Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

TFF-tränaren om de fyra nyförvärven - berömmer Marko Johansson: ”Nästan direkt avgörande i slutet”

Än så länge har Trelleborg presenterat tre nyförvärv och ett förlängt lån. Huvudtränaren Patrick Winqvist berömmer framför allt 19-åringen Marko Johansson, men tror också mycket på Erik Andersson. 
- Jag tror Erik kan ta stora kliv. Det behöver inte vara i år, men över tid. 

Trelleborgs FF:s slut på 2017 handlade mest om vilka som inte skulle vara kvar för dem i allsvenskan. Fredrik "Fritz" Persson, Magnus Andersson och Kristian Haynes slutade, och Dino Islamovic flyttade till Östersund. De tomma platserna har dock fyllts upp på senare tid. Målvakten Marko Johansson var den som först bestämdes, och han blir kvar på lån från Malmö FF i ett år till. 

- Vi har från vår sida bestämt oss för att investera mycket förtroende i Marko. Även när det vägde i våras, "Fritz" eller Marko, så bestämde vi oss för Marko, säger tränaren Patrick Winqvist i en lång intervju med Fotbollskanalen. 

ANNONS

Trelleborg startade med den då 18-åriga Johansson redan i den andra cupmatchen förra våren. Efter det var han helt ordinarie, trots en lite struligare start. 

- Han tycker om när det blåser och jag tycker att han har mycket intressanta egenskaper. Gjorde en tabbe mot Helsingborg i derbyt. Då kanske man kunde tycka att han skulle vara ifrågasatt, men jag tycker han hanterade det väldigt bra och vi försökte skydda honom. 

- Sedan tror jag att han höll tre raka nollor efter det. I slutet av säsongen var han nästan direkt avgörande med sin stabilitet och skicklighet. Både i anfallsspelet med fötter och igångsättningar, men framför allt på rädda de bollarna som krävs. Högstanivån är hög. 

- Han har mognat. Han har en bit kvar, han är ung fortfarande, och han behöver utveckla sin fysik, men man kan inte få en bättre miljö än att vara i allsvenskan och få de tuffa matcherna plus den tuffa träningen med Jonnie (Fedel, målvakstränare i Malmö FF och Trelleborg). Jonnie har varit en starkt bidragande orsak till Markos framgångar. 

ANNONS

En annan som blir kvar efter att ha varit utlånad från Malmö FF är Erik Andersson. Den centrala mittfältaren, som köptes av MFF för miljonbelopp inför 2015, går dock från lån till permanent övergång på ett treårskontrakt. Trots att Andersson bara är 20 år och har återhämtat sig från en korsbandsskada, så har han redan spelat runt 100 elitmatcher.

- Man glömmer bort att de som slår igenom tidigt sedan ofta har något som går emot dem. Jag tror Erik kan ta stora kliv. Det behöver inte vara i år, men över tid. 

- Där är stor potential. Jag jämför lite med Nicklas Bärkroth, jag hade honom med Stefan (Billborn) i BP. Han var också en spelare som kom fram väldigt tidigt, men körde fast lite. Sedan fick han positiv utveckling, gjorde många assist, gick till Norrköping, blev svensk mästare, och sedan såldes han.

ANNONS

Hur sticker Erik Andersson ut på planen? 
- Han har framför allt offensiv kvalitet. Tillslaget, hans skott, hans passningar som både längre och kortare. Löper ganska mycket, vill ge sig iväg framåt. Han gjorde några betydelsefulla mål för oss.

- Han behöver jobba lite mer med försvarsspel, positionsspel, täckningar, komma in i rätt ytor, men han är ändå duktig på att vinna bollar. Det är sällan så unga spelare är fullfjädrade taktiskt. Det är ingen fel på viljan heller. Han vill gärna veta vad han kan göra bättre. 

Att Andersson stannar och Sebastian Ohlsson (Degerfors) värvas in gör att det centrala mittfältet är spikat. De två konkurrerar främst med Robin Nilsson, och där menar Winqvist att det nu går att välja spelare beroende på motstånd och önskad balans. Nilsson fungerar som mer defensiv, Ohlsson mer tvåvägsspelare, och Andersson mer offensivt. 

ANNONS

- Sebastian tycker vi har varit en av superettans absolut bästa mittfältare. Duktig passningsspelare, rätt stor och stark spelare. Vi behövde få in lite mer fysik, någon som kan vinna lite i luften. 

Det fjärde nyförvärvet är den offensiva högerbacken Victor Nilsson (Värnamo). Trelleborg kollade på mer rutinerade spelare, men fastnade för Nilssons snabbhet och historik som yttermittfältare. Att få in Sebastian Ohlsson på mittfältet gör nämligen att Trelleborg kan välja att spela med mer defensiv balans centralt, så att Nilsson kan anfalla oftare ute till höger. 

- Nu kände vi att ska våga satsa även till höger. Om vi ska ha ett eget spel måste vi ha ytterbackar som går med. 

Winqvist räknar med att ytterligare fem spelare värvas in: en målvakt (förmodligen från ett lokalt lag), två mittbackar, och två offensiva spelare (förmodligen en central och en kant). Förhoppningen är också att de senaste årens fina framgångar på transfermarknaden ska fortsätta. Inför 2017 gjordes sex nyförvärv och nästan alla blev startspelare. 

ANNONS

Två saker som har hjälpt till att förbättra träffsäkerheten har varit att fokusera på lokala spelare som de har full koll på (nästan alla i truppen är skåningar) samt att värva spelare utan kraftig skadehistorik. Det gav positivt resultat förra året: Winqvist behövde bara använda 18 spelare, och hela tio spelare användes i minst 27 av de 30 ligamatcherna.

Winqvist säger att en annan viktig del bakom träffsäkerheten är att man tänker på varje krona som investeras. Istället för att slösa och chansa, så går Winqvist fram till styrelsen och lägger fram exakt vad föreningen kommer att få in. 

- Vi har varit noga med att styrelsen får reda på det här. Det som investeras ska de få bevis på hur vi använder. Hittills har de varit välinvesterade pengar, dels utifrån resultaten men också att spelarna har varit väl använda. 

ANNONS

- Jag vill att de ska kunna ge kredd åt det vi gör, men också att om det blir någon felinvestering så ska jag stå för det. Styrelsen får det svart på vitt. 

Följ uppladdningen hos C More!

C More sänder över 100 försäsongsmatcher inför den allsvenska premiären 2018.

- Se hela uppladdningen 2018 hos C More -

Publicerad 2018-01-09 kl 20:09
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto