POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
10å

Talangutvecklaren håller inte med Zlatan om talangerna: ”Tvärtom”

Zlatan Ibrahimovic kallade de allsvenska klubbarna fega, och tyckte inte att de släppte fram tillräckligt många talanger.
- Jag håller inte med, säger chefen för Tipselit, Stefan Lundin, till fotbollskanalen.se.

Det var på tisdagens presskonferens med landslaget som Zlatan Ibrahimovic sade att han tyckte att de allsvenska klubbarna inte släppte fram tillräckligt mycket talanger, utan lät de tonåriga löftena bli sittande på bänken.

Som sportchef för SEF, Svensk Elitfotboll, är Stefan Lundin ansvarig för Tipselit-projektet– vars syfte är att främja svensk talangutveckling – och han tycker inte att kritiken är berättigad.
- Det som har hänt de senaste åren är en tydlig förändring vad gäller att släppa fram unga spelare. En markant ökning, skulle jag vilja säga, säger Lundin.

- Helsingborg, Göteborg, Elfsborg och Malmö har alla flera duktiga unga spelare i sina lag. Man kan faktiskt säga att de bästa och största klubbarna har en tendens att släppa fram unga spelare. De mindre, fattigare klubbarna har inte råd att värva de bästa tonåringarna, och har heller inte råd att hålla sig med akademier, vilket gör att de kanske håller sig med lite äldre trupper, säger Lundin

Så du håller inte med Zlatan riktigt?
- Nej, nej. Snarare tvärtom. Svenska klubbar ha så pass lite pengar jämfört med andra klubbar i andra länder vilket gör att de inte kan värva utifrån. Sedan tycker jag också att det har blivit en sundare inställning till provspelare från Brasilien eller Afrika.

Hur ser du på exemplet med Messi som släpptes fram som 17-årig i Barcelona, är det rättvist?
- Nja, har man en sådan exceptionell talang så är det klart att han får spela. Men samtidigt tycker jag att det är bra att Zlatan tar upp detta. Då får vi en knuff i ryggen. Att han engagerar sig i frågan är bra, men man måste ge en rättvis bild av det hela, säger Lundin.

Publicerad 2009-10-14 kl 17:48
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå