Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

SvFF efter beskedet: "Hade förhoppningar om att det skulle gå fortare"

Allsvenskan

Viss sittplatspublik - från 1 oktober.
SvFF hade hoppats på lite mer.
- Det är klart att vi hade förhoppningar om att det skulle gå lite fortare, säger Nilsson i en kommentar till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

IFK Norrköping - Malmö FF
IFK Norrköping
Malmö FF
STREAMA PÅ LÖRDAG
Hammarby IF - Kalmar FF
Hammarby IF
Kalmar FF
STREAMA PÅ SÖNDAG
GAIS - IF Brommapojkarna
GAIS
IF Brommapojkarna
STREAMA PÅ SÖNDAG
BK Häcken - Mjällby AIF
BK Häcken
Mjällby AIF
STREAMA PÅ SÖNDAG
IFK Göteborg - Djurgårdens IF
IFK Göteborg
Djurgårdens IF
STREAMA PÅ MÅNDAG

På fredagen höll kulturminister Amanda Lind och inrikesminister Mikael Damberg en presskonferens med anledning att man nu föreslår lättnader i förbudet mot allmänna sammankomster för fler än 50 personer. Bland annat ska det från 1 oktober vara möjligt att släppa in viss sittplatspublik, dock ska det finnas ett tak. Hur begränsningen kommer att utformas är ännu inte klart, där ska Folkhälsomyndighetens bedömning spela in.

Förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson är glad över att det tagits steg åt rätt håll, men tycker att det funnits utrymme för en ännu snabbare återgång.

- Det är klart att vi hade förhoppningar om att det skulle gå lite fortare och att vi redan nu kanske skulle få en öppning. Ser man det i ett större perspektiv så är det ett steg i rätt riktning och att man ändå öppnar upp för en successiv med en återgång från 1 oktober. Vi har protokoll och regelverk framme så vi skulle kunna gå igång omgående, säger han till Fotbollskanalen, och syftar på de protokoll som fotbollen tog fram tidigare i år gällande att minska smittspridningen och ändå ha serierna igång.

Annons

Nilsson fortsätter:

- Men nu gäller det att vi är aktiva och använder det material vi arbetat fram tillsammans med intresseorganisationerna som gjort ett väldigt bra jobb. Det är angeläget att det här regelverket blir evenemangs- och arenaanpassat och att man öppnar upp för alla, men att det kan se olika ut beroende på vilken arena det är och vilka faciliteter man har. Vi måste vara väldigt aktiva i det remissförfarandet som kommer nu. Någonstans signalerar dagens presskonferens att man har lyssnat på oss 

En viss besvikelse?
- Nja. Vi ska konstatera att det är steg i rätt riktning och arbeta med en positiv inställning kring det här men vi är så pass långt framme att hade kunnat gå igång med några testevenemang eller prövat tidigare. Men tiden går fort och 1 oktober är ändå något att kunna förhålla oss till. Vi ska arbeta i den riktningen och försöka vara väldigt aktiva. 

Annons

Och det blir FHM:s bedömning som till stor del ligger till grund för vad taket kommer att landa på?
- Vi har inte sett förslagen i detalj utan det är det vi fått från presskonferensen och vi behöver väl studera det innan man ger allt för tvärsäkra kommentarer. Men det är så vi har uppfattat det så det är klart att det är angeläget för oss och informera Folkhälsomyndigheten kring de möjligheter som vi har och upplysa om vilka otroligt goda möjligheter vi har kring att kunna flexibelt hantera det här utifrån evenemangens art. 

I Svensk Elitfotbolls protokoll så finns det specificerat kring hur publik skulle få sitta, utifrån de olika faserna man utgått från. Fas 4A innebär spel med reducerad stittplatspublik och då är fotbollens tanke att publiken i så fall sitter på var tredje stol i sidled och varannan rad i höjdled.

Annons

Under fredagens presskonferens kom också besked om att idrotten ser ut att få ytterligare en miljard kronor i krisstöd. Något Nilsson så klart välkomnar.

- Det ekonomiska stödet som signaleras är helt nödvändigt och väldigt angeläget och på något sätt rimligt. Idrotten och fotbollen ger så oerhört mycket tillbaka till samhället, det är väldigt positivt att regeringen uppmärksammar det här och ger oss det som vi rimligen bör få ta del av. Det känns bra.

Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll (Sef, intresseorganisation för klubbarna i allsvenskan och superettan), är inne på lite samma spår som Nilsson. 

- Det är flera tankar som dyker upp och den första tanken är att det är positivt att vi nu är igång och pratar. Det här var ändå en allvarlig signal från regeringen om att man nu är beredd att samtala med oss och beredd att titta på lösningar, vilket är en enorm lättnad. Där har det varit tvärstopp under en ganska lång tid, då vi började diskutera redan i mars. Det här är första signalen om att vi på allvar kommer att sitta ner nu, vilket är jättepositivt. De har tagit till sig av det vi har fört fram och jag tycker att det är bra att signalen kommer, både om att diskutera lättnader, men också att titta på ett stöd till idrotten i stort, då det är välbehövligt för hela evenemangsindustrin, säger Enquist.

Annons

Han fortsätter:

- Det är ju framför allt de stora evenemangen, oavsett sport, som har stora publikintäkter. De har på olika sätt blivit drabbade under den här tiden och är fortsatt drabbade, vilket gör att man behöver ett stöd för att inte gå under. 

Däremot ifrågasätter Enquist att det ska finnas ett tak för hur många åskådare som kan komma att få gå på matcher från den 1 oktober. Han tror att det är fel väg att gå.

- Den enda riktigt stora oron vi egentligen har omgående är att det diskuteras ett tak och att Folkhälsomyndigheten ska definiera något sorts absolut tak. Det har jag verkligen principiella åsikter om. Det blir helt fel. Vad innebär då ett tak? En jättearena som Friends, Ullevi, Tele2 eller Eleda Stadion är ju något helt annat än en innebandy-hall eller teater. Vi tror att man måste utgå från tre premisser för varje evenemang och inte från en absolut gräns, säger han.

Annons

Enquist fortsätter:

- Vi tror att smittskyddsläget är jätteviktigt att väga in, det vill säga vad man vill skydda sig mot, som social distansering eller handtvätt, avstånd som är viktigt. Då utgår vi från det i vårt arbete. Sedan faller vi ner på nästa steg, vad kan vi göra på respektive arena? Då har de stora arenorna helt andra möjligheter och faciliteter än vad till exempel en liten arena har. Då bör man utforma det utifrån det, vilket gör att gränserna säkert kommer att se olika ut. Slutligen ser vi till vilket evenemang det handlar om. Ett storstadsderby har andra saker att ta hänsyn till gentemot att hantera än en vanlig superettan-match. Väger man in dessa faktorer får man en bättre anpassad kravgräns för evenemangen än ett antal.

- Om man sätter en gräns på 1000 personer kommer det upplevas öde på Friends Arena, men bra tryck på våra minsta arenor, om man bara ser till elitfotbollen. Därmed ser vi smittskyddsläget som första faktorn, en arenas kapacitet och faciliteter som andra faktorn och vilken typ av evenemang vi pratar om som tredje faktorn. Ett evenemang skiljer ju sig från om det är ett Stockholmsderby kontra en superettan-match. Utifrån de här tre faktorerna tror vi att vi kan utforma lösningar och då är absoluta tal absolut fel. Då är det inte en smittskyddsfråga det handlar om längre, utan i stället något annat.

Annons
Publicerad 2020-08-21 kl 12:08

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto