Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Svensson om succén: "Hittat tillbaka till mitt gamla jag"

Foto: Scanpix

GÖTEBORG: Jörgen Lennartsson tokhyllar honom, lagkamraterna hyllar honom. Gustav Svensson har haft en lysande vårsäsong i serieledande IFK Göteborg.
– Jag har hittat tillbaka till mitt gamla jag igen, säger Svensson till fotbollskanalen.

Det är strålande solsken i Göteborg, spelarna i IFK Göteborg har fått en veckas semester under uppehållet för att ladda batterierna. För mittfältskuggen Gustav Svensson tillbringas mycket av tiden ute på Styrsö med familjen.
– Skönt att kunna fokusera på annat än fotboll ett tag. Man är ju ganska rutinerad nu så jag har lärt mig att släppa det ganska snabbt. Nu är det fokus på vänner och familj. Att kunna gå upp på nätterna och hjälpa min sambo med sonen. Nu får han all min fokus, säger Svensson.

Enkelt att släppa fotbollen med tanke på er vårsäsong?
– Ja, det underlättar ju. Samtidigt är jag inte den som tittar på tabellen mer än att vi är väldigt nöjda, det är mer det kontra att vi leder. Tycker ändå att vår vårsäsong har varit bra, riktigt bra. Vi har visat oss jäkligt starka och har fullt med självförtroende efter hur säsongen varit. Varken jag eller laget tittar så mycket på tabellen nu, det är viktigare hur det ser ut i slutet av säsongen. Det kan vända jävligt snabbt i fotboll, säger Svensson och fortsätter.

– Vi har tagit många trepoängare och gjort det bra, samtidigt vet vi att vi kan spela bättre rent fotbollsmässigt. Spelet finns där men det finns delar vi behöver utveckla för att få det att stämma och kunna ta oss ut i Europa.

Vilka delar måste ni utveckla?
– Vi måste kunna ha bollinnehav i längre delar av matcherna. Vi har haft ett väldigt bra anfallsspel i delar av matcherna, men måste ha det under längre perioder. Den delen måste vi utveckla för att skapa mer målchanser och slå ut försvar.

Efter 13 spelade omgångar av allsvenskan har IFK Göteborg endast släppt in fem mål. Närmsta lag i den statistiken är Häcken med 13 insläppta mål.
– Vi har varit sjukt stabila defensivt och det har mycket med Jörgens filosofi att göra. Vi ska kämpa stenhårt för varandra, hjälpa varandra i varje situation. Vi ska vara ett gäng griniga gubbar som vägrar ge upp. Den filosofin har smittat av sig väldigt väl på oss, säger Svensson.

Fanns inte den filosofin och inställningen tidigare?
– Jo, det finns ju i väggarna i Blåvitt. Det kommer alltid att vara så men Jörgen har varit mån om att vi ska göra mycket saker utanför fotbollen. Det är väldigt positivt för ett hårt jobbande lag. Man måste känna varandra utanför planen för att prestera, man ska inte bara prestera för en kollega eller konkurrent utan även för en vän.

Jörgen Lennartsson är aldrig sen att lyfta fram Gustav Svensson och hans stenhårda jobb för laget. Mittfältaren har fått en nytändning i år och är given i startelvan.
– Jag tycker att jag har hittat tillbaka till mitt gamla jag igen. Jag får väldigt mycket utrymme att göra det jag är bra på, jag är nöjd självklart men finns delar jag måste utveckla. Delar jag jobbar stenhårt på att utveckla. Jag står ju inte och tränar Iniesta-pass direkt, den delen har jag gett upp för längesedan men jag vill vara ännu mer involverad med boll, vara mer bekväm att hjälpa till.

Förklaringen till din starka säsong?
– Största skillnaden är en försäsong i benen. Jag orkar och vågar ta de löpningar som gör mig bra, jag springer mycket och läser spelet lika bra som förra året men i år orkar jag ta de löpningarna. Sen har det mycket med självförtroende att göra och jag känner mig fysiskt stark.

Hur skulle du ställa dig till ett nytt utlandsäventyr?
– Klart att jag alltid är intresserad att spela i så bra ligor som möjligt. Fotboll är alldeles för roligt för att inte vilja spela på högsta nivån. Sen kanske det inte är samma sug som förut att hitta något snabbt. Nu ska det vara mer att allt ska vara rätt, jag har en helt annan familjesituation än förut och det är svårt att svara på utan att veta vad som finns.
– Men så fort man blir nöjd är det farligt, då tappar man lite. Jag har ju inga förslag att ta ställning till nu men jag kan inte sitta och säga att jag inte är sugen att spela i någon bättre liga, det är klart jag är det.

Det återstår 17 omgångar av allsvenskan innan vi vet vilket lag som blir svenska mästare. Ett lag sitter just nu i förarposition. IFK Göteborg som leder allsvenskan med fem poäng före Elfsborg och Norrköping.
– Alla lagen som är med däruppe har sett starka ut. Djurgården är starka, Malmö har ett jättebra lag och Elfsborg är bra på hemmaplan. Det finns många bra lag och det kommer bli tajt, säger Gustav Svensson.

Om du fick välja, SM-guld eller spel i Europa League-gruppspelet?
– Det är allt eller inget som gäller, det skulle betyda jättemycket för klubben och för oss spelare. Vi har haft chansen i några år att ta oss in i Europa League men inte tagit den, det är viktigt att vi visar nu att vi är så bra som vi tror att vi är.

– Men jag kommer att jobba stenhårt för det och ge 120 procent. Sen får vi se hur långt det räcker men jag kommer verkligen försöka ge allt i varje situation.

Vad talar för er då?
– Vi är vinnarskallar och vägrar vika en tum. Sen måste vi förstå att vi är så bra som vi är på grund av att vi jobbar stenhårt och vägrar ge upp, det måste vi fortsätta med för att kunna slåss om SM-guldet. Blir man bekväm så går man ner sig.

Publicerad 2015-06-10 kl 14:50
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons