Text och TV: Gefle klarade kvalplatsen - efter jättedramatik

Gefle klarade matchboll nummer ett och får kvala om det allsvenska kontraktet. Ett lyckat byte i den 82:a minuten räddade laget, som fick 2—2 mot IFK Göteborg.

När åtta minuter återstod av allsvenskan 2010 låg Gefles framtid i superettan. Då hoppade Dragan Kapcevic in — och när tre minuter återstod hade han räddat lagets kvalplats.

Det satt långt, långt inne och dramatiken kunde knappast ha varit mycket större när Gefle klarade 2—2 borta mot IFK Göteborg i allsvenskans sista omgång. Med tre minuter kvar av ordinarie matchtid hade Åtvidaberg kvitterat till 1—1 borta mot AIK och Gefle låg under med 1—2.

Gefles framtid stavades superettan. Då klev Dragan Kapcevic in i handlingen. Efter fem minuter på plan dundrade han in 2—2 och kan samtidigt ha skrivit om Gefles historia.

- Det är svårt att beskriva känslan. Det hände så snabbt att man inte hinner tänka. Jag sköt bara, och den satt perfekt, sade en samlad Dragan Kapcevic efter matchen.

Gefles tränare Pelle Olsson var minst lika samlad, men berömde ändå sin matchhjälte:

- Fantastiskt bra teknik, ett bra skott i det läget, sade Olsson.

Trots det för Gefle gastkramande slutet så utstrålade både Kapcevic och Olsson lugn när de packade för att resa hem till Gävle. Laget får fira till Alingsås, sade tränare Olsson, sedan gäller det att blicka framåt mot kvalmatcherna mot Gif Sundsvall.

Dragan Kapcevic är inne på samma linje och tror sig veta hur Gefle ska göra för att spela i allsvenskan även nästa år.

- Träna i morgon, träna på tisdag och ladda inför matchen på onsdag. Sundsvall har ungefär samma spelstil som vi, så vi får se vem som gör det bäst. Vi är i bra form nu. De har vilat i tjugo dagar, så vi får se om de är i lika bra form.

Gefle var riktigt illa ute efter första halvlek mot IFK Göteborg, och inte mycket pekade då på ett fortsatt allsvenskt liv. Hemmalaget tilläts rada upp chanser utan att egentligen anstränga sig nämnvärt, och i den 13:e minuten kom utdelningen. Högerbacken Adam Johansson slog en hård djupledsboll med vänstern mot straffområdet där Tobias Hysén hoppade för att nicka — och missade. Missen ställde Mattias Hugosson i Gefle-målet totalt och Johanssons inlägg dalade in i bortre hörnet.

2-0 sju minuter senare var Tobias Sanas första allsvenska fullträff någonsin. Frågan är om den 21-årige vänstermittfältaren kunde ha gjort det vackrare. Han fick bollen utanför straffområdet, tvekade inte utan skruvade den hårt rakt upp i det bortre krysset.

Gefle rykte upp sig efter paus mot ett ointresserat Göteborg och reducerade till 1—2 genom skyttekungen Jakob Orlov i den 55:e minuten.

Resultatet räckte inte för att rädda Gefles kvalplats. Då byttes Dragan Kapcevic in.