Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Svarar på polisens pyroförslag: "Det är inget jag tror på"

Foto: Scanpix

Polismästaren i Borås, Lena Matthijs, föreslår sektionerad ståplats och sprinklersystem som blöter ner läktaren vid användande av pyroteknik.
Det är fel väg att gå, menar Elfsborgs SLO Eric Sjölin.
- Så vill jag inte arbeta, säger han till Fotbollskanalen. 

Det var under en debattkväll arrangerad av Borås Tidning under måndagen som polismästaren i Borås, Lena Matthijs, kom med tre konkreta förslag på hur hon tycker att säkerheten på svenska fotbollsarenor kan förbättras och hur användandet av illegal pyroteknik kan minska.

- Jag tror att man kan sektionera ståplatsläktaren på ett säkrare sätt med mindre fållor där det inte är så lätt att springa emellan, Det här är något som alla klubbar i Sverige behöver se över. Sprinklersystem, där man vattnar en fålla i taget så behöver inte alla bli blöta, samt att man lägger biljettkontrollen utanför avvisiteringen, sa Matthijs enligt Borås Tidning.

Eric Sjölin är SLO (Supporter Liaison Officer, en länk mellan klubb och supportrar) i Elfsborg och han gillar inte Matthijs förslag.

- Jag vill arbeta individbaserat, i enighet med hur Sef (Svensk Elitfotboll) och svensk fotboll valt att jobba. Jag tror inte på den typen av kollektiva bestraffningar, som snarare blir en populistisk bestraffning istället för att man kommer till rätta med grundproblemet. Jag känner att det är där vi behöver lägga mer fokus, säger Sjölin.

Förslaget om att sprinklers ska sättas igång vid användande av pyroteknik och på så vis blöta ner supportrarna på läktarna har rört upp känslor i supporterled. Bland annat på grund av att pyroteknik inte går att släcka med hjälp av vatten.

- Talar vi till exempel om nödbloss så är de tillverkade för sjönöd, så de släcks inte av vatten. Den kunskapen tror jag att de flesta redan sitter inne på. Sprinklers har i det här fallet diskuterats mer som bestraffningsåtgärd än en verklig fråga för att man tror att man kan släcka pyrotekniken, säger Eric Sjölin.

Hur reagerade du på förslaget när du hörde det?
- Det här var en i raden av förslag om åtgärder som kom upp under kvällen. Man får se till att det är en av åsikterna och förslagen som diskuterades på en debattkväll. Steget till att det verkligen skulle införas är betydligt längre. Men det är klart, det blev en reaktion redan där att: "Nej, det här är inget jag tror på eller står bakom". Det är inte så jag vill arbeta.

Hur ser du på att sektionera upp ståplatsläktare?
- Jag hoppas ju att vi inte ska behöva komma dit. Jag hoppas att vi ska kunna arbeta inom svensk fotboll på ett sätt som gör att vi hittar en så pass bra arbetsmiljö på läktarna att vi inte ska behöva sektionera på det sättet. Det är min förhoppning, säger Elfsborgs SLO.

Publicerad 2016-03-08 kl 16:52

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER