Tony Gustavsson: Måste få ett slut

AIK och Hammarby spelade 2-2 i ett derby som hade allt. Men fotbollen står som förlorare efter ännu en läktarskandal.

Den 14 april i våras skämde AIK-fansen ut sig. Derbyt mot Hammarby fick brytas av säkerhetsskäl, och när matchen kom igång igen kvitterade AIK.

På måndagskvällen upprepades historien - men denna gång var det Hammarbyfansen som tvingade domaren Martin Hansson att bryta matchen.
Efter 20 minuter återupptogs matchen, och Hammarby kvitterade.

-Jag hade kunnat sitta här och kasta skit på Hammarby efter detta, men jag vet att det var likadant sist. Jag vet inte om det var rätt att återuppta matchen, vad jag vet är att det inte får gå till så här. Det händer igen, och vi måste jobba gemensamt för att hitta en lösning, säger AIK-tränaren Rikard Norling på presskonferensen efter derbyt.

Bedrövade

Ingen av tränarna hade någon lust att prata om det fotbollsmässiga. De två spelarna som följt med till podiet, AIK-målvakten Tomi Maanoja och kvitteringsmakaren Suleyman Sleyman, såg lika bedrövade ut.
Derbyt hade annars allt.

Det var inget skönspel, men det var kamp och vilja och en frenesi som framförallt märktes i andra halvlek, då det slumpmässiga spelet böljade fram och tillbaka.
AIK hade den första halvleken, och tog rättvist ledningen genom Ivan Obolo, men orkade inte pressa på samma sätt i andra halvlek.

Dessutom fick Hammarby kvitteringen till skänks. En misslyckad resning gav Fredrik Söderström läget som gav 1-1.

Framförallt i mitten på andra akten tände matchen till. Hammarby hade mest boll, men även AIK hade heta chanser och skulle ta ledningen igen.

Ingen förstod någonting när domare Hansson pekade på straff i 85:e minuten - en straff som Markus Jonsson satte säkert.

Straffen fick några Hammarbyfans att ilskna till så till den grad att de kastade in en fyrverkeripjäs som exploderade bara någon meter från AIK-målvakten Tomi Maanoja.

Martin Hansson bröt matchen direkt.

"Måste få ett slut"

Och ännu en gång skulle avbrottet gagna ett av lagen. Efter 20 minuters uppehåll kom spelet igång igen, och Hammarby satsade allt framåt. Nathan Paulse nickade ner ett inlägg till Suleyman Sleyman som tog i för allt han var värd - och fick se skottet gå som ett spjut i krysset bakom Maanoja.

Men ingen snackade om drömträffen efteråt.

-Det går inte att förklara vad jag tycker om detta. Det här måste få ett slut. Vi måste gemensamt få bort detta från fotbollen, säger Hammarbytränaren Tony Gustavsson.