POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Transferfönstret öppnas - dessa kan försvinna

I natt smäller det - det internationella transferfönstret öppnas.
Och med det väntar en lång oviss månad för allsvenska klubbar.
Experten Ola Andersson listar här namnen som kan försvinna.

Silly Season har varit igång hela hösten - nu får vi se vad ryktena har varit värda. Vargtimmen är här, med en hel månad av vånda för allsvenska klubbar. Eller? SVT- och Viasatexperten Ola Andersson har tillsammans med FotbollDirekt.se gått igenom de allsvenska lagen - och Andersson kommer med lugnande besked.

Ola Andersson: - Det har ju varit en väldigt lugn Silly Season och det är väl få klubbar som kan sälja några 20 miljoners-namn. Jag tror att de allsvenska lagen kommer klara sig utmärkt när fönstret öppnar, det är en handfull namn totalt som kan försvinna till större klubbar.
- Sedan kan förstås alla spelare säljas - agenter har ju lyckats sälja de mest konstiga spelare genom åren. Men av de som är heta tror jag att de flesta blir kvar.

Några klubbar är inte med på listan nedan, av den enkla anledningen att Ola Andersson och FotbollDirekt.se inte kunnat se några spelare som löper stor risk att försvinna.

Här följer listan, med Ola Anderssons kommentarer:

AIK: (Mohamed Bangura)

Anderssons kommentar: - Utifrån AIK:s situation kan fler spelare försvinna, men utifrån prestation så är det bara Bangura. Frågan är om han vill gå själv, han kom ju dit nyligen. Långt kontrakt också. Jag tror att både han och klubben förstår att det är bäst om han stannar ett tag till. Känns som väldigt liten risk.

Elfsborg: (Denni Avdic, Johan Larsson)

Anderssons kommentar: - Jag har inte hängt med i alla rykten, men spontant känns Rennes ganska logiskt för Avdic. De har ju bra erfarenhet av svenskar också. Franska ligan är bättre än många tror, snabbare och mer fysisk än vad som görs gällande. Och det kan nog passa Avdic bra. Han försvinner nu. På sikt tror jag också att Johan Larsson kan flytta, men knappast nu. Att egenskaperna finns där är klart, men han behöver lite tid och intresserade klubbar vill nog se lite mer.

Gais: (Johan Mårtensson)

Anderssons kommentar: - Mårtensson har varit bra, han spelar i ett lag som är sämre än hans prestation förtjänar. Men frågan är om han klarar nästa nivå redan, jag vet inte om han räcker till i Holland som det ryktats om. Skulle nog må bra av att stanna ändå.

Gefle: (Jakob Orlov)

Anderssons kommentar: - Gefle har ju en förmåga att gräva upp spelare från ingenstans. Men från en bra allsvensk höstsäsong till utlandet för Orlov? Nej, det tror jag knappast. I så fall en inrikestransfer för att Gefle behöver pengar, men det är ju dyrt att köpa inrikes och Gefle är bra på att ta betalt.

Halmstad: (Michael Görlitz, Anel Raskaj, Marcus Olsson)

Anderssons kommentar: - Görlitz sitter fast i Halmstad och jag tycker att han fastnat lite i spelet i år också. Det gäller även för Raskaj. Det finns inga nog pengar att hämta för Halmstad här heller. Kanske Marcus Olsson då, han är en lightversion av brorsan, Blackburn-Martin. Han har en bra inställning och en fin vänsterfot, det är alltid attraktivt.

Helsingborg (Alexander Gerndt, Joel Ekstrand, Rasmus Jönsson)

Anderssons kommentar: - Jag tror att Helsingborg klarar sig bra.
De får behålla Gerndt, jag kan inte se att något lag från de större ligorna tar honom redan nu. Han behöver visa samma klass i ett år till. Sedan blir nog Rasmus Jönsson kvar en säsong till också.
Men jag förstår om Ekstrand försvinner redan nu, han har varit bra i år och har en spelstil som jag tror är attraktiv utomlands. Han lång och samtidigt följsam. Udinese är nog helt rätt nivå för honom också.

IFK Göteborg: (Ragnar Sigurdsson, Adam Johansson, Robin Söder)

Anderssons kommentar: - IFK har gjort en dålig säsong och det drar ner risken. Sigurdsson har stannat av lite och jag vet inte vem som skulle vara intresserad. Ryktena kring Adam Johansson låter galna, i Sunderland skulle det bli läktaren för honom - titta bara på Fredrik Stoor i Fulham. FC Köpenhamn däremot skulle kunna vara något för Adam, även om de har en bra högerback redan. Robin Söder? Han måste skrapa ihop till en skadefri säsong innan det kan bli aktuellt med en flytt. Inget Milan eller Juventus där.

Malmö: (Guillermo Molins, Daniel Larsson, Agon Mehmeti, Jiloan Hamad, Ivo Pekalski)

Anderssons kommentar: - Här är förstås risken störst. Jag tycker att Molins är den som är mest mogen för ett utlandsäventyr, den mest färdiga och rejäla spelaren. Han är redo att gå nu. Daniel Larsson är också intressant. Sedan är Ivo Pekalski jättespännande. Lite överraskande att fick sådant ansvar i år och att han tog det också. Men på hans position tror jag att utländska klubbar söker rutin, det är oftast en äldre spelare som spelar där.

- Det stora problemet för Malmö är spelarkontrakten. Det är alltid så för den som vinner, att klubben försöker förhandla fram nya längre kontrakt och samtidigt hålla nere kostnaderna. Spelarna å sin sida vill ha bättre avtal och helst bara skriva på för ett år till. De måste förlänga med Molins, Mehmeti och Hamad så fort de bara kan - de försvinner på sikt ändå, men Malmö måste kunna ta betalt för dem.

Mjällby: (Moestapha El Kabir, Patrick Osiako, Tobias Grahn)

Anderssons kommentar: Mjällby tog en chans med El Kabir och det blev en hit. Men det behöver inte vara någon jätteförlust om/när han försvinner. Osiako däremot tycker jag har varit allsvenskans bästa spelare på sin position, han kommer lämna ett tomrum.
Men oavsett tror jag faktiskt att Mjällby klarar sig ändå. Det blir inte samma succé som i år, men Mjällby har ett ganska gediget lag även utan de här namnen. Tobias Grahn ryktas det alltid om, men jag tror han blir kvar.

Trelleborg: (Victor Noring)

Om ryktena om Premier League- och Serie A-klubbar stämmer är det bara att gratulera Noring, men jag tror att det är en liten agent-lansering. En back eller en mittfältare kan konkurrera på flera platser, en målvakt har bara en position att spela på. Därmed blir det svårsålt. Men han har gjort det bra i år och har bra ålder, så en liten risk finns det väl trots allt.

Örebro: (Nordin Gerzic, Alejandro Bedoya)

Gerzic är ju helt klart den som har det största spelet i sig. Här måste Örebro förlänga - han går nog senast i sommarfönstret annars. Någon flytt för Bedoya tror jag inte på. Om han kommit med i USA:s VM-trupp i somras hade det kanske sett annorlunda ut.

Publicerad 2011-01-01 kl 13:35
Annons
Annons
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå