Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Tidigare AIK-spelaren förhörd för matchfixningsförsöket - nekar till brott

Foto: Bildbyrån

Polisen har förhört en misstänkt efter matchfixningsförsöket inför Blåvitt-AIK.
Personen, som enligt uppgifter är en tidigare AIK-spelare nekar till brott - rapporterar Sportbladet.
- Vad som kommit fram i förhören är inget som jag vill gå inte närmare på, säger polisens Nils Martling till Fotbollskanalen.

Det var i mitten på maj som SvFF meddelade att stormötet mellan IFK Göteborg och AIK skulle skjutas upp. Anledningen var att en AIK-spelare uppvaktades av en matchfixare som erbjöd en stor summa pengar för att spelaren skulle bidra till att laget förlorade matchen.

SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand kallade händelsen för "en allvarlig attack på svensk fotboll" och försäkrade om att de skyldiga skulle jagas.

Utredningen har dock, en knapp månad senare, inte kommit längre än att polisen i veckan förhörde en misstänkt.

- Det har varit förhör med personer i AIK och sedan har man en misstänkt också. Vad som kommit fram i förhören är inget som jag vill gå inte närmare på, säger polisens Nils Martling, tillförordnad gruppchef på aktionsgruppen för idrott, till Fotbollskanalen.

Fotbollskanalen publicerade efter den uppskjutna matchen uppgifter om att en tidigare AIK-spelare var inblandad i matchfixningsförsöket, vilket Sportbladet var först med att rapportera om. Enligt Sportbladet är det den personen som nu är misstänkt för brott.

Han förnekar brott. Och det är egentligen allt jag har att säga i nuläget, säger advokaten Johan Åkermark till Sportbladet.

Åklagaren Hans-Jörgen Hanström:

- Brottsrubriceringen är grovt givande av muta, säger han till Fotbollskanalen.

Är det på sannolika skäl?
- Ja, det är det.

- Vi samlar information, vi är i en inhämtningsfas i utredningen kan man kalla det för. Och det är väldigt svårt att berätta något utan att bryta för mycket mot förundersökningssekretessen. Man kan uttrycka det som så att man vill inte hamna i en situation där det bara är ord mot ord. Därför tittar vi alltid runtomkring, om det finns någon annan stödbevisning som kan erhållas på något sätt. Och det är ungefär där vi är i den insamlingsfasen. Sedan får vi analysera och sedan får vi se om vi kan gå vidare.

Är det en person som är misstänkt och inte flera?
- Det vill jag inte uttala mig om så. Det är en person som är förhörd just nu.

Advokaten Johan Åkermark säger till Sportbladet att den misstänkte personen inte är anhållen.

Vi har haft ett inledande förhör med polisen i veckan. Min klient har lämnat in sina telefoner så att polisen kan ”spegla dem”, helt enkelt tömma dem på all information i form av samtal, sms och så vidare. Min klient har också lämnat rimliga förklaringar till de här misstankarna som polisen nu utreder, säger Åkermark.

- Han släpptes efter det inledande förhöret.

Publicerad 2017-06-15 kl 16:41

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER