Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Tidigare Sirius-tränare bekräftar samtal med klubb: "Väldigt intressant"

7v

Mirza Jelecak lämnade i fjol Sirius och arbetar nu på SvFF.
Nu bekräftar tränaren samtal med ett klubblag.
- Jag är en av flera som de har pratat med, säger han till Fotbollskanalen. 

Mirza Jelecak, 37, var i fjol huvudtränare, ihop med Henrik Rydström, i IK Sirius, men lämnade sedan efter runt sju år i klubben. Därefter blev han i mitten av augusti i år utsedd till tillförordnad ungdomsförbundskapten hos Svenska Fotbollförbundet med en överenskommelse över 2020.

Nu börjar 2020 närma sig sitt slut, och därmed kan 37-åringen summera en annorlunda tid som förbundskapten under det här coronaåret. 

- När Bartosz (Grzelak) gick till AIK, så tog Peter Wennberg, som hade U17-landslaget då, över som assisterande i U21-landslaget. Då fanns det en lucka där, då det inte fanns någon förbundskapten för U17-landslaget, och det var där jag kom in, säger han till Fotbollskanalen och fortsätter:

ANNONS

- Jag trivs jättebra, även om det har varit en väldigt speciell tid. Normalt sett skulle vi ha spelat Nations League i början av året med landslaget och sedan skulle det vara EM-kval och lite olika träningsturneringar, men det har ju inte blivit en enda match. Vi har egentligen bara spelat en match mot externt motstånd, då vi mötte Kalmar. Annars har vi haft läger och samlingar, vilket vi är glada över att ha kunnat genomföra, då det inte är självklart i alla länder, där det har varit noll verksamhet. 

- I Sverige har vi kunnat genomföra läger och samlingar ändå. I början av november var det sedan lite som att man tog en dolk och vred om den, då allt ställdes in igen. Sedan dess har det varit väldigt segt. Det har varit ett speciellt år med inga officiella landskamper, men så har det också varit för alla. 

Har det varit annorlunda gentemot att arbeta i en klubblagsmiljö?
- Det blir lite på ett annat sätt, och sedan är både min känsla och de jag pratat med att det gått på knappt 50 procent i år. Därmed är det lite synd att man inte fått känna på det riktigt ordentligt, så att man kan göra en lite mer klar utvärdering. Men det är ju lite annorlunda, då det är kort om tid eftersom att man inte har spelarna så länge. Man måste vara duktig på att få ut sitt budskap och det vi vill göra på kort tid och få med sig spelarna i det. Det är mycket förarbete kring de här samlingarna för att effektivisera samlingarna i den utsträckningen som det går.

ANNONS

Jelecak medger dock samtidigt att han saknar klubblagsfotbollen. Han är öppen för att ta ett uppdrag inom ett klubblag framöver.

- Min önskan är att få jobba närmare spelare. Det finns både för- och nackdelar med det här jobbet, som med alla andra jobb, men min önskan är att få jobba lite närmare spelare och lite mer likt klubblagsnivå, men jag tycker att det här är en väldigt bra erfarenhet.

Han fortsätter:

- Alla förbundskaptener är extremt nära, även i U21- och A-landslaget, och de bjuder också på mycket saker som man lär sig av. Det är en bra miljö och jag är tacksam för det, men jag är tämligen öppen i min anställning angående framtiden. Jag gapar inte efter för mycket med tanke på pandemin och jag stänger inga dörrar för något. Jag lyssnar ödmjukt på eventuella alternativ. 

Samtidigt kan han dock även fortsätta med sitt uppdrag på förbundet. 

- Jag har ett avtal fram till den sista december och jag har haft bra samtal med Claes Eriksson, och dörren är väl inte helt stängd. Man har gjort en utvärdering kring hur det ska se ut på ungdomsförbundskaptenssidan, vilka som ska ha vilka roller, och jag och Claes har en dialog och en bra samsyn kring saker och ting, säger han och fortsätter:

ANNONS

- När vi gick in i det här hade jag heller inte förväntat mig något annat, då jag visste förutsättningarna innan. Men oavsett vad som händer i framtiden, så upplever jag att jag har gjort ett bra jobb och är uppskattad på förbundet. När jag och Claes har pratat har vi dock också en samsyn kring att jag också måste se mig om efter andra jobb, men återigen är dörren inte helt stängd på förbundet. Vi får helt enkelt avvakta och se. 

Jelecak bekräftar vidare att han har pratat med en klubb, men utan att vilja gå in närmare på vilken klubb det handlar om. 

- Jag har haft några jobbrelaterade samtal, och det är ett jobb, som jag tycker är väldigt intressant och sådär. Just nu är det väl det. Men dock är det inget som är klart och inget som finns på bordet ännu. Jag är en av flera som de har pratat med, säger han. 

En klubb som har hört av sig nyligen?
- Ja, för några veckor sedan. 

Jelecak har däremot inte pratat med Sirius, som är utan tränare efter säsongen med anledning av att Henrik Rydström kommer att lämna. När Jelecak lämnade efter förra säsongen, så ville inte sportchefen Ola Andersson precisera anledningen till avskedet.

ANNONS

- Vi har tagit ett gemensamt beslut om det. Vi har haft diskussioner efter säsongens slut som mynnade ut i det här. Orsakerna bakom vill vi behålla för oss själva, säger Andersson till UNT då.

Jelecak menar nu att han inte har något ont att säga om Rydström eller någon annan i den allsvenska föreningen. 

- Jag och Henrik har inget otalt med varandra. Absolut inte. Vi är två individer som fick lära känna varandra under ett år, då vi fick jobba ihop. Jag har inget dumt eller elakt att säga om Henrik. Han har gjort ett jättebra jobb i år, så det är bara att gratulera till det. 

Tränaren minns även en fin tid i den allsvenska klubben. 

- Jag hade många fina år i Sirius, både som spelare och som tränare och ledare i olika roller. Jag hade en bra tid. Jag vet inte hur många år jag var där, men drygt sju år, vilket är en evighet i vår bransch, så jag är bara tacksam och glad över att ha fått jobba ihop med bra människor och ledare. Jag har lärt mig mycket och har bara positiva minnen. 

ANNONS
Publicerad 2020-12-04 kl 15:21

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto