Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Tele 2 Arena blev förlustaffär - nu sparkas 100 från Peab

Tele 2 Arena

Prestigebygget Tele 2 Arena i Stockholm blev en ren förlustaffär för Peab.
Nu ska det sparas. Över 100 tjänstemän åker ut.

Peab gör en förlust på 600 miljoner kronor för andra kvartalet. Orsaken är stora förlustreserveringar för flera byggprojekt, framför allt Tele 2 Arena. Men hur mycket arenabygget, där fotbollslagen Hammarby och Djurgården har sin nyinvigda hemmaarena, har kostat byggföretaget är hemligt.
-Det går vi inte in på. Vi kan bara konstatera att det har varit ett väldigt kostsamt projekt för oss, säger vd Jesper Göransson.

Under hösten ska Peab slutförhandla med beställaren om hur alla merkostnader ska fördelas.
Men en sak står klar:
-Det är ett förlustprojekt för oss, säger Göransson.


Riskfyllt gruvprojekt

Andra trubbel som Peabs nye vd brottas med är inblandningen i gruvbolaget Northland och dess Pajalagruva, som höll på att gå i konkurs i vintras. Några stora pengar har Peab ännu inte förlorat. Förutom stora leverantörskrediter har Peab även gått in med nytt kapital i den räddningsaktion som sjösattes. Riskerna är stora om det går åt pipsvängen på nytt.
-Så är det, men där finns en annan ägarkonstellation nu, säger Göransson.

Rejäla neddragningar

Peabs ledning är inte heller nöjd med lönsamheten i affärsområdet bygg.
-Vi är för tunga på omkostnadssidan och vi är inte riktigt effektiva i vårt sätt att styra och leda verksamheten, säger Göransson.
Därför sjösätts ett sparprogram som ska sänka de årliga kostnaderna med 350 miljoner kronor. Över 100 tjänstemän beräknas därmed bli övertaliga. Men det är för tidigt att säga var någonstans i organisationen som neddragningarna kommer att ske. Samtidigt stuvas det om i ledningen. Flera chefer har fått gå den senaste tiden.
De många hundra miljonerna i förlust tog aktieägarna på sängen. Aktien föll inledningsvis rejält men återhämtade sedan en del av fallet.

Publicerad 2013-08-20 kl 15:23
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons