Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Se höjdpunkter från Hammarby-Djurgården i spelaren ovan.

Supporterförslaget: Djurgården ska jobba för bojkott av Qatar-VM

5v

För SvFF är en bojkott av Qatar-VM inte aktuell.
Nu lyfter en Djurgården-supporter frågan - och kräver i en motion att klubben ska arbeta för en bojkott.
"Vi bör inte heller skicka domare eller andra funktionärer till VM", skriver denne.

Sedan Qatar tilldelades VM 2022 har en rad frågetecken höjts kring rimligheten i det. Förutom uppgifter om korruption i samband med själva processen fram till att de blev värdnation, har The Guardian rapporterat om att runt 6500 gästarbetare fått sätta livet till under byggprocessen.

Under vårens VM-kval har flera landslag protesterat mot Qatar värdskap genom olika aktioner. Sverige har inte agerat utåt sett, men SvFF-basen Karl Erik Nilsson menar att arbete kring frågan pågår, och att de gör framsteg.

Fifa har ett rejält tryck på Qatar och samtidigt redovisade de också att det görs en hel del och att det har blivit en hel del förbättringar. Det hamnar oftast i skymundan i debatten, men det sades också att det är oerhört viktigt att det delas information runt vad som sker och händer där nere, så att man är öppen och tydlig med den informationen. Vi framförde också till Fifa på mötet i dag att vi vill ha regelbundna möten av det här slaget, där vi kan ställa frågor och få svar på det som är angeläget, sa han nyligen till Fotbollskanalen efter att SvFF haft möte med Fifa.

ANNONS

Under måndagen publicerade Djurgården vilka motioner som kommit in inför årsmötet den 2 juni. En av dem behandlar att klubben borde arbeta aktivt för en bojkott av mästerskapet - med grund i de uppgifter och rapporter om missförhållande som kommit.

"Därför motionerar jag för att Djurgårdens IF ska kräva att Svenska Fotbollförbundet bojkottar VM i Qatar. Om Sverige kvalificerar sig till VM bör vi tacka nej till att delta. Vi bör inte heller skicka domare eller andra funktionärer till VM och vi bör inte marknadsföra VM genom våra informationskanaler eller via våra representanter”, skriver supportern som lämnat in den.

Här är motionen i sin helhet:

”Ända sedan FIFA gav Qatar värdskapet för fotbolls-VM 2022 har det rapporterats om diverse oegentligheter. Trovärdiga rapporter beskriver hur tilldelningsprocessen präglades av korruption, sedan följde diskussioner om klimatet och tidpunkten för mästerskapet, det miljömässiga vansinnet att luftkonditionera stora arenor och andra faciliteter för att möjliggöra mästerskapet. Det hela slutade tyvärr inte med det här utan har kulminerat i ett stort antal dödsfall bland byggarbetare som jobbar under slavlika förhållanden med att bygga VM-arenorna. 

Eftersom de försök till påtryckningar mot och dialog med FIFA och VM-arrangörerna som har genomförts inte har lett till något resultat anser vi att det enda rätta nu är att verka för en bojkott av fotbolls-VM 2022 i Qatar. 

Att delta i genomförandet eller marknadsföringen av detta världsmästerskap är att skriva under på att det är acceptabelt med korruption, slavarbete och att driva människor i döden för att spela och titta på fotboll. 

Förslag till beslut

Därför motionerar jag för att Djurgårdens IF ska kräva att Svenska Fotbollförbundet bojkottar VM i Qatar. Om Sverige kvalificerar sig till VM bör vi tacka nej till att delta. Vi bör inte heller skicka domare eller andra funktionärer till VM och vi bör inte marknadsföra VM genom våra informationskanaler eller via våra representanter”.

Publicerad 2021-05-17 kl 12:59
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto