Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Thomsson räknar med att se Sundsvall

Gefle eller Åtvidaberg? Det finns bara plats för en av klubbarna på den räddningsplanka som heter kval.
- Vi ska ge det här en chans, alla ska göra sitt bästa och mer kan vi inte begära, säger Åtvidabergs tränare Andreas Thomsson till TT.

Går det så går det. Går det inte, går det alltid att börja om. Kopparvallen må vara ett stycke fotbollskulturell mark, men Åtvidabergs FF är inte AIK, Hammarby eller IFK Norrköping. Öppnas falluckan till superettan väntar givetvis besvikelse och ett stråk av ledsamhet över att det roliga inte varade längre än ett år. Men inga ramaskrin, kravaller, rop på tränarens avgång eller anonyma hot. Heller inga smågangsters som knackar på dörren till det Thomssonska hemmet i Linköping och kräver ett tillrättavisande litet "kvartssamtal".

Trots mot verkligheten

- Styrelsens målsättning är att vi ska vara ett av Sveriges 20 bästa lag och håller vi till i toppen av superettan är vi ju det. Vi lever inte under samma press som storklubbarna, men vi sitter inte och tänker på att vi har en liten budget, en liten arena och lever i ett litet samhälle, säger Thomsson.

Att Åtvidaberg har ett allsvenskt lag åtminstone fram till tidigt söndag kväll är, när allt kommer omkring, en ren trots mot den genomkommersialiserade verklighet som råder i elitfotbollen. Men lika lite som Mjällby eller Degerfors ber "Åtvid" om ursäkt för att man vet hur man sparkar boll.

Nyligen kom Thomsson och klubben överens om en kontraktsförlängning — trots att nästa års serietillhörighet är oklar.

- Det var inte mycket att tveka över. Vi kommer att ha stora delar av vår trupp kvar nästa år. Vi har byggt upp något ostört under många år i superettan och har en bra åldersstruktur i laget med spelare det finns utveckling hos.

TT: Gör ni något annorlunda de sista dagarna?

- Nej, inte direkt. Jag tror inte man blir bättre som spelare sista veckan. Det handlar mer om att få luft i hjärnan och lite pigga ben. Det får inte bli en massa nytt. Då skruvar man upp den här matchen till något jättestort.

"Åker upp till Sundsvall"

- Nästa vecka tränar vi måndag och tisdag och sedan åker vi upp till Sundsvall. Det är vårt mål och den planeringen ligger... och så får vi se om det blir så.

Thomsson, i flera år andretränare i klubben, tog över när Daniel Wiklund sparkades efter tre omgångar, noll poäng och 0—7.

TT: Var ni inte förberedda på vad som väntade i allsvenskan?

- Det stämmer säkert. Det tog väl sju omgångar innan vi gjorde första målet. Vi kunde haft bättre scouting på motståndet. Ser man tillbaka är det bristen på erfarenhet som slagit hårt mot oss. Vi har tagit för få poäng mot de sämre lagen i serien.

TT: En fördel att ni möter ett AIK som inte längre har kniven på strupen?

- Jättesvårt att säga. Det låter tråkigt, men vi måste koncentrera oss på vår prestation och försöka maximera den.

TT: Talar det för er att ni spelar hemma och Gefle borta?

- Det måste man intala sig... men jag vet inte om man kan lita på IFK Göteborg i det här läget. Vi ska försöka slå AIK och så får vi se hur långt det räcker.

Publicerad 2010-11-04 kl 15:44
Annons
Annons
Annons