POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
27v

SvFF-basen: "De har varit modiga och stått upp för att skydda svensk fotboll"

Foto: Bildbyrån

Dickson Etuhu friades från anklagelserna om mutbrott.
SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand menar att det inte förtar något av arbetet mot matchfixning.
- I det här fallet så har Kenny Stamatopoulos och AIK oavsett utfall på domen agerat föredömligt på alla sätt och vis, säger Sjöstrand till Fotbollskanalen.

Det var under våren 2017 som SvFF meddelade att stormatchen mellan IFK Göteborg och AIK sköts upp på grund av ett matchfixningsförsök. Senare visade det sig att det var de svartgulas reservmålvakt Kenny Stamatopoulos som närmats av en tidigare AIK-spelare - Dickson Etuhu.

På en presskonferens kallade SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand händelsen för "en allvarlig attack på svensk fotboll" och gick ut med ett tydligt statement:

- En sak kan jag lova er, och det är att vi kommer att jaga er. Vi kommer jaga er så mycket vi bara kan. Vi kommer att göra allt vi kan för att identifiera er och för att få bort er. Vi vill inte veta av er i svensk fotboll. Ni är inte välkomna, sa Sjöstrand då.

Under torsdagen föll domen mot de två män som stått åtalade för det påstådda matchfixningsförsöket, och båda friades. Tingsrätten menar i sin bedömning att innehållet inte varit tillräckligt konkret, även om man konstaterar att ett "närmande om matchfixning" gjordes.

Den friande domen till trots så tycker Håkan Sjöstrand att de inblandade parterna agerat helt rätt, och ser vikten i att man vågade ta tag i händelsen.

- Det förtar inte på något sätt att det är viktigt att fotbollen gemensamt - förbund, klubbar, spelare, ledare, supportrar - att vi tillsammans med polisens hjälp gör allt vi kan för att motverka den här typen av angrepp på svensk fotboll. Och i det här fallet så har Kenny Stamatopoulos och AIK oavsett utfall på domen agerat föredömligt på alla sätt och vis. De har varit modiga och de har stått upp, inte bara för sin egen del utan för att skydda svensk fotboll mot matchfixning. Sedan får man respektera att domstolen ändå inte tyckte att bevisningen uppnått den höga ribba som gäller i såna här brottsmål, säger Sjöstrand.

Att det inte blir någon fällande dom här, är du orolig att det kan påverka personer att i framtiden inte anmäla den här typen av händelser?
- Förhoppningsvis leder det här ändå till att det är ett led i att vi gemensamt förstår vikten av att man vågar stå upp. För vi ser också vilken skada det här har på fotbollen, för det är inte fotbollen i sig som är problemet utan det är spel på fotboll. Och sedan har vi haft andra liknande exempel, där en föreningsledare klev fram och berättade vad han har upplevt. Och det ärendet ledde till åtal och fällande domar.

- Det är snarare tvärtom, det är precis på det här sättet som Kenny och AIK har agerat som vi behöver arbeta för att skydda fotbollen från såna här angrepp.

Du sa på presskonferensen att ni "inte vill veta av de här personerna inom svensk fotboll". Nu är de friade i tingsrätten, och kan tekniskt sett fortsätta att jobba inom svensk fotboll. Hur ser du på det?
- Vi måste ta del av vad den här domen innebär, vi har precis fått den. Och sedan förutsätter väl vi att åklagaren ändå funderar på om det ska överklagas. Men någon annan bedömning än det jag sagt nu har vi inte hunnit göra av den här domen.

Publicerad 2018-12-06 kl 14:26
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå