Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Tinnerholm går mot sin bästa säsong i karriären: ”Kommit igång på slutet”

Foto: Bildbyrån.

MALMÖ. Idag ska en av allsvenskans bästa vänstermittfältare ställas mot allsvenskans kanske bästa högerback.
- Det ska smälla, säger Anton Tinnerholm inför duellen mot Simon Lundevall.

Trots Elfsborgs tunga säsong så har Simon Lundevall personligen varit i den allsvenska toppen efter sex mål och nio assist. Idag mot Malmö FF får han årets eventuellt svåraste motståndare.

Det är visserligen inget nytt med dueller mellan Anton Tinnerholm och Lundevall. De har mött varandra i seniorsammanhang sedan 2011, då i superettan. Tinnerholm har dock haft övertaget och ligger på sju raka utan förlust mot Lundevall. 

- Han har en bra högerfot. Han gillar att hitta bortre hörnet, säger Tinnerholm. 

- Men det ska smälla, så är det. 

Precis som Lundevall för Elfsborg så har Tinnerholm varit en viktig spelare för MFF i år. I två matcher var han avstängd och i en tredje vilades han. Förutom det har han använts varje minut av Magnus Pehrsson. Tinnerholm håller också det här som det bästa vi har sett av honom. 

- Riktigt bra början på säsongen och våren också. Sedan kanske en liten dipp på sommaren.

- Kommit igång nu på slutet också. En av mina bästa allsvenska säsonger. Kanske den bästa.

Året började med att han inte var säker på om han skulle tacka ja till januariturnén då han ville bygga upp sig inför säsongen. Det löste sig ändå. Dels då Tinnerholm ville visa upp sig inför en ny förbundskapten, dels för att han la tyngre träning på turnén. 

När han var tillbaka i Skåne gällde en delvis ny position för honom. 

- Det är väl lite liknande som när man spelar med en fembackslinje. Man kommer högre upp, framför allt när man vinner bollen.

- Det var det man fick jobba med under försäsongen, att ligga ett hack ovanför backlinjen. Det ska jag säga ärligt att det satt inte direkt. Absolut inte. Man fick jobba med det. Jag och Lasse (Nielsen) har haft en bra kommunikation, att utgångsläget ska vara lite högre upp. Det kändes väldigt fel eftersom jag har spelat många år och aldrig spelat så. Det var mest den detaljen jag fick jobba med. 

Formationsförändringen var delvis för att få fram Tinnerholm oftare i anfallen, men under tidigare år har han fått kritik för att han inte varit tillräckligt effektiv när anfallen ska avslutas. Det har blivit två mål och två assist, men andra siffror visar mer förbättring. 

I de fem senaste matcherna har Tinnerholm fällts och fått tre straffar med sig. Enligt WhoScored har han slagit 29 passningar som har gett medspelare avslut den här säsongen. Bara Eric Larsson i Gif Sundsvall har slagit fler bland de allsvenska försvararna. Passande nog har Expressen skrivit om att Larsson ska ersätta Tinnerholm i MFF, när eller om Tinnerholm lämnar efter säsongen. 

Tinnerholm säger att de har jobbat extra på sista tredjedelen i år, men också att instruktionerna inför matcherna har varit en underlättande faktor. 

- Det handlar framför allt om att ha ett samarbete med forwards. Vilka ytor man söker. Det är inte alltid man hinner ta emot, titta upp, och sedan lägga in den. Många matcher mot framför allt de bästa lagen så är det mer att man har förutbestämda ytor och att forwards ska vara där. 

- Vi anpassar oss efter motståndarna. Vi kanske ser att de har någon mittback som är sämre eller någon ytterback som är sämre. Då kanske vi matar mot den. Det är väl en av Magnus (Pehrssons) styrkor på det sättet. Man kan tycka att när man spelar i Malmö att man bara ska ut och köra, men man tar alltid hänsyn till motståndarna. Var de är svaga och var de är starka. 

- Vi har vårt spel, men anpassar sig även efter dem för att få ut max av vår prestation.

Dessutom har Tinnerholm fått uppmärksamhet för att han allt oftare har använt vänsterfoten i år. Av hans 20 avslut har elva kommit med vänsterfoten, bägge målen var med den foten, och han har även varit vänsterback vid flera matcher. Detta trots att han alltid har blivit definierad som högerfotad. 

- Motståndarna kanske har släppt mig till vänster för att det är ofarligt, säger han med ett leende. 

- Och jag ska inte säga jag var dubbelfotad, men när jag var yngre tränade jag alltid med farfar. Då var det alltid med vänsterfoten. 

Malmö FF möter idag Elfsborg. Matchen startar 19.00 och sänds via C More.

Publicerad 2017-09-25 kl 07:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons