POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Tipstelefon ska stoppa spelfusk inom fotbollen

Foto: Scanpix

Brottsförebyggande rådet (Brå) vill lära sig mer om hur strukturen kring uppgjorda matcher ser ut. Nu startas en tipstelefon.

En tipstelefon för uppgjorda matcher startas nu av Brottsförebyggande rådet. Dit kan den som har erfarenhet av matchfixning ringa, rapporterar Ekot.

- Det skulle kunna vara exempelvis spelare som har varit en del i sådana här upplägg, det kan också vara spelare som har blivit tillfrågade men som av olika skäl har tackat nej, men det skulle också kunna vara andra kategorier, till exempel domare, säger Daniel Vesterhav, tillförordnat enhetschef på Brå, till TT.

Tanken bakom projektet är att fylla igen de kunskapsluckor som finns kring fenomenet.

- Om man utgår från dokumentation som finns hos polisen och idrottsrörelsen så får man bara en bild av det som faktiskt är upptäckt eller det man misstänker. Vi vill också nå de här personerna som kanske inte pratar med rättsväsendet, säger Vesterhav och tillägger:

- Och vi är inte ett dugg intresserade av namn på spelare eller klubblag.

Brå ska även gå igenom de rättsfall som finns och intervjua spelare och säkerhetsansvariga på spelbolag om fenomenet. De samlade kunskaperna ska användas till att skapa bättre brottsförebyggande åtgärder. Metoden med en öppen telefon har används tidigare- exempelvis vid utredningar av sexköp, fusk med a-kassan och falska intyg.

Internationell hjälp
Medan förekomsten av uppgjorda matchen misstänks öka är uppklarningsgraden liten. Enligt Vesterhav beror det bland annat på att man ofta behöver ta in internationell rättshjälp för att kartlägga finansiella flöden.

Utredningen finansieras av Riksidrottsförbundet (RF) i samarbete med Svenska Spel och Svenska Fotbollförbundet. RF har även lanserat en egen tipstelefon dit vem som helst kan vända sig för att lämna tips om misstänkt matchfixning.

 

Publicerad 2015-03-13 kl 08:25
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå