Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
4:36

Foto: Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

SvFF: "Huvudregeln är att matchen ska dömas till 0-3"

Efter skandalen på Gamla Ullevi igår så fick matchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF att avbrytas.
- Huvudregeln är att den förening där supportrar orsakat matchstoppet ska dömas som förlorare med 3-0, säger SvFF:s jurist Anders Hübinette till Fotbollskanalen.

Matchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF fick igår brytas efter att ett knallskott kastats in på planen, och varit ypperst nära att träffa gästernas Tobias Sana. Mittfältaren blev rädd av smällen och svarade med att kasta en hörnflagga upp i publiken som ett spjut.

Efter en lång diskussion mellan domare, klubbarna och matchdelegaten, samt att en individ tagit sig in på inneplanen under avbrottet så valde domaren Jonas Eriksson att bryta matchen.

- Vi diskuterade olika alternativ att fortsätta matchen, men hittade ingen. Därför sitter vi här för första gången i min karriär, sa huvuddomaren Jonas Eriksson på en presskonferens efter matchen.

ANNONS

Nu väntar en utredning av incidenten innan disciplinnämnden ska ta ställning ifall matchen ska spelas vidare eller ej. Skulle man finna IFK Göteborgs supportrar skyldiga till att ha kastat in knallskottet så säger SvFF:s tävlingsbestämmelser att Malmö FF ska tilldömas segern med 3-0.

Paragraf 15:
”Om förenings lag vars spelare utan giltigt skäl lämnar spelplanen före speltidens slut eller vars ledare, spelare eller supportrar, för vilka föreningen kan anses vara ansvarig, under pågående match i tävling enligt seriemetoden eller i anslutning därtill uppträder på ett sådant sätt att matchen inte kan genomföras eller måste avbrytas av domaren, ska den icke felande föreningen tillerkännas segern med målskillnaden 3-0, eller, om detta är mer fördelaktigt, det målresultat som gällde då matchen bröts.

ANNONS

Sedan fyra år tillbaka så finns möjligheten i SvFF:s tävlingsbestämmelser att återuppta en avbruten match, före 2012 så innebar det alltid omspel. Men under dessa fyra år så är det bara matchen Åtvidaberg – Gif Sundsvall som återupptagits då det var ett strömavbrott den gången som gjorde att man tvingades bryta matchen.

Disciplinnämndens ordförande Kerstin Elserth satt under onsdagen hemma och såg matchen på tv, men vill inte kommentera den framtida domen när Fotbollskanalen pratar med henne.

- Vi har ännu inget ärende hos oss då det numera ligger på riksombudet som fungerar som åklagare. Just nu är det Anders Hübinette på Fotbollförbundet, och han kommer att komma in med ett ärende till oss så fort det går, säger hon.

Enligt Elserth så kommer det troligtvis handla om två olika anmälningar som disciplinnämnden kommer att få ta ställning till.

ANNONS

- När matchen bröts så blev det ett tävlingsärende och då måste det landa hos oss för att vi ska kunna pröva om felande förening ska förlora med 3-0, som är huvudregeln. Eller så ska båda föreningarna anses som felande så att båda lagen ska förlora med 0-3, även fast det är samma match, säger hon.

- Sedan så kan det bli att det blir ett bestraffningsärende då det varit knallskott och andra ordningsstörningar, men det är ett separat ärende. Tävlingsärendet måste man ha en snabb handläggning om därför att föreningarna måste veta om vi ska spela om matchen eller om det är någon som förlorar.

När Fotbollskanalen når SvFF:s förbundsjurist Anders Hübinette så har han ännu inte pratat med matchdelegaten utan avvaktar på att få in informationen från arenan.

Vet du om mannen som kastade knallskott hunnits identifierats?

ANNONS
- Det vet inte jag faktiskt. Det är klart att det inte är en oväsentlig fråga, men kanske inte helt avgörande för frågan om slutresultatet i den här matchen.

Tidigare så har liknande situationer oftast slutat 3-0 till ett lag, det känns väl som att det ligger nära till hands även denna gång?
- Jag kan inte föregripa den biten, men jag kan konstatera att huvudregeln är att den förening där supportrar orsakat matchstoppet ska dömas som förlorare med 3-0.  

Fakta

Avbrutna matcher i allsvenskan sedan 2011

25 april 2011, Syrianska – AIK
Matchen på Södertälje Arena tvingades brytas sedan ett knallskott landat i närheten av den assisterande domaren Daniel Wärnmark. När incidenten inträffade så ledde hemmalaget med 1-0.

Konsekvens: Syrianska tilldömdes segern (3-0) och AIK fick 150 000 kronor i böter.

24 maj 2011, Malmö FF – Helsingborgs IF
Målvakten Pär Hansson får ett knallskott kastat mot sig och attackeras sedan av en åskådare som sprang in på planen.

Konsekvens: Helsingborg tilldömdes segern (3-0) och Malmö FF fick betala 150 000 kronor i böter.

30 juli 2011, Malmö FF – Djurgården
Redan elva minuter in i matchen så kastades flera smällare in på planen, ett knallskott smällde i närheten av en kameraman. Hemmalaget ledde med 1-0 när domaren Martin Hansson tog alla spelare av planen.

Konsekvens: I brist på bevis på vilket lags supportrar som kastade smällarna så spelades matchen och MFF vann returen med 1-0.

31 oktober 2012, Åtvidaberg – Sundsvall
Strömavbrott tvingade matchen att avbrytas. De sista 26 minuterna spelades dagen efter.

8 april 2013, Djurgården – Mjällby
Päronskandalen startade efter gästernas ledningsmål i den 37:e matchminuten sedan ett flertal föremål kastats in från läktaren. Mjällbyspelaren Gbenga Arokyo träffades av ett päron i magen och domaren valde att bryta matchen.

Konsekvens: Två män greps och till slut tilldömdes Mjällby segern (3-0), trots att disciplinnämnden först bestämde att matchen skulle färdigspelas vid senare tillfälle.

30 mars 2014, Helsingborg – Djurgården
Matchen avbröts sedan det uppdagats att en man misshandlats till döds utanför arenan.

Konsekvens: Resultatet 1-1 fastställdes som slutresultat, samt att båda klubbarna fick 35 000 kronor var i böter.

Publicerad 2016-04-28 kl 09:25
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto