Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Topplats i sikte för Hammarby: "Det är vår morot nu"

Foto: SCANPIX

Inför måndagens derby mot Djurgården har Hammarby bara tre poäng upp till femteplatsen i allsvenskan.
- En bra tabellplacering är vår morot nu, säger tränaren Nanne Bergstrand till Fotbollskanalen.

Efter en knackig vårsäsong och en tung sommar valde Hammarbys tränare Nanne Bergstrand att lägga "framtidens fotboll", den tempostarka fotboll som Bergstrand pratat om sedan han tog över klubben, åt sidan. Bajen gick ifrån sitt 4-2-3-1-system och spelar numera 4-4-2 med en mer defensiv inriktning.

Sedan dess har Hammarby poängmässigt spelat som ett topplag i allsvenskan och klättrat rejält i tabellen. Just nu, med fem omgångar kvar att spela, ligger Bajen nia i tabellen och har bara tre poäng upp till Kalmar FF på femteplatsen. Nanne Bergstrand ser nu möjligheter till att klättra ytterligare för att laget ska få en boost in i nästa säsong.

- Sen serien vände har vi ju skrapat ihop ganska många poäng. Kan man göra bra resultat under hösten som ett mittenlag så får man ett avstamp till nästa säsong där du kan skapa ett kollektivt självförtroende om att man kan vara ett topplag. Det är ju det som är nästa steg för Hammarby. Man kan väl säga att resan har gått relativt kvickt, från att ha varit ett superettan-lag under fem år till att etablera sig i allsvenskan, säger Bergstrand.

Så känslan av en bra tabellplacering kan bli viktig?
- Ja, det kan den bli. Det är det som är moroten nu, tycker jag. Sen är det ju det här med svenska cupen, att man får två hemmamatcher i gruppspelet om man är bland de nio bästa i allsvenskan med tanke på att Malmö åkte ut. Men det där är svårare för en spelare att sätta sig in i, precis som att det finns tv-pengar att spela om. Man behöver någon mer tydlig och konkret morot. Det är nästa säsong och känslan av att kunna vara ett topplag. Det är viktigt att kunna bära med sig det där. Därför är de fem matcherna som återstår absolut viktiga.

Ser du möjligheter för att ni kan sluta femma?
- Det är inget jag kan säga att vi jagar. Vi ska försöka ta så många poäng som vi kan. Men kan vi fortsätta hålla snittet över två poäng, som vi har på de tio senaste matcherna, så kommer vi kunna komma lite högre upp, säger Nanne Bergstrand.

En som är inne på samma linje angående tabellen som Bergstrand är Hammarbys mittfältare Arnor Smarason.
- Det är jättebra av oss att vi har klättrat och att femteplatsen är nära nu. Det visar att vi är på rätt väg och det är skönt att vi på ett sätt kan lägga det här bakom oss, allt snack om kvalplats och att ramla ur. Det är skönt att vi har det lite bakom oss, att vi försiktigt kan kolla lite uppåt, säger islänningen.

- Vi vet att om vinner våra matcher så har vi en stor möjlighet att klättra. Det är fem matcher kvar nu och det gäller att få en liten positiv känsla att ta med oss in i nästa säsong. Vi ska ha fokus nu, vi får inte slappna av nu när kontraktet är säkrat. Vi ska avsluta bra.

Vad skulle det innebära att komma topp fem istället för säg nia eller tia?
- Det ser bra ut på pappret i alla fall, speciellt efter en sån start som vi fick på säsongen. Alla hade avskrivit oss totalt. Det hade varit en stor komplimang till hela staben och truppen. Men femteplats eller inte, det här handlar om att avsluta så bra som möjligt, säger Smarason.

Publicerad 2016-10-16 kl 10:12
ALLSVENSKAN

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER