Text och TV: Elfsborg vann efter jättetavla

Bollen tvärstannade i vattenpölar. Tacklande spelare åkte kana. Elfsborg hade flyt och besegrade Halmstad med 3-1.

Det ösregnade i Halmstad, både före och under matchen. Personalen på Örjans vall körde med vältliknande redskap för att skyffla upp vattnet. Det mesta blev kvar.

- Det blev lite parodi. Spelarna gled 20 meter så fort de slängde sig och de dunsade in i reklamplanken. Risken för konstiga skador var stor, säger Halmstads tränare Lasse Jacobsson.

- Vi var lite naiva och försökte passa bollen i vattenmassorna i stället för att lyfta långt och spela lite enklare.

Bollen studsade. Ibland. När Stefan Ishizaki skickade iväg en höjdboll från mittplanen i åttonde minuten studsade den högt precis utanför straffområdet. Halmstads målvakt Robin Malmkvist gick ut för långt och fick se 2-0-bollen flyga över huvudet och över mållinjen. När han störtade efter den kastade han sig in i målet, fick långa rivsår på ryggen och byttes ut blödande.

- Fin speluppfattning av Ishizaki att skjuta i det läget. Nä, vi hade så klart tur att Malmkvist gjorde en missbedömning där, säger Elfsborgs tränare Magnus Haglund.

Innan dess hade han fumlat in Denni Avdics lösa nick på hörna redan i fjärde minuten.

Den inbytte målvakten Karl-Johan Johnsson släppte sedan retur rakt ut på Stefan Ishizakis skott i slutet av första halvlek och allsvenskans skyttekung Denni Avdic fick en tom målbur att peta in årets 15:e mål i.

Men minuterna före 3-0-målet kunde matchen ha tagit en annan riktning. Halmstad fick straff och samtidigt blev Elfsborgs mittback Martin Andersson målchansutvisad efter en tackling bakifrån på Joe Sise.

Ante Covic slängde sig ner mot vänstra stolpen och gjorde en vass räddning på Marcus Olssons straffspark.

- Mål där och det hade blivit väldigt mycket liv i matchen och kanske lite nerver hos oss. Vi hade den medgång och det flyt man ska ha för att vinna fotbollsmatcher, säger Magnus Haglund.

Elfsborgs tränare vet hur han ska besegra sin gamla klubb. Detta var sjätte raka vinsten mot HBK i allsvenskan.

Publicerad 2010-08-09 kl 01:05