Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

SvFF nära försäljning av Friends Arena: ”Klart före årsskiftet”

Foto: Scanpix

Friends Arena.

Friends Arena har kostat SvFF upp emot en halv miljard kronor.

Nu är man nära en försäljning av mer än halva innehavet.

– Det finns intresserade aktörer även utanför ägarkretsen, säger SvFF-basen Karl-Erik Nilsson till fotbollskanalen.se.

För knappt tre år sedan invigde man Friends Arena med Zlatans fyra mål mot England men därefter har det mest varit tråkigheter förknippat med Nationalarenan i Solna. Dålig infrastruktur. Ständiga gräsproblem. Och senast fick man nobben av Uefa gällande EM 2020.

Svenska Fotbollförbundet gör nu allt från att komma ur både sitt stora ägande av arenan som riskerar förbundets ekonomi och driftsbolaget vars totala förluster redan tagit hela överskottet från försäljningen av Råsunda och dessutom genererar mångmiljonförluster varje år.

– Vi hoppas kunna minska vår andel i närtid och det pågår diskussioner för fullt om det, säger förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson som är förtegen om affärerna att sälja av aktier i arenan:

– Jag vill inte gå in på detaljer men vi har en absolut ambition att minska ägandet i arenan i närtid.

Vad är närtid?

– En bra fråga men vi hoppas att det är klart före årskiftet.

Redan i fjol så fick förbundet Folksam att gå in i ett gemensamt bolag där försäkringsbolaget satte in 100 miljoner kronor mot att det gemensamma bolaget tog över 11,1 procent av ägandet i arenan. Därmed är förbundet nere i 22,2 procents ägande men man ska ner ytterligare i andel och förhoppningvis hamna på blott tio procent.

– Det är en rimlig nivå som vi kan bära, säger Karl-Erik Nilsson.

Tidigare har förre Dif-basen Bosse Lundquist krävt att Paulsson-ägda Peab och  Fabege som är de stora vinnarna i byggandet av Friends Arena och drivandet av Arenstaden ska kliva in och ta ansvar för Arena-affären. Något även tidigare SvFF-basen Lars-Åke Lagrell efterlyste i podden ”Lundh” i förra veckan, och han trodde att det var på gång.

Sett till att ägarna Jernhusen och Solna Stad tydligt sagt att man vill sälja sina andelar i Friends Arena återstår byggbolaget Peab samt fastighetsbolaget Fabege son ägare och även Swedbank som garanterat lånen i arenan och Folksam som klivit in i ett gemensamtägt SvFF-bolag, men Karl-Erik Nilsson vill inte bekräfta något om vilka parter som är på väg att köpa SvFF:s del.

– Vi får väl se vilka intressenter det är, det finns aktörer även utanför ägarkretsen som är intresserade.

När det gäller ert och Folksams gemensamma bolag – visst tar ni risken?

– Det vet man inte, det är en förhandlingsfråga.

När det gäller driftsbolaget för Friends Arena, där SvFF äger 33,3 procent och som genererar stora förluster, så pågår fortsatta förhandlingarna om Lagadère om att ta över driften från 1 januari 2015 även om de dragit ut på tiden. Man skulle ha varit i mål i juni.

– Där är intentionsavtalet förlängt till 31 oktober och det pågår slutdiskussioner så att vi ägare kan koncentrera oss på att äga och de kan driva arenan, säger Karl-Erik Nilsson. 

Varför blev det inte klart i somras? 

– Man var för optimistisk, det fanns ingen rimlighet att vara klar till 30 juni då det är så många avtal. Det är lättare nu när man fått längre tid.

Du var inte inblandad när besluten om Friends Arena togs, hur ser du på att du tagit all skit?

– Vad var alternativet? Det var en vilja från hela rörelsen att man skulle ha en Nationalarena och nu har vi den på plats och då får vi se till att vi säkrar vardagen på arenan.

Franska Lagardère driver flera stora idrottsevenemang i Sverige, bland annat tennisen i Båstad och har där en nära koppling till bröderna Erik och Mats Paulsson från Bjärehalvön. Duon har grundat byggbolaget Peab och har stora intressen i fastighetsbolaget Fabege som förutom ägande i Friends Arena har intressen i närmare 90 procent av området Arenastaden.

Publicerad 2014-10-01 kl 06:01
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons