Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

SvFF och Sef diskuterar bantad allsvenska och höst-vår: "Vad som helst kan hända"

Foto: Scanpix

Karl-Erik Nilsson och Lars-Christer Olsson.

Svensk fotboll får en rejäl översyn. Nästa år kan det bli färre lag i allsvenskan och höst-vår-säsong kan införas från 2016.

- Vad som helst kan hända, säger Sef-basen Lars-Christer Olsson till GP.

På måndagsmorgonen skriver Göteborgs-Posten att en nyinstiftad arbetsgrupp fått i uppdrag att göra en fullständig genomlysning av elitfotbollen i Sverige. Representanter från svenska fotbollförbundet, svensk elitfotboll, elitfotboll dam samt division 1-klubbarna och distrikten runtom i landet ingår i gruppen.

Planen är att vända på alla möjliga stenar för att kunna förbättra såväl talangutveckling som proffsverksamhet på lång sikt. Senast ett liknande projekt genomfördes var precis före millennieskiftet och den gången blev resultatet bland annat att superettan instiftades.

Enligt vad GP skriver är det Sef, intresseorganisationen för de 32 klubbarna i allsvenskan och superettan, som tagit initiativet den här gången.

- Vad som helst kan hända. Det är spännande. Det finns ju ett utredningsdirektiv men det är väldigt allmänt. Bland annat måste vi hitta ett sätt att värna om våra talanger. Hur är idealet för att vi ska ta hand om dem på bästa sätt? Det kan exempelvis vara att ska vi tillåta talanger att spela i a-lag i lägre serier, Sef-ordföranden Lars-Christer Olsson till tidningen.

Han förklarar att utredningen ska vara klar till sommaren och att en omstrukturering av allsvenskan, med färre lag, är en av frågorna som ligger på förhandlingsbordet.

- Ja, det kan ändras. Om man förändrar seriesystemet ska man kunna spela så redan 2015. Men förmodligen är allt detta inte färdigt förrän 2016/2017. När vi kommer in i slutdiskussioner är det säker så komplext så vi kommer antagligen att behöva hålla på ett år till, säger Olsson.

En anpassning till Europa med spel höst-vår har diskuterats länge?

- Det finns också med. Men det är inte realistiskt att genomföra 2015. Det krävs förändringar rakt igenom hela seriesystemet om man inför höst-vår och det tar säkert ett par år att kvala sig igenom för att kunna spela riktigt sedan. Eller så kör man höst-vår enbart i eliten och som vanligt på breddnivå, säger Lars-Christer Olsson.

Han betonar samtidigt att genomlysningen kan sluta med att man behåller det nuvarande systemet intakt. Det viktiga nu, enligt Sef-basen, är att prata igenom alla tänkbara lösningar och förändringar på ett så förutsättningslöst sätt som möjligt.

Publicerad 2014-01-27 kl 07:26
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons