Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Supportrarna kritiska mot ny huliganlag

Allsvenskan

Bra, men inte tillräckligt, lyder reaktionen från officiellt fotbollshåll på regeringens förslag till skärpt huliganlag.
Men supporterklubbarna är kritiska.

Från 1 april nästa år ska det enligt regeringens förslag bli straffbart att storma planen, kasta in saker eller tända bengaliska eldar. Samtidigt får polisen möjlighet att direkt på plats förbjuda tillträde till arenan.

-Det är mycket, mycket bra. Framför allt att det kan träda i kraft från 1 april. Vi måste ta krafttag mot de här fotbollens dödgrävare som håller på att förstöra hela idrotten, säger Madeleine Sjöstedt (fp) idrottsborgarråd i Stockholm.

Vill gå ännu längre
Liksom Svenska Fotbollförbundet och klubbarna hade hon velat gå längre.
-Det viktiga är att få det här på plats och sedan får vi återkomma. Men lagen måste nog förstärkas ytterligare, och andra åtgärder måste till. Att spela derbymatcher på dagtid är ett absolut måste, och där har vi nu fått gehör från klubbarna, säger Sjöstedt.

Annons
En förstärkning som efterfrågas, men som inte finns i regeringens förslag, är krav på att den som fått tillträdesförbud ska anmäla sig på polisstationen på hemorten under match.

-Vi tycker som polisen att det ska vara anmälningsplikt. Det har visat sig oerhört effektivt i England, säger Sune Hellströmer, generalsekreterare i fotbollsförbundet, som också gärna skulle se att tillträdesförbudet utsträckte sig till ett "behörigt avstånd" från arenan.
Men i supporterklubbarna är kritiken mot regeringens förslag skarp.

-Det finns ju befintliga lagar som bör användas i stället för att göra lagboken tjockare. Polisen har inte full koll alla gånger, och det här äventyrar gemene supporters rättssäkerhet, säger Valle Elivouri, ordförande i AIK:s supporterklubb Black Army.

Börja dricka vid nio
Klubbarnas lösning att spela derbymatcher vid lunchtid ger han inte mycket för.

Annons
-Kärnan av supportrar kommer till matchen oavsett när den spelas. Men börjar matchen vid lunch kommer folk börja dricka öl vid nio, och fortsätta efter match, säger Elivouri.

IFK Göteborgs motsvarighet Änglarna pekar dessutom på problemen som Stockholmscentrerade.
-Frågan är om problemet verkligen är ett regelproblem, eller om det är ett tillämpningsproblem, särskilt i Stockholm. Antalet avstängda supportrar är lägre i Stockholm än i Göteborg, ändå har vi mindre problem här, säger ordförande Anders Almgren.

Han ställer sig bakom delar av förslaget, men han är mycket kritisk till de tillfälliga förbuden som kan utfärdas direkt vid arenan.
-Risken är stor att det leder till godtyckligt myndighetsutövande, säger Almgren.

TT

Publicerad 2008-10-23 kl 17:15
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto