Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Talangutvecklaren kritisk till ungdomars tävlingsförbud: Angriper problemet fel

Superettan

Inga seriesegrare upp till 12 år.
Efter hårda rubriker vill nu BP:s förre akademichef Ola Larsson och Bert Andersson som är ordförande på Göteborgs Fotbollförbund fördjupa diskussionen.
- Man angriper problemet från fel håll, säger Larsson.

I helgen stod det klart att inga fotbollscuper eller serier kommer att få en slutsegrare för barn upp till tolv år från och med 2017. Beslutet röstades igenom på Svenska Fotbollförbundets representationsmöte, men det dröjde inte länge innan det kritiserades, bland annat från före detta elitspelare som Glenn Hysén, Martin Åslund och Daniel Nannskog.

Nu vill Brommapojkarnas före detta akademichef Ola Larsson, som nu är ansvarig för Digitala Fotbollsakademin, och Bert Andersson som är ordförande på Göteborgs Fotbollförbund fördjupa diskussionen.


- För mig spelar inte tabeller så stor roll. Diskussionen borde vara större. Man ska få bra matcher och jag förstår inte hur det ska gå till. Om vi tänker oss att matchen är en del av fotbollsutbildningen så måste ju matchen vara på en relevant nivå. Det är viktigare att man funderar över det än att ha diskussionen om vi ska ha tabeller eller inte. Därför tycker jag att man angriper problemet från fel håll,  säger Ola Larsson till Fotbollskanalen.

Annons

- Fotboll är en teknisk idrott när man är liten. Det är inte en fysisk idrott. Inte en taktisk. Det är en individuell idrott. Först är det jag med en boll, sedan är det du och jag med en boll, sedan är det lagdelar och sedan laget. Det här tar många år. Om man då inte vet hur man ska utvärdera progression eller utveckling hos spelarna utan man bara sätter resultatet i fokus då är man helt fel ute. Men jag förstår att man gör det om man ser fotboll som en lagidrott.

Ola Larsson berättar att han nyligen var i USA och träffade FC Dallas som sa att de har ett problem i landet, att föräldrarna jublar och tänker att det bara är en bra prestation när det blir mål och en dålig prestation när man förlorar.

- Men så ser ju inte världen ut. Utan det är varje aktion under varje match som måste utvärderas och kopplas till respektive spelare. En vinnare för mig när man är liten är en person som hela tiden kommer till träningen och gör sitt bästa och vill göra prestationen bättre än förra träningen. Det är en vinnare för mig. Det handlar självklart om ett föräldraproblem, men som klubbar, förening och förbund måste man erbjuda utvärderingssystem kopplat till individen där man kan se spelarnas progression snarare än att hela tiden koppla det till tabeller och resultat i matcher. Fotboll är en individuell idrott när man är liten, säger Larsson.

Annons

Hur ser du på beslutet om att inte ha slutsegrare för barn upp till tolv år?
- Fotboll är så mycket större än det här. Om vi ska diskutera att utveckla landslagsspelare då måste man diskutera med folk som har gjort den resan, följt med de här personerna från att de är små flera gånger och inte bara en gång.

- Frågan är om vi någon gång kommer fram till att fotboll är en individuell idrott och om vi kommer att komma fram till ett utvärderingssystem kopplat till individen? Jag är tveksam. 

Varför?
- För att man inte är intresserad av att utveckla fotbollsspelare. Man är intresserad av fotboll ur ett hälsoperspektiv, att det ska vara roligt och att alla ska vara med. Det är positivt, men som i skolan där betygen är objektiva, där kan man utvärdera kopplat till en kursplan, det är bra. Fixa en sådan kursplan till fotbollen också så att vi kan förhålla oss till individuell utveckling. 

Annons

Hur inför man det då?
- Man måste bryta ner fotbollen i moment. Sedan fundera över vilka moment man ska göra när i en fotbollsutbildning och på vilket sätt, om det finns någon typ av progression kopplat till ålder. Efter det måste man sätta ihop något sätt att utvärdera progression och om det är tekniska tester eller vad det nu är. Jag skulle ha satt ihop olika tester kopplat till olika åldrar. Sedan hade jag gjort testerna vid olika tidpunkter under året.

- Lite komplicerat vid utvärdering är att det finns olika sätt att utvärdera progression. Å ena sidan kan du göra en summativ utvärdering, att du har test, men det är inte alltid rätt sätt att utvärdera kompetens på. Du kan också göra det genom att prata med spelarna från gång till gång. Den formativa bedömningen. Det riktar sig till spelare och tränare. Från dag till dag måste du prata med dina spelare. Förklara syftet med vad vi gör, koppla det till läroplanen och hela tiden ge feedback på hur spelarna rör sig mot målen man har satt upp. Det kan man göra på daglig basis, förr var det ju så att man fick ett individuellt samtal två gånger per år, men jag tycker att det här ska ske på daglig basis. Men många gånger tror jag att man som tränare inte ifrågasätter sig själv utan man tänker att det är spelarnas fel att de inte uppnår målen när det i själva verket inte är det som är problemet. Om man inte har en läroplan eller ett dokument att förhålla sig till så kan man inte uppnå de här sakerna.

Annons

Hur ska mindre klubbar gå till väga?
- Mindre klubbar ska ju få hjälp av Sef-klubbarna. Alla klubbar har inte ekonomiska möjligheter att sätta ihop en sådan här läroplan. Om vi accepterar skolverket som institutionen som berättar för lärarna hur man ska förhålla sig till undervisningen då borde det väl finnas någon liknande institution inom fotbollen? Om vi tänker oss att man kan utbilda fotbollsspelare, vilket måste vara grundtanken för jag är inte säker på att alla tror att man kan göra det. Och precis som med tränare måste man även utbilda föräldrar i vad formativ bedömning är av spelare och tränare.

Bert Andersson är ordförande på Göteborgs Fotbollförbund. Han var med och röstade igenom beslutet om att inte ha slutsegrare för barn – något han har erfarenhet av från sitt distrikt.
- Vi har haft det här i fem-sex år i Göteborg. Det fungerar alldeles utmärkt, om man vill att det ska fungera. Vi har varit utan tabeller upp till 13 år men det finns ju ställen där föräldrar och ledare gör egna tabeller och egna små hemsidor. Men generellt fungerar det väldigt bra, säger han. 

Annons

Har ni märkt någon skillnad mot hur det var innan?
- Vi har ganska mycket hyss för oss för att få föreningar och ledare att förstå att det är viktigt att inte toppa och specialisera sig för tidigt, det vill säga att två saker inte inträffar, dels spelar man för ofta med bästa laguppställningen, dels sätter man press på sina ungdomar att kanske välja fotbollen före andra idrotter. Det är de här sakerna vi vill komma åt. 

Hur ser du på kritiken?
- Personligen var jag själv inne på att 11 år hade räckt. Men så har vi en del dokument, typ ett styrdokument för svensk fotboll som heter spela, lek och lär och där står det att man bör inte utse segrare under 12 år och om det dokumentet ska få någon trovärdighet så bör regelverk och dokument gå i takt med varandra. Det här är ett svårt och kontroversiellt beslut. Det är mindre antal människor som får ont av det beslutet vi har fattat nu än om det hade varit det omvända, alltså om vi inte hade fattat det. 

Annons

Varför tyckte du 11 år från början?
- För att motionen som kom in till Svenska Fotbollförbundet var på 11 år. Då tänkte jag, låt oss ta ett år i taget. Låt oss ta det här steget, utvärdera det och om det finns behov ta det ett steg till. Jag vet att det här är känsligt, inte för att det ska bli en debatt för den är ganska enkel, alltså jag ser inte stora plusvärden på folk som debatterar mot det vi har gjort. Jag kan inte riktigt se vad de tunga argumenten är, det är väl möjligt att man inte ska detaljstyra och ja visst, med väldigt kloka ledare hade man klarat det här utan ett regelverk. Men nu vet vi att det lätt smyger sig in en hets så jag är ganska trygg i beslutet. 

Hur ser du på att en del före detta elitspelare, som Glenn Hysén, Martin Åslund och Daniel Nannskog har kritiserat beslutet?

Annons
- Utan att trampa de här herrarna på tårna så undrar jag ju vad de har för kunskapsnivå och bevekelsegrund för att uttala sig över huvud taget i frågan. Man kan ju göra det enkelt och säga nej. Om de bara relaterar till sig själva så finns det alltid goda exempel att lyckas på, men jag tycker inte de här människorna är någon auktoritet i de här frågeställningarna. Då lutar man sig mer mot han forskaren på Malmö högskola och sådana som varnar för tidig specialisering och för tidig selektering. Deras ord väger tyngre i den här frågan än en före detta elitspelares. 

Ola Larsson tycker att man angriper problemet från fel håll. Att resultatet inte är intressant men att det är viktigt att man får spela matcher på en bra nivå. Att man måste erbjuda utvärderingssystem kopplat till individen där man kan se spelarnas progression snarare än att hela tiden koppla det till tabeller, och att fotboll är en individuell idrott när man är liten - hur ser du på det?

Annons
- Min tjusning med fotboll är att den just inte är individuell. Jag har lite svårt att köpa det resonemanget. I den bästa av alla världar hade vi inte behövt göra detta. Om alla ledare hade varit så kloka som Ola så hade vi inte behövt det, men nu vet vi att det finns många som inte hanterar den här vinstjakten och stressen på rätt sätt och tyvärr blir det barn som blir lidande. 

Hur stort problem är föräldrar?
- Det är klart att i en del sammanhang är föräldrarna ett mycket större problem än ledarna.

Publicerad 2015-11-30 kl 17:24

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto