POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
19v

Tingsrättens dom: Dickson Etuhu frias

Foto: Bildbyrån

Dickson Etuhu fick under torsdagsförmiddagen sin dom efter det påstådda matchfixningsförsöket förra året.
Den tidigare AIK-spelaren frias från anklagelserna.
"Domstolen har funnit att samtalet parterna emellan inte har haft ett tillräckligt konkret innehåll för att nå upp till ett straffbart muterbjudande", skriver tingsrätten.

Det var under våren 2017 som AIK:s reservmålvakt Kenny Stamatopoulos berättade att han utsattes för ett mutförsök inför stormötet med IFK Göteborg den 18 maj, och matchen ställdes in. Därefter inleddes en utredning och i slutet av september väcktes åtal mot en tidigare AIK-stjärna för grovt givande av muta alternativt medhjälp till grovt givande av muta, samt mot ytterligare en person, som är en vän till den tidigare-AIK-spelaren, för grovt givande av muta. 

Inför rättegången, som ägde rum för en vecka sedan, trädde Dickson Etuhu fram som den tidigare AIK-spelaren, och nekade till anklagelserna. I rätten bröt 36-åringen ihop i tårar.

- I 20 år av mitt liv...och sitta här på det här sättet. Det värsta med det här är att inte har fått berätta min version. Jag har barn. Mitt namn är förstört. Mina barn vill spela fotboll, de spelar för Manchester City och Everton. De har mitt namn på sin rygg. Ingen har gett mig en chans här. Polisen har inte träffat mig på två månader, sa han enligt Expressen.

Under torsdagsförmiddagen meddelades domen i det uppmärksammade fallet. Åklagaren yrkade på två års fängelse för de åtalade männen. Tingsrätten väljer dock att fria Dickson Etuhu och vännen från anklagelserna.

"Tingsrätten har bedömt att det får anses utrett att de två åtalade personerna gjorde närmanden mot en AIK-målvakt om s.k. matchfixning, vilket målvakten genast förklarade att han inte var intresserad av. Domstolen har funnit att samtalet parterna emellan inte har haft ett tillräckligt konkret innehåll för att nå upp till ett straffbart muterbjudande i lagens mening", skriver Stockholms tingsrätt i ett pressmeddelande.

Rättens ordförande, rådmannen Carl Rosenmüller:

- Frågan i målet har varit att någorlunda exakt slå fast vad som sades på restaurangen och att sedan bedöma detta rättsligt. Ord har stått mot ord och de tilltalade har helt förnekat att de föreslagit någon matchfixning. Trots detta är det genom stödbevisning utrett att det har förekommit ett närmande mot målvakten från framför allt en av de tilltalade, liksom att detta närmande avsåg matchfixning av den kommande matchen mellan AIK och IFK Göteborg. Det är dock inte bevisat i målet att man under samtalet har varit tillräckligt konkret för att nå upp till ett straffbart mutbrott.

Kenny Stamatopoulos själv berättade under rättegångsförhandlingen att han blev rädd och chockad efter händelsen.

- När det finns pengar inblandade riskerar jag att bli mördad. Det blev konstigt sen. Det blev tyst och konstigt. Till slut bröt jag tystnaden: Jag sa: "Jag har lärt mig att rädda bollen i 20 år. Jag vet inte ens hur jag ska göra för att släppa in den", sa han.

Dickson Etuhu fälls dock på en punkt, för ringa narkotikabrott. Straffet för det blir 100 dagsböter á 200 kronor.

Åklagaren Johan Lindmark säger till Fotbollskanalen att han ännu inte bestämt sig för om han ska överklaga domen eller inte.

- Jag är givetvis inte nöjd med utfallet, det vore fel att påstå något annat. Och jag tycker inte att utgången var helt väntad, det var ju oerhört starka och tydliga vittnesmål som berättar om detta, säger Lindmark vidare.

I domen skriver tingsrätten att det finns "en hel del omständigheter" som ger stöd för Kenny Stamatopoulos version. De bedömer Stamatopoulos uppgifter som "mycket trovärdiga".

"Kenny Stams berättelse framstår sammantaget som logisk, levande och detaljrik. Den är helt fri från motsägelser och svårförklarliga moment. Hans berättelse har därtill lämnats under ed och den vinner enligt tingsrätten starkt stöd av den övriga bevisningen. Kenny Stams uppgifter bör därför läggas till grund för bedömningen av åtalet. I det sagda ligger att de tilltalades lämnade berättelser inte rubbar det starka bevisvärdet av Kenny Stams berättelse", går det att läsa i domen.

Tingsrätten menar att det inte går att slå fast exakt vad som sades under samtalet då Stamatopoulos hävdar att ett mutförsök ägde rum, och att innehållet i samtalet inte varit tillräckligt konkret för att det som hände ska bedömas som straffbart.

"Även om det kan antas att en matchfixning ofta förs påtal i förtäckta och inlindade ordalag så måste det för en fällande dom ändå stå relativt klart dels vad som faktiskt uttalades, dels vad som avsågs med detta. Osäkerheter kring detta måste falla tillbaka på åklagaren", står det i domen.

"Det som får anses utrett är sammanfattningsvis att (37-åringen som också stod åtalad men friades) och Dickson Etuhu har gjort ett närmande mot Kenny Stam om matchfixning, vilket sedan har följts av någon form av gradvis reträtt. Tingsrätten finner alltså inte klarlagt att samtalet fick ett sådant konkret innehåll att det som framfördes på restaurangen har innefattat ett straffbart erbjudande".

Publicerad 2018-12-06 kl 11:00
Annons
Annons
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå