POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
4v

SvFF:s beslut efter kontakt med ÖFK: anmäler inte klubben

Foto: Bildbyrån/ÖFK.

SvFF har tagit kontakt med ÖFK för att reda ut saker om klubbens omtalade sponsoravtal med cypriotiska Puls8 Ltd.
Men förbundet har bestämt sig för att inte anmäla klubben.
Det rapporterar SVT.

Om turerna runt Östersunds FK:s sponsoravtal med det cypriotiska bolaget Puls8 Ltd, vilket är värt mer än 15 miljoner kronor men som ännu inte genererat några pengar trots att de skulle ha kommit in för några månader sedan, fått Svenska Fotbollförbundet att överväga disciplinära åtgärder mot klubben? Ja, åtminstone har frågan varit på tapeten hos förbundet. Som dock fattat beslut om att inte ta ärendet vidare och anmäla ÖFK.

På en frågan från SVT om SvFF funderat på att upprätta en anmälan svarar förbundets jurist Anders Hübinette nämligen följande:

”SvFF:s Juridik- och säkerhetsavdelning har haft en kontakt med Östersund och har bett dem att inkomma med ett klargörande av omständigheterna kring det aktuella sponsringsavtalet. Efter att klubben svarat har vi gjort bedömningen att det nu inte finns skäl för att gå vidare och utreda eventuella uppsåtliga överträdelser av 14 kap. 2 § RF:s stadgar.”

Hübinette hänvisar annars till ÖFK. Klubbens vd Lennart Ivarsson säger följande till SVT:

- Vi fick en frågeställning och vi förtydligade bara var vi stod i sponsordiskussionen. Det var inte märkvärdigare än så.

Vad som står i den delen av stadgarna som SvFF-juristen pekar på? Bland annat att bestraffning kan ådömas:

"Den som inom ramen för idrottslig verksamhet gjort sig skyldig till ekonomisk oegentlighet som allvarligt skadat idrottens anseende".

Straffas kan även:

"Den som genom osanna uppgifter eller på annat sätt vilselett eller försökt vilseleda, eller utövat otillbörlig påverkan mot funktionär eller annan enskild person, förening, annat organ inom RF eller IdrottsAB i eller för vederbörandes idrottsliga verksamhet".

ÖFK hemlighöll länge vilket bolag det är som har sagt sig vilja stötta klubben med pengarna det är tal om. Avtalet man skrivit med Puls8 Ltd var en av anledningarna till att klubben fick sin elitlicens beviljad av överklagandenämnden, efter att man först nekats spel i allsvenskan 2020 av licensnämnden.

Överklagandenämnden har varit tydlig med att man ser på fallet som avslutat. Det faktum att ÖFK fortfarande inte fått in pengar från Puls8 Ltd förändrar inte det. I mitten av februari sa nämndens ordförande Martin Holmgren följande till Fotbollskanalen:

- Det vi utgick ifrån var de uppgifter vi fick redovisade både skriftligen och muntligen. Utgångspunkten är att det som företrädarna för föreningen påstår, det får man ta för gott, förutsatt att man nått upp till de formella kraven med att ha handlingar undertecknade av styrelsen, att man har ett eget kapital och så vidare. I övrigt har föreningen ett ansvar för vad de säger och vad vi i överklagandenämnden skulle bedöma var, mot den bakgrunden: Är det uppenbart orealistiskt, det som de påstår? Det är fortfarande det som vi kom fram till. Det ansvaret tog vi vid den tidpunkten och det står jag förstås för.

I slutet av februari medgav Östersunds vd Lennart Ivarsson för Fotbollskanalen att klubben kan bli helt utan miljonerna från sponsorn.

- Det finns risk i alla affärer. Vi har tyvärr sponsorer som har hoppat av medan andra har hakat på. Det är alltid en risk innan pengarna är inne. Det funkar ju så i den här världen, sa Ivarsson då.

Publicerad 2020-03-09 kl 07:25
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto