Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

SvFF optimistiskt inför nyckelmöte om publik: "Inte försvarligt att sitta still"

Allsvenskan

Möte med regeringen på torsdag.
Då har Karl-Erik Nilsson gott hopp om spel inför publik framöver.
- Jag tycker vi har fog för att vara optimistiska, säger SvFF-ordföranden till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

När får svenska klubbar välkomna publik till sina arenor igen? Svaret på den frågan kan vara ett steg närmare på torsdag. Då ska Svenska Fotbollförbundet träffa kulturminister Amanda Lind (MP) för att diskutera publifrågan. Ordföranden Karl-Erik Nilsson och generalsekreteraren Håkan Sjöstrand ska representera SvFF.

Nilsson är hoppfull om att mötet ska leda fram till en process som landar i att människor kan se matcher på plats framöver.

- Det som står på agendan är konsekvensen av att inte få ta in publik och på vilket sätt vi skulle kunna hantera publikfrågan. Vi är övertygade om att vi skulle hantera publik på arenorna på ett väldigt bra sätt. Vi har sett goda exempel som Finland, där de har publik, och Danmark, där de har gjort speciallösningar arena för arena. Vi borde kunna få till en mycket mer flexibel hållning än det som gäller nu. Vi är glada över initiativet till samtal och vi ska nu förbereda oss väl, för att försöka ha så bra argument som möjligt med oss, säger SvFF-ordföranden.

Annons

SvFF har tidigare tryckt på vikten av att klubbarna kan ta in folk på sina arenor och i en debattartikel bland annat kallat evenemang utan publik för "förödande". 

- Bara det faktum att initiativet om ett möte tas är en positiv signal om att de fångat upp problematiken som vi belyser.  

När grannländer nu tar in publik på sina arenor och utvecklingen vad gäller smittspridningen i Sverige går åt rätt håll vill förbundet få till en diskussion med regeringen, som just nu förbjuder offentliga tillställningar med fler än 50.

- Det är ett gynnsamt läge att ta upp den här frågan till diskussion. Sen är det ingen tvekan om att det här betyder mycket både i det stora och det lilla. I den lilla föreningen är det här (matcher) kanske en av få mötesplatser som finns i bygden och för de största föreningarna i vår elitfotboll på herr- och damsidan handlar det om inkomster som kanske är helt avgörande för framtiden. Det är klart att den här frågan måste diskuteras och vi ser fram emot det här samtalet.

Annons

- Att man bjuder in till samtal tolkar vi som en väldigt positiv signal om att man är beredda att lyssna på oss och förhoppningsvis även vidta åtgärder som faller oss väl i smaken. Men där är vi inte riktigt än. 

Är det tal om reducerad publik till en början?
- Det är väl rimligt att tro det, men jag tycker att vi ska ta upp båda frågorna. Dels om en mer begränsad hantering som vi sett i våra grannländer men också föra en strategisk diskussion om hur vi så småningom kan ta in publik i lite större skala och gå upp i full skala. Det är angeläget att vi redan nu lyfter de frågorna för att vara förberedda när den dagen väl kommer. 

Nilsson berättar också att frågan om ekonomiskt stöd för exempelvis uteblivna publikintäkter lär diskuteras på torsdag.

- Parallellt med det här så är det ju också stort tryck i frågan om stöd för perioden juli till och med september, kvartal tre. Vi fick ju i juni månad stöd för perioden fram till den 30 juni men det är klart att frågan om att få idrottsligt stöd även för det tredje kvartalet naturligtvis är avgörande. Eftersom de som hade inkomstbortfall fram till juli månad har fått viss kompensation medan de som har motsvarande bortfall under juli, augusti och september ännu inte fått någon kompensation. Det är många föreningar som sliter oerhört, oerhört hårt med en kärv ekonomi. Det är väl rimligt att tro att den frågan kommer belysas också, även om den direkt inte är på agendan. Det är främst publikfrågan som ska diskuteras.

Annons

Om det öppnas upp för publik på matcherna, tror du då ”50-regeln” kommer att finnas kvar men att specifika evenemang får undantag från den?
- Jag kan inte svara exakt för hur myndigheter och regeringsföreträdare tänker men fotbollen är en väldigt bred verksamhet med många olika förutsättningar. Vi har varit duktiga på att göra protokoll och komma med specifika idéer för hur man ska hantera olika frågor nu när vi satte igång seriespelet, och det har fungerat alldeles utmärkt. Våra arenor är väldigt olika och det finns olika förutsättningar, så det kanske är så att vi måste ha specifika lösningar för olika arenor. 

- Det är ju skillnad på om mitt Oddevold spelar match på Rimnersvallen och om AIK spelar match på Friends Arena. Det måste man ta med i beräkningen. Det finns goda förutsättningar för att ta in publik och ändå kunna garantera att vi inte bidrar till smittspridning, men vi måste kanske ha en mycket mer flexibel hållning än att vi jobbar med ett fixerat tal. Vi behöver kanske låta varje arenas förutsättning avgöra för hur siffrorna ska se ut. Det tror jag vi skulle klara av att utarbeta, ett sådant underlag. Jag efterlyser större flexibilitet än att vi får en fast siffra att förhålla oss till. För den speglar inte verkligheten som råder.

Annons

SvFF-ordföranden pekar på att de nuvarande reglerna får "märkliga" konsekvenser på flera olika sätt.

- Äter du en middag tillsammans med ett antal hundra människor på en restaurang så fungerar det, men tar du fram gitarren för samma människor och spelar en trudelutt så blir det helt plötsligt en offentlig tillställning och då fungerar det inte. Så regelverken, betraktat utifrån, har svårt att hantera alla konsekvenser och specifika förutsättningar som finns. Därför hoppas vi på en lite mer flexibel hållning. Samtidigt ska vi ta ett stort ansvar för att vi lever i en pandemi. Och jag tycker idrotten har tagit ett väldigt stort ansvar. Vi är beredda att ta det fortsättningsvis. 

Sammanfattningsvis låter du ganska hoppfull om att få till publik på matcherna framöver?
- Vi är glada över att man förstått problematiken och glada över initiativet till ett möte. Nu hoppas vi på ett bra möte och att resultatet kan leda till att vi så småningom får se publik på våra arenor. Det är den stora förhoppningen och jag är optimistisk. Jag tycker att vi har fog för det. Vi har bra argument. Vi är beredda att ta ansvar. Jag tycker att man kan lita på idrotten i det här sammanhanget.

Annons
Under måndagen skickade SvFF, samt ligaorganisationerna EFD (damallsvenskan och elitettan) och Sef (allsvenskan och superettan), ett brev till Amanda Lind med "en begäran att regeringen ska ompröva begränsningen av offentliga tillställningar med mer än 50 deltagare". I brevet skriver man bland annat följande:

"Som Folkhälsomyndigheten framhöll redan i sin hemställan till Justitiedepartementet den 11 mars 2020 innebär förordningen en inskränkning av grundlagsfästa rättigheter. Föreskrifter av detta slag ska användas med stor försiktighet och ska inte vara mer inskränkande än nödvändigt. De måste omprövas kontinuerligt och inte gälla längre än nödvändigt".

"Vi har hittills upplevt att regeringen och ansvariga myndigheter inte prioriterat en helt nödvändig dialog om dessa angelägna frågor. De omfattande konsekvenser som förordningen medför är väl kända, och det är inte försvarligt att nu sitta still och avvakta. Det är regeringen som är ansvarig för den beslutade förordningen och det är regeringen som nu måste se till att publikförbudet - som alltså inskränker grundlagsskyddade rättigheter - omprövas. Och vi inom svensk fotboll ser därför fram emot att nu föra en konstruktiv diskussion om hur detta ska kunna göras på ett ansvarsfullt sätt".
Annons
Publicerad 2020-08-03 kl 15:43

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto