Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Tränade med Kalmar FF – nära flytt till Premier League för 210 miljoner

Foto: SCANPIX.

För två år sedan provtränade han med Kalmar FF.
Nu är Wilfred Ndidi aktuell för en flytt till Premier League.
- I det läget hade vi kanske inte tanke på att värva dem, säger sportchefen Thomas Andersson-Borstam till Fotbollskanalen.

Hösten 2014 tränade fyra unga nigerianer med Kalmar FF. Taiwo Awoniyi var den som det skrevs mest om, men i skymundan fanns Wilfred Ndidi, då mittback.

Den här veckan har flera medier, som HBVL, ESPN, och Telegraph, skrivit att Ndidi (nu mittfältare i belgiska Genk) byter till Leicester i vinter. Pris: 170 miljoner kronor plus 40 miljoner kronor baserat på antalet matcher. Det som ska vara kvar är att fixa arbetstillstånd, och Ndidi är planerad ersättare för sommarsålde N'Golo Kanté (nu Chelsea). 

Det enda som ska kunna avbryta en affär med Leicester är om Manchester United tar sig in. Deras nya scout är Roland Janssen, som tidigare jobbade för Genk och var den som upptäckte Ndidi.

Hur kommer det sig att en spelare gick från ett undanskymt två månaders provspel med Kalmar FF till att bli värd runt 200 miljoner kronor, och detta på två år? Det gick dessutom bara ett år från provspelet till A-landslagsdebuten. Kalmar FF:s sportchef Thomas Andersson-Borstam:

- Vi hade fyra grabbar i samma ålder som var och bekantade sig med Kalmar då. De med oss och vi med dem. I det läget hade vi kanske inte tanke på att värva dem, och vi hade inte möjligheterna heller om vi säger så. Det är riktigt roligt att se, och ska man generalisera så har det varit väldigt bra kvalitet på de unga pojkarna som vi har stiftat bekantskap med.

Erton Fejzullahu såldes 2009 av Thomas Andersson-Borstam, då i Mjällby, till holländska NEC Nijmegen. I samband med det lärde Andersson-Borstam känna en person som introducerade honom till den nigerianska fotbollen.

Senare blev Gbenga Arokoyo klar för Mjällby AIF. Från samma akademi, Kwara Football Academy, kom även Monday Samuel (nu Helsingborgs IF) på provspel. Andersson-Borstam säger att han idag har kontakter med ”tre-fyra” akademier nere i Nigeria.

Av de övriga tre som provspelade med Kalmar FF så har karriärerna gått olika. Taiwo Awoniyi tillhör Liverpool, men har varierat i prestationer under sina utlåningar till FSV Frankfurt och NEC Nijmegen. Adebayo Ademilua, vänsterback, har blivit erbjuden kontrakt av Värnamo.

Alhassan Ibrahim var innan KFF-provspelet den mest uppmärksammade spelaren, då han vunnit skytteligan i ett kval. Efter det misslyckades han med ett ålderstest, och dessutom var det en tvivelaktig agent inblandad. Alhassan spelar numera i den nigerianska högstaligan.

Förutom det har Kalmar FF även haft Samuel Kalu, Jesse Sekidika, Endurance Ighagbon, och Paul Francis på träningar, men de höll inte samma kvalitet.

För drygt en månad sedan skrev Fotbollskanalen också om intresset från Kalmar FF för den mer etablerade Eseosa Igbinoba, 26 år och mittfältare i den inhemska ligan. Andersson-Borstam säger att intresset inte har förändrats, det vill säga att de vet om honom men vill vänta med att ha definitivt besked om Rasmus Elms 2017.

Dessutom vill Kalmar FF ha en kontringsstark anfallare i vinter. En som skulle kunna vara aktuell är Abiola Dauda, spelare för Kalmar FF 2008-2012. Han har ett halvår kvar på kontraktet med holländska Vitesse, där han dock bara har fått spela 16 minuter i Eredivisie under hösten.

- Abiola har ju varit fem år i Kalmar och vi känner Abiola och så, men det är inte mer än så i dagsläget. Det är det inte.  

Publicerad 2016-12-02 kl 15:50
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons