Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

SvFF:s besked efter Kindberg-åtalet: Startar utredning

Allsvenskan

Tidigare har SvFF velat avvakta den juridiska processen.
Men efter att åtal väckts i Kindberg-härvan meddelar förbundet nu att man startar en egen utredning.
- Vi ska titta på det som framkommit, säger SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Under måndagen väcktes åtal mot bland annat Östersunds FK:s ordförande Daniel Kindberg. Kindberg åtalas på fyra punkter. Dels för grov trolöshet mot huvudman i två fall, dels för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, dels för grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott i fyra fall. I förundersökningen rörande ärendet framgår det att runt 15 miljoner kronor misstänks ha gått från Peab till Sollefteåbons (en av de misstänkta) företag. Knappt 14 miljoner av dem ska sedan ha gått vidare till antingen Östersunds FK eller Driftaren AB (som ägs av ÖFK), uppger ÖP. Åtta miljoner ska ha gått till ÖFK via sponsoravtal, medan resten av pengarna ska ha betalats ut till Driftaren som tjänster/maskinhyra.

Annons

Tidigare har Svenska Fotbollförbundet, via licensnämndens sekreterare Kjell Sahlström, förklarat för Fotbollskanalen att man "följer utvecklingen" kring ÖFK men att man avvaktar den rättsliga processen. Efter att åtal nu väckts lämnar dock SvFF ett nytt besked. Nu startar man nämligen en egen utredning.

- Naturligtvis är den här sortens uppmärksamhet något som svensk fotboll inte vill ha. Men det är däremot bra att rättsväsendet prövar det, säger chefsjuristen Anders Hübinette till Fotbollskanalen.

- Nu får vi titta på det som framkommit och se om vi kan få ta del av förundersökningen. Det finns anledning att hämta in den, ta del av den och analysera om det ska föranleda några åtgärder från förbundet och behöriga organ eller om det finns anledning att avvakta den rättsliga processen.

Vem eller vilka och hur kommer ni titta på det här?

Annons
- Formellt sett är det vår licensnämnd som är den instans som utreder ekonomiska oegentligheter. Sen kommer de i sin tur ta hjälp av oss tjänstemän på kansliet för att titta på det här. Det är de som slutligen ska fatta beslut om man ska lämna in en anmälan på något sätt, enligt idrottens regelverk.

Det finns en möjlighet för Svenska Fotbollförbundet att straffa både individer och föreningar i den här typen av lägen. I förbundets tävlingsbestämmelser står det bland annat följande:

"Såvida det inte finns särskilda skäl ska förenings representationslag flyttas ned i seriesystemet när föreningen på annat sätt, inom ramen för den idrottsliga verksamheten, gjort sig skyldig till ekonomiska oegentligheter som allvarligt skadat idrottens anseende".

Ett beslut om nedflyttning måste fattas av SvFF:s representantskapsmöte (årligt möte). Vidare kan "förening bli föremål för bestraffning enligt RF:s bestraffningsregler. Om det finns särskilda skäl för att inte besluta om nedflyttning får i stället böter utdömas enligt 14 kap. RF:s stadgar".

Annons

I det nämnda kapitlet i Riksidrottsförbundets stadgar står det att bestraffning kan ådömas "den som inom ramen för idrottslig verksamhet gjort sig skyldig till ekonomisk oegentlighet som allvarligt skadat idrottens anseende".

Om en eventuell nedflyttning för ÖFK säger Anders Hübinette:

- Det är alldeles för tidigt att säga något om det. Jag vill varken spekulera eller föregripa eventuella prövningar i de här delarna. Det får vi se helt enkelt, vad som kommer fram.

Hur ser er kontakt med klubben ut? Hur har den sett ut tidigare och hur kommer den se ut framöver?
- Genom Sef (Svensk Elitfotboll, intresseorganisation för klubbarna i allsvenskan och superettan) har vi haft vissa kontakter och de har kunnat svara på frågor. Men förundersökningen har haft sin gång och vi har inte haft någon anledning att lägga oss i den på det sättet. Behöver vi ha en dialog med klubben så har vi det i så fall. Det kanske snarare är i ett senare skede som det kan bli mer aktuellt, säger Anders Hübinette.

Annons

Tidigare har Fotbollskanalen kunnat berätta att en ÖFK-anställd också varit misstänkt i ärendet men att preskiberingstid räddat personen från att utredas vidare. Ekobrottsmyndigheten har även misstänkt ytterligare två personer med ÖFK-koppling, men i alla tre fall gör åklagaren Niklas Jeppsson bedömningen att han inte kan bevisa brott.

Hur Svensk Elitfotboll hanterar och har hanterat frågan? Det vill ligaorganisationen ligga lågt kring. Generalsekreteraren Mats Enquist vill inte uttala sig i ärendet.

"Vi hänvisar helt till SvFF rörande detta, alternativt ÖFK", skriver Enquist i ett sms till Fotbollskanalen.

Kindberg förnekar brott och säger sig förutsätta att han blir frikänd. ÖFK-ordföranden har dock erkänt brott under ett förhör, men det erkännandet har han därefter dragit tillbaka.

Publicerad 2018-12-10 kl 14:25
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto