyckades faktiskt hitta nätet (se målet i spelaren ovan).

- Jag märkte ganska tidigt att målvakten stod långt ut och att han var väldigt kort. Det kändes som att vi hade ögonkontakt och det var nästan som att jag varnade honom. Men han fick inte signalerna, så då tänkte jag: "Jag kör på".

- Jag förstod inte direkt att jag hade lyckats, så jag hade en väldigt ödmjuk reaktion. Jag tänkte: "Det där var inget speciellt". Men nu när man ser det efteråt, då får man ju säga att det är riktigt snyggt.

Ditt snyggaste mål i karriären hittills?
- Ja, det skulle jag nog säga. Jag har testat att göra det där tidigare, men då har det inte gått så bra. Men jag har faktiskt kört på det skottet mot just det målet på träningar och nu lyckades jag, säger Isak.

Se Isaks galna mål från i helgen i spelaren ovan.

Publicerad 2015-11-24 kl 12:18
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons