POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Tillbaka efter 2,5 års skadehelvete

Ett två och ett halvt års skadehelvete är till ända. I går gjorde Richard Spong comeback i krislaget Gais.
– Jag bestämde mig för att jag skulle spela igen och plötsligt hade det gått två och ett halvt år, säger Spong.

GÖTEBORG. Den svenska fotbollens kanske mest otursförföljda spelare är tillbaka. Efter två och ett halvt år av olycka och kämpaglöd för att få spela fotboll igen har nu Gais-mittfältaren Richard Spong gjort comeback.

I hemmamatchen mot Kalmar på söndagen tvingades lagkaptenen Fredrik Lundgren kliva av efter en knapp halvtimme på grund av skada, varpå Spong snörade på sig de dammiga allsvenska skorna igen och hoppade in.
– Det kändes rätt okej. Jag har fått lite matchträning i U21-serien också. En hel match och två halva. Inhoppet kom lite hastigt och lustigt och det är tråkigt med Fredriks skada, men det var kul att göra comeback, säger Spong till FotbollDirekt.se.

Spongs comeback lyckades inte hjälpa hemmalaget till seger, då Kalmar vann matchen på Gamla Ullevi med 2-1. Med nio återstående omgångar ligger Gais elva poäng under kvalstrecket. Inte riktigt den comeback som 28-åringen hade velat göra, kanske?
– Nej det var det väl inte, eller… jag är ju glad över att få spela. Men det är svårt att glädjas över det efter ännu en förlust.

Är det en svår situation att göra comeback i, sett till klubbens problem i nuläget?
– Det är allt annat än en optimal situation men samtidigt så har jag en fördel av att vara så pass glad och motiverad över att vara tillbaka. Jag kan ändå bidra med de bitarna och det försöker jag fokusera på. Men självklart är det ett jobbigt år för alla. Jag får försöka ta med mig just den här inspirationen som jag känner, säger Spong.

Richard Spong spelade sin senaste allsvenska match hösten 2009. Den säsongen hade han imponerat på Gais centrala mittfält och var på väg att bli en viktig del av Göteborgslaget. Men under försäsongen 2010 slet Spong av det främre korsbandet i sitt vänstra knä och missade hela säsongen. Inför säsongen 2011 var han åter frisk och skulle fajtas om en startplats, men då inträffade precis samma sak som året innan – det vänstra knäets korsband gick av och rehabiliteringen tog ytterligare en säsong.

I december i fjol tvingades Spong återigen till operation, den här gången för en meniskskada i knäet, och blev borta i ett halvår till. Under sommaren har han börjat träna för fullt och nu – i början på september – har han spelat 75 minuter allsvenskt fotboll igen, nästan tre år efter sin senaste match på elitnivå.

Hur motiverar man sig själv att komma tillbaka efter sådana skademotgångar?
– Jag bestämde mig för att jag skulle spela igen och plötsligt hade det gått två och ett halvt år. Det känns som att det är värt det just nu i alla fall, även om det är dags att börja vinna lite matcher. Jag får försöka glädjas över comebacken vid ett senare tillfälle när jag inte är så nedslagen över den här förlusten mot Kalmar, förklarar Spong.

Innan skadan spelade Richard Spong i första hand i en defensiv mittfältsroll, men när han hoppade in mot Kalmar var det som mittback. Spong säger att han trivs på båda positionerna.
– Jag har spelat både mittfältare och mittback tidigare i min karriär så jag får fylla på där det behövs i laget. Jag tror inte att min sista match som mittfältare är spelad bara för att jag spelade mittback i den här matchen.

Nedflyttningshotade Gais står inför en avgörande höst för klubbens framtid. Om det visar sig att den viktige lagkaptenen Fredrik Lundgrens skada är allvarlig kan Richard Spong redan i höst komma att spela den nyckelroll han var på väg att få i laget innan han drabbades av den första skadan för två och ett halvt år sedan.

Fredrik Tillberg

Publicerad 2012-09-03 kl 12:06
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå