Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

SvFF:s nya förslag: fritt fram att värva kontraktslösa spelare under våren

Foto: Bildbyrån

SvFF:s Gerhard Sager.

SvFF föreslår en ändring av dispensreglerna som skulle innebära att klubbar kan värva kontraktslösa spelare fritt under från det att vinterfönstret har stängt till det att sommarfönstret öppnar.
- Min tolkning är att klubbarna välkomnar att det blir lite tydligare skrivningar i regelverket, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till Fotbollskanalen.

Frågan om att kunna värva kontraktslösa spelare efter att transferfönstret stängts har tidigare varit uppe för diskussion hos såväl Spelarföreningen som hos Svensk Elitfotboll och dess medlemmar (klubbarna i allsvenskan och superettan). I dag behöver spelaren kunna visa att man aktivt sökt en arbetsgivare under fönstrets öppethållande för att kunna beviljas dispens och skriva på ett kontrakt efter att fönstret stängts.

Fotbollskanalen har tidigare skrivit om att SvFF ser över det nuvarande systemet. Och nu berättar tävlingskommitténs ordförande Gerhard Sager för FotbollDirekt.se att man arbetat fram ett förslag på hur det nya systemet kan se ut.

- Det vi föreslagit är att man får en dispens under våren, alltså från det att vinterfönstret har stängt (den 1 april) till det att sommarfönstret öppnar (den 15 juli). Då får alltså spelaren dispens om det är så att man är utan kontrakt med en förening. Utan krav på att man ska ha varit aktivt arbetssökande, säger Sager till sajten.

- Däremot på hösten, efter det att sommarfönstret stänger den 11 augusti, då får man under inga omständigheter dispens.

SvFF:s förslag är något som redan finns på flera håll i Europa.

- Det är i analogi med hur det är i flera andra länder, till exempel i Tyskland så har man det här systemet. Med skillnaden att de spelar höst-vår, så det är spegelvänt där… man får där inte under några omständigheter dispens på våren, efter att deras vinterfönster stängt, säger Gerhard Sager.

Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk Elitfotboll, tror att det nya förslaget kommer att tas emot utan större protester från klubbarna.

- Min tolkning, och det är vad det är: bara min tolkning just nu, är att klubbarna välkomnar att det blir lite tydligare skrivningar i regelverket jämfört med tidigare, så besluten upplevs mindre godtyckliga. Och i övrigt så får jag avvakta vad remissrundan säger, men jag gissar ändå att man har prickat hyfsat rätt. Man vet dock aldrig vad klubbarna tycker till om det, men jag har i alla fall fått känslan av att det går i rätt riktning. Det här är ingen av de stora frågorna för klubbarna normalt sett, säger Enquist till Fotbollskanalen.

Enquist poängterar att frågan om dispensreglerna inte varit en brinnande fråga för Sef eller medlemsklubbarna.

- När en fråga är intressant men inte på den nivån att man engagerar sig dagligen i den, då kan det bubbla upp lite grann och sedan bubbla ner igen. Och den här frågan, i min personliga uppfattning, blir mest intressant för en del klubbar just när man sitter i en situation att antingen man själv har möjlighet att köpa en spelare utanför fönstret, då är man plötsligt väldigt angelägen att det här ska fungera. Eller också är det motsatt att man blir orolig för att en annan klubb ska kunna stärka sin trupp inför nästa bortamatch och då kan man bli väldigt negativ istället. Jag upplever att det hittills mest varit situationsdrivet, och att huvudfrågan är att ett tydligare regelverk är det viktigaste.

Spelarföreningens ordförande Magnus Erlingmark har tidigare varit positiv till ändrade dispensregler.

- Det är jättebra tycker jag och vi. Det har varit vår målsättning med det. Är du en arbetslös spelare ska du kunna signa för en ny klubb. Det kommer förmodligen ändå var stängt efter 1 september (så kallade 1 september-regeln som innebär att en spelare inte får registreras efter 1 september), det har åtminstone varit det kravet som man haft förut. sa han till Fotbollskanalen i mitten på augusti.

Innan förslaget kan bli verklighet ska det först ut på remiss hos distriksförbunden, Sef och Elitfotboll Dam. Först därefter läggs ett förslag till representantskapsmötet i december där det sedan sker en omröstning som gäller som slutgiltigt beslut.

Publicerad 2017-09-04 kl 17:06
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons