POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
3v

SvFF straffar HIF med böter för Celtic-affär

Foto: Bildbyrån

Helsingborgs IF bröt mot SvFF:s agentregelverk när man lånade in Kundai Benyu från Celtic.
Nu har klubben straffats med böter på 25 000 kronor.

En klubb eller en spelare får i Sverige bara representeras av en agent som är registrerad hos det Svenska Fotbollförbundet. Dessutom ska ett skriftligt avtal mellan agenten och den andra parten alltid upprättas. Men den regeln har inte Helsingborgs IF följt fullt ut. När den allsvenska nykomlingen lånade in Kundai Benyu från Celtic i vintras tog klubben hjälp av en oregistrerad agent.

På sin hemsida skriver nu Svenska Fotbollförbundet att HIF anmälts till disciplinnämnden, som i sin tur valt att straffa klubben med böter på 25 000 kronor.

"Vad gäller storleken på böterna bör hänsyn tas till serietillhöriget och till de ekonomiska villkoren för de inblandade. Detta fall gäller ett avtal om utlåning för spel i Herrallsvenskan, vilket är försvårande då det är rimligt att ställa större krav på ett elitlag i högsta serien. Samtidigt är de ekonomiska villkoren blygsamma, vilket nämnden kan slå fast efter att ha tagit del av dessa villkor i Helsingborgs överenskommelser med spelaren, Celtic respektive förmedlaren. Disciplinnämnden anser därför att böterna kan stanna vid 25 000 kr", skriver nämnden i sitt beslut.

Det är förbundsjuristen Tobias Tibell som anmälde HIF till disciplinnämnden. Om hans anmälan står det följande i beslutet:

"Företaget Eden Sports Group - som inte har någon förmedlare registrerad hos SvFF - gav på sin Instagram-profil sken av att spelaren tillhör deras agentur och att de varit involverade i spelarens övergång till Helsingborg. I FIFA:s transfersystem och vid registreringen av spelaravtalet hos SvFF har Helsingborg emellertid uppgett att det inte varit någon förmedlare inblandad varken vid övergången eller vid upprättandet av spelaravtalet. Helsingborgs administrativa chef har sedan medgett att Eden Sports Group företrädde Helsingborg som förmedlare i samband med spelarens övergång från Celtic till Helsingborg".

HIF låg alltså, till en början, lågt med att man tagit hjälp av Eden Sports Group i samband med affären. 

"Vid straffmätningen bör beaktas att Helsingborgs underlåtenhet att i FIFA:s transfersystem och till SvFF redovisa att föreningen företrätts av en förmedlare har försvårat upptäckten av överträdelsen. Det ska dock framhållas att föreningen vid kontakt med SvFF öppet redovisat att de gjort sig skyldiga till en överträdelse av reglementet", går det att läsa under rubriken "anmälan" i disciplinnämndens beslut.

Helsingborg har i samband med processen som lett fram till böter uppgett att ett misstag låg bakom det faktum att föreningen inte fyllde i att en agent var delaktig i affären. Vidare står det följande i beslutet:

"Helsingborg har medgett att föreningen varit oaktsam genom att inte kontrollera att förmedlaren var registrerad hos SvFF. Utgångspunkten har varit att en sådan stor aktör är registrerad".

Publicerad 2019-08-25 kl 13:57
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå