Svensk seger förgäves mot Albanien

Under några få minuter hade Sverige greppet om playoffplatsen i Grupp 1. Men segern mot Albanien med 4-1 räckte inte, då Malta förlorade med 0-4 borta mot Portugal.

Olof Mellberg tillhör de mer ovanliga svenska målgörarna. Men mot Albanien var det ex-lagkaptenen som klev fram och gjorde två mål.
Det första redan efter några få minuters spel på en nick efter en hörna och just då var Sverige på playoffplats, då ställningen var 0-0 mellan Portugal och Malta. Men bara nio minuter senare gjorde Nani 1-0 till portugiserna och då var Sveriges öde beseglat.

Sverige var ett par klasser bättre mot ett tämligen temposvagt Albanien och segern var till slut odiskutabel. En fin slutpunkt på Lars Lagerbäcks sejour som svensk förbundskapten. Henrik Larsson skulle ha spelat sin sista landskamp men skadekänning på onsdagsförmiddagen gjorde att han i stället satte sig oombytt på bänken och hjälpte förbundskaptenerna att leda det svenska laget. Han sprack upp i ett stort leende när Anders Svensson fastställde slutresultatet till 4-1 med bara några få minuter kvar att spela.

Trots tidiga byten på Kim Källström och Johan Elmander stördes inte svenskarna nämnvärt i sitt spel - det var motståndet allt för svagt för.
Albanien fick ett tröstmål i den andra halvleken och hade också en stolpträff men den svenska segern var egentligen aldrig i någon som helst fara.

Över 25 000 åskådare på Råsunda avtackade Lars Lagerbäck, Roland Andersson, Henrik Larsson och Mikael Nilsson efter matchen.

Publicerad 2009-10-14 kl 22:49