Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Svalt intresse för legaliserad pyroteknik - varken MFF, Dif eller Hammarby har sökt tillstånd

Foto: TT

Tanken var att ersätta bengaliska eldar med legaliserad pyroteknik. Men hittills har intresset varit svalt i allsvenskan.
- Inga klubbar har ansökt om tillstånd, säger SvFF:s Andreas Göransson.

Under förra hösten meddelade den dåvarande rikspolisstyrelsen att förberedelserna för legaliserad pyroteknik på de allsvenska arenorna var i hamn. Så länge arrangemangen sköttes på ett tryggt och säkert sätt, utifrån föreskrifter från bland annat myndigheten för säkerhet och beredskap (MSB) fanns inga hinder för klubbarna att ansöka om tillstånd till bränningar. Beskedet mottogs med försiktig optimism från svensk elitfotboll (Sef) och svenska fotbollssupporterunionen (SFSU) som länge varit aktiva i frågan.

Bland de klubbar som visade intresse för att pröva på den legaliserade pyrotekniken fanns särskilt Malmö FF och Djurgården, men också Hammarby, och enligt den ursprungliga planen skulle de första försöken eventuellt kunna genomföras tidigt den här våren kring tiden för seriepremiären. Men ganska snart stod det klart att omfattande förberedelser krävdes. För att få elda behövdes dels utbildad personal och en så kallad ansvarsförsäkring för att täcka upp vid eventuella olyckshändelser, dels var klubbarna tvungna att upprätta en säkerhetszon framför sina klackar och dels var det inte tal om att använda den sortens nödbloss som brukar förekomma i allsvenskan.

- Nej, rökutvecklingen blir för omfattande och dessutom har vi inte kunnat mäta toxinerna (giftinnehållet) i pjäserna, eftersom vi inte kan kontrollera var supportrarna köper in sina bengaler. Det kan vara billiga varianter som ena veckan hämtas in från Polen, den andra från Italien. Det fungerar inte ihop med grundförutsättningen att anordna säkra arrangemang, sade polisintendenten Isabel Thorén när fotbollskanalen.se talade med henne i november.

Istället hade polisen tänkt sig ljusarrangemang och eldfacklor av det slag som förekommer på konserter och musikevenemang som Melodifestivalen, och då under gärna uppsikt från professionella pyroteknikföretag.

När omständigheterna uppdagades svalnade intresset på många håll och under 2015 har det, precis som tidigare år, istället använts förbjudna bengaliska eldar, rökbomber och knallskott på flera håll i allsvenskan. Hittills har ingen förening begärt tillstånd hos SvFF för att gå vidare med den legaliserade varianten, och den rundringning som fotbollskanalen.se gjort visar att de ramar och krav som satts upp är en delförklaring.

- Vi förde en diskussion under hösten, men just då rådde för många oklarheter kring hur processen skulle gå till och vad som förväntades av oss som arrangör. Och sedan har vi inte aktualiserat frågan under våren, säger Malmö FF:s VD Niclas Carlnén till fotbollskanalen.se.

Han pekar på att alltsammans lagts på is i bakvattnet av de otillåtna bränningar som ägt rum på Swedbank Stadion under de första omgångarna i allsvenskan, och som lett till en bitvis hätsk diskussion kring pyrotekniken bland MFF-fansen.

- Vi är i ett läge där vi måste fokusera på vad som händer just för stunden, och då har vi försökt vara väldigt tydliga med konsekvenserna av den illegala pyrotekniken och att vi inte accepterar den. Det ska inte blandas samman med den här andra biten som du nämner, men det handlar om var vi lägger vår kraft i dagsläget. Det andra får komma längre fram och just nu har vi andra saker som vi jobbar mer intensivt med. Därför kan jag inte sätta upp några tidsramar alls för eventuella försök från vår sida.

Hammarbys VD Henrik Kindlund berättar att det förs interna samtal med klubbens mest aktiva supportergrupper kring en rad olika ämnen och att klubbledningen inte är främmande för tanken på legaliserad pyroteknik.

- Vi tycker att det är ett intressant förslag och värt att jobba vidare med, men vi har inte fått någon riktig återkoppling från supportrarna gällande vilket intresse de har och hur ett test skulle kunna se ut. Vi ska träffa dem och höra vad de tycker, för det är ju knappast så att klubben ställer sig och tänder bengaler, utan det är i så fall supportrarna som får driva på. Det vi kan göra är snarare att hjälpa till med tillståndsgivning och att ge förutsättningar på arenan, säger Kindlund.

Inte heller Djurgården har tagit något direkt steg mot den legaliserade pyrotekniken, även om säkerhetschefen Mats Jonsson poängterar att det inte på något sätt är uteslutet att någonting händer längre fram.

- Vi ligger fortfarande i initialskedet och har inte kommit särskilt långt med det här alls. Men det är klart att när man väl "trycker på knappen" kan det gå väldigt fort, men då måste vi först enas om ett tillfälle att ansöka tillstånd för och dessutom veta vad det är vi vill genomföra och hur myndighetssverige ser på det, säger Jonsson.

Vad har ni gjort mer konkret kring det här?
- Vi har stämt av internt inom klubben och hos olika supporterföreträdare, om man får använda det uttrycket. Jag tror absolut inte att frågan är död hos oss, utan tvärtom jobbas det med den, även om det kanske inte gått i den takt som jag och andra hade önskat sig.

På fotbollförbundets tävlingsavdelning har det hittills varit tyst. Det är bara Gais som begärt, och fått tillstånd, för pyroteknik, och då har det inte handlat om några arrangemang på ståplatsläktaren.

- Det är inte bengaler på läktaren, utan någon sorts målfirande de har på taken. Att de skjuter av någonting därifrån. Och det är den enda ansökningen vi har, säger Andreas Göransson till fotbollskanalen.se.

Publicerad 2015-04-23 kl 16:42
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons