POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
4v

SvFF:s utredning läckt - Strömbergssons uttalande anses vara "klandervärt"

Foto: Bildbyrån.

SvFF har stängt av Martin Strömbergsson över 2020.
Nu har Aftonbladet tagit del av förbundets utredning gällande domarens uttalande till ÖFK-målvakten Aly Keita. 
"Det förefaller orimligt att omständigheterna kommer medge att MS (Martin Strömbergsson) kan återvända i en huvuddomarroll under år 2020", står det i utredningen. 

Den allsvenske domaren Martin Strömbergsson har, av Svenska Fotbollförbundet, stängts av under hela 2020. Detta efter Östersunds FK:s målvakt Aly Keitas vittnesmål, i klubbens egen podcast, om att domaren i fjol sa: "Sluta prata, gå tillbaka till ditt mål så de kan kasta bananer på dig" till Keita under en match. SvFF utredde fallet och i fredags meddelade förbundet beslutet om avstängningen.

Strömbergsson har samtidigt hävdat att han uttryckte sig på annat vis än vad Keita vittnat om och i stället använt en "gammal Gävleborgsfloskel". Han menar att han sa: "Hoppa in i buren så ska jag ge dig en banan". Han menar även att han inte haft någon elak eller rasistisk tanke, men att han än dock gjort ett misstag, som han bett om ursäkt för. 

Strömbergsson öppnade även, i en skriftlig intervju med Gefle Dagblad under söndagen, för att han möjligen inte kommer att döma fler matcher framöver. 

"Den frågan måste du ställa till SvFF (om han slutar som domare nu). Det står tydligt i utredningen att det är en fråga för generalsekreteraren och domarkommittén och jag har inte fått svar om framtiden när jag själv frågat. Förbundet har stängt av mig under den anställningstid som fanns kvar och har inte kunnat ge något besked om framtiden så jag måste ju tolka det som att jag behöver hitta en ny arbetsgivare framöver", skrev han till Gefle Dagblad. 

SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand ville, i fredags, inte lämna ut förbundets utredning när Fotbollskanalen frågade om att få ta del av materialet.

- Av respekt för de inblandade parterna hanterar vi det här ärendet mellan de som är berörda, sa Sjöstrand till Fotbollskanalen då. 

Sjöstrand menade också att det är domarkommittén som hanterar frågan gällande om Strömbergsson kan komma att få döma matcher igen efter 2020. 

Nu rapporterar Aftonbladet att tidningen har tagit del av SvFF:s utredning. Tidningen skriver att det som bekant är förbundets chefsjurist Anders Hübinette som gjort utredningen, men även att totalt tio personer blivit hörda, däribland Strömbergsson och Keita. Båda parter har därmed fått ge sina versioner av händelsen, där det som bekant råder meningsskiljaktigheter om vad som sagts under den berörda matchen. 

Hübinette skriver samtidigt, i utredningen, att det är Strömbergssons version som borde gälla, då det gått lång tid sedan händelsen, samtidigt som Aly Keita och vittne A, i utredningen, diskuterade händelsen direkt efter matchen. 

Enligt Aftonbladet läggs det, utöver parternas olika versioner av händelsen, även stor vikt vid att Strömbergsson inte anmälde händelsen efter matchen, något som han enligt Hübinette borde ha gjort. Varken domarobservatören eller matchdelegaten var, efter matchen, medvetna om händelsen. Hübinette sammanfattar händelsen så här:

"Martin Strömbergsson har under den allsvenska matchen Gif Sundsvall-Östersund den 10 augusti 2019 fällt ett olämpligt uttalande till Östersunds målvakt Aly Keita, som uppfattat uttalandet som rasistiskt. Även om det mesta talar för att detta inte varit Martin Strömbergssons avsikt så borde han förstått att det kunnat uppfattats på detta sätt och uttalandet har därför varit klandervärt", står det i utredningen enligt Aftonbladet. 

Hübinette var vidare den som gav ett förslag om lämplig påföljd, vilket var avstängning över 2020.

"Händelsen har skadat förtroendet för MS (Martin Strömbergsson) som domare och det förefaller orimligt att omständigheterna kommer medge att MS kan återvända i en huvuddomarroll under år 2020. DK (Domarkommittén) bör alltså besluta att pga. allvarligheten i händelsen, och med hänsyn till det stora ansvar som följer med domarskapet, inte tilldela MS några domaruppdrag i förbundstävlingar under återstoden av år 2020. Som framgår ovan får GS (Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på SvFF) hantera frågan om vilka andra arbetsuppgifter som MS kan utföra utifrån sitt anställningsavtal", står det i utredningen enligt Aftonbladet. 

Publicerad 2020-07-06 kl 00:09
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto