Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Svensson tillbaka i allsvenskan - efter tio år: "Kan fortfarande bidra"

Här spelar Michael Svensson allsvensk fotboll igen.
Efter tio års frånvaro.
- Jag kan fortfarande bidra, säger han till fotbollskanalen.se.

Den 26 augusti 2001 spelade regerande svenska mästaren HBK 1-1 mot GIF Sundsvall hemma på Örjans Vall. Som vanligt kamperade svenske landslagsmannen Michael Svensson i hemmalagets försvar, precis som han gjort så många gånger tidigare.

Men dagen därpå kom beskedet: Övergången till Frankrike var klar – och försvararen skulle omedelbart flyga ner till Troyes.

Nu – nästan på dagen ett decennium senare – är Svensson tillbaka. I den fullkomligt osannolika 5-4-segern mot IFK Norrköping kom den efterlängtade comebacken.

- Det har ju hunnit hända en del sedan senast. Minst sagt. Men jag är väldigt glad över att vara med igen. Det var fantastiskt skönt att få ett så varmt välkomnande av HBK-publiken efter så här lång tid, säger Svensson till fotbollskanalen.se.

Sitt eget spel vill han inte recensera efter det blott tre minuter långa inhoppet. Däremot är Svensson, som ju också assisterar huvudtränaren Jens Gustavsson, ofantligt nöjd med tre poäng efter årets svängigaste match. Nio mål totalt - och anfallen formligen forsade kors och tvärs under 90 minuter.

- Det var ju ett taktiskt byte vi gjorde. In med mig för att få tiden att gå. Det enda jag ville var att hjälpa till och stänga matchen. Att vi lyckades komma tillbaka från underläge 3-1 till vinst, 5-4, det är makalöst bra. Det finns knappt ord för det, säger Svensson.

Vid sidan av äventyret i Ligue 1 har Svensson spelat EM och VM för Sverige, han har tillbringat ett flertal säsonger i Southampton, både i Premier League och the Championship. Han har drabbats av svåra skador och nästintill blivit benämnd som idrottsinvalid. Och han har hunnit byta bana till att bli ledare på elitnivå.

- Om jag jämför mig själv med senaste framträdandet i allsvenskan, sommaren 2001? Tja, klokare har man kanske inte blivit. Men man har ju lärt sig en del. Framför allt har man ju fått det nya perspektivet som tränare, att man numera kanske kan se saker från flera olika infallsvinklar. Jag tror även att den här återkomsten kan vara bra för mig som ledare. Att man får ”uppleva verkligheten” igen kan bara vara positivt. Många saker har man ju glömt sedan man spelade kontinuerligt senast, säger Svensson.

Vad är realistiskt att ha för målsättning med din comeback?
- Till att börja med tycker jag att det är oerhört kul att spela fotboll igen. Det är ju på grund av den kicken som man hållit på med det här i alla år. Men vart det slutar… Det blir en klyscha, men jag tar en match i sänder. Jag har U21-match i morgon, sedan får man se vad som händer framöver. Alla bitar måste falla på plats om den här satsningen ska lyckas. Det gäller träning och rehab, att kroppen känns fit och så vidare.

Kan du fortfarande göra dig själv rättvisa i allsvenskan, tror du?
- Ja, det tycker jag. Framför allt kan man väl styra upp saker ute på planen, jobba med att dirigera killarna man har framför sig. Pusha dem. Det är unga spelare vi har i Halmstad och det gäller att de är vakna hela tiden. De sakerna vet jag att jag kan bidra med ut på planen och arbeta med, säger Svensson.

Publicerad 2011-08-08 kl 01:12
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons