Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

SvFF:s talangutvecklare dumförklarar konstgräsdebatten: "Vi kommer skratta åt oss själva"

Foto: Scanpix

Vad är bäst av konstgräs eller naturgräs?
En frågeställning SvFF:s talangutvecklare dumförklarar.
- Tittar du tio år framåt så lovar jag att vi skrattar åt oss själva som har fört den här konstgräsdebatten, säger Claes Eriksson till Fotbollskanalen.

I Sverige har det sedan flera år tillbaka pågått en diskussion om vad som är bäst av konstgräs och naturgräs. Fotbollskanalen frågade Claes Eriksson, talangutvecklare på Svenska Fotbollförbundet, om vilket underlag som är mest utvecklande för svenska spelare.

- Jag tror att hela den här konstgräsfrågan snart är en ickefråga. Tittar du tio år framåt så lovar jag dig att vi skrattar åt oss själva som har fört den här konstgräsdebatten. Då kommer vi ha ett konstgräs/hybridgräs som är så pass likt naturgräset eller till och med bättre än naturgräset att vi har glömt hur naturgräset var. Den generationen som i dag kommer fram väljer alltid konstgräset i första hand om det inte finns ett naturgräs av yttersta kvalitet. Så tillgängligheten är absolut det viktigaste för de unga spelarna. Det är en ickefråga om tio år, säger han.

Är det en styrka eller svaghet att det finns olika underlag på olika arenor i Sverige?
- Högsta nivå är egentligen inte mitt arbetsområde. På talangnivå är det några lag längst ner i Skåne som kan spela på naturgräs och sedan är det konstgräs överallt. Det är en ickefråga. Diskussionen om konstgräs är tagen ur ett extremt senior och elitperspektiv, vad vi ska ha för underlag på den stora arenan. Då förstår jag att det ska vara ett underlag som motsvarar de förhållandena som man ska ha när man ska ut och tävla internationellt, så det är inget konstigt.

- Att alla i allsvenskan önskar en fantastiskt fin naturgräsmatta är det ju inget konstigt med. Men sedan får man nog acceptera, om man inte äger arenan själv, att ägaren av arenan också vill ha ett finger med i spelet och funderar på vilket underlag man ska ha. Jag hoppas att utvecklingen av hybrid går fort och det verkar positivt. Men om det här skulle påverka spelet? Alternativet på ungdomssidan är att gå tillbaka och utbilda på grus. Hur känns det? Det är ju utdöende så det finns inget annat alternativ. Gör det bästa av situationen. Sedan när vi är på en stor arena så är det en helt annan fråga och då är det inte mitt bord egentligen.

- Men saken är ju den att hela Europa spelar på konstgräs. I Spanien är alla ungdomsakademier utom de största på konstgräs. Ungdomsfotbollen spelas på konstgräs över hela Europa. Här tror vi att alla andra i Europa spelar på naturgräs men så är det ju definitivt inte.

Så då finns det ingen risk att svenska spelare kommer att ligga efter för att man är ensamma om att utbildas och spela på konstgräs?
- Jag ser ju tvärtom. Jag ser att utvecklingen går åt andra hållet. Det har varit ett lyft för oss. Hela Europa är i samma situation och det är inte bara vi som har upptäckt det här med konstgräs. I Island gör man en konstgräsplan i anknytning till alla skolor vilket gör att både fotboll och handboll på Island utvecklas i en bra takt.

ARTIKELSERIE

Sex delar med SvFF-chefen

Publicerad 2016-12-15 kl 06:40
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons