Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Svenskt test av kall pyro på gång: "Kan bli avgörande för vårt arbete"

Foto: brondby.com/Bildbyrån

En kall och legal pyroteknisk pjäs kan bli verklighet på svenska läktare framöver.
I vår planerar SFSU och Sef för ett test av pjäsen under en match.
- Det kan vara avgörande för hur vi ska gå framåt i vårt arbete, säger SFSU:s ordförande Sofia Bohlin till Fotbollskanalen.

För ungefär ett år sedan presenterade Bröndby en egenframtagen pyroteknisk pjäs som klassas som legal i Danmark. Klubben har arbetat fram en pjäs som är så pass kall att man kan hålla sin hand i flamman.

Sedan dess har intresseorganisationen för klubbarna i allsvenskan och superettan, Svensk Elitfotboll, besökt Bröndby tillsammans med Svenska Fotbollssupporterunionen för att titta närmare på pjäsen. Dessutom har flera allsvenska klubbar gjort liknande besök i Danmark.

Nu meddelar Bröndby på sin hemsida att deras pjäs blivit CE-märkt och därmed tillhör lägst möjliga riskklass. Vidare skriver den danska storklubben att Sef och Sef:s motsvarighet i Danmark, tillsammans med SFSU och SFSU:s motsvarighet i Danmark, planerar att genomföra ett stort test av pjäsen i båda länderna.

- Ja, vår målsättning tillsammans med Sef är att vi ska ha ett test i början av nästa år. Målet är att det ska under mars eller april, säger SFSU:s ordförande Sofia Bohlin till Fotbollskanalen.

Hur stort steg framåt i ert arbete skulle det vara att få igenom ett test?
- Det kan vara avgörande för hur vi ska gå framåt i vårt arbete med legal pyroteknik i Sverige. Nu har vi tagit ett jättesteg för att hitta de här pjäserna tillsammans med Danmark. Vi måste kunna testa det här.

Nu behöver Sef och SFSU få tillstånd från bland annat Svenska Fotbollförbundet för att kunna genomföra testet. Men även polisen måste ge tummen upp för testet.

- Det som formellt sett är viktigast, är att få godkänt från polisen för att testa, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till fotbolldirekt.se.

Sofia Bohlin igen:

- Vi från fotbollen står enade i det här, vi vill testa. Väldigt många klubbar är väldigt intresserade av att vara med på det här, för att testa och se om vi kan få till en positiv utveckling för legal pyroteknik.

SFSU-ordföranden upplever att det finns ett intresse för kall pyroteknik från supportrar runt om i Sverige.

- Det viktiga att ha med sig är att det här är ett alternativ till den illegala pyrotekniken. Så länge vi går in med den inställningen tror jag att det finns supportrar som är nyfikna på vad man kan göra. De har ett öppet sinne kring det här. Vi får utforska och testa det här, det är där vi får börja. Det är ju många som varken sett eller känt på de här pjäserna, utan bara sett vad de gör på film.

SFSU och Sef tittar först och främst på att genomföra testet i samband med en match i svenska cupen eller i en träningsmatch. Sofia Bohlin hoppas att det kan genomföras under en match med så hög dignitet som möjligt.

- Vi måste sätta ribban högt.


Exklusiv tävling: Vinn en Superfotbolls-weekend i London för dig och en vän

Publicerad 2017-09-14 kl 15:01
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons