POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
2v

Tre möjliga alternativ till svenskt sommarfönster – beslut väntas tas inom en vecka

Foto: Bildbyrån.

Det svenska transferfönstret i sommar kan flyttas.
Nu väljer Sef mellan tre olika alternativ.
- Det finns för- och nackdelar med alla alternativ, säger Sef:s sportchef Svante Samuelsson till Fotbollskanalen.

I förra veckan höll Uefas exekutiva kommitté sitt ödesmöte där de bland annat bestämde sig för att man vill att samtliga ligors sommarfönster stänger på samma dag, den 5 oktober. Uefa rekommenderar därför alla nationsförbund att flytta sina fönster på ett sätt som gör att de synkroniseras.

Under fredagen därpå, dagen efter, skrev norska VG att Norges transferfönster med all sannolikhet kommer att vara öppet i fyra veckor fram till den 5 oktober – och därmed öppna den 7 september – i stället för att vara öppet i augusti som det var tänkt från början.

Precis som Norge har som bekant även Sverige vår/höst-säsong i stället för höst/vår som de flesta internationella ligorna har, därmed är sommarfönstret även kortare, fyra veckor i stället för tolv.

Till följd av coronakrisen stängde ett extra transferfönster nyligen i Sverige och planen är att sommarens fönster ska vara öppet mellan den 15 juli och 11 augusti. Det här kan dock komma att ändras, om Svenska Fotbollförbundet väljer att fatta beslut om att följa rekommendationen från Uefa, vilket i så fall hade gjort att svenska klubbar får värva mellan den 7 september och 5 oktober i stället.

- Uefas rekommendation är väl först och främst för klubbarna som spelar höst-vår, mellan sina två säsonger. Vi får utifrån att vi spelar vår-höst och nu när vi fått datum till kvalspelen i Europa League och Champions League ha en diskussion med klubbarna kring det, om man vill att fönstret ska ligga kvar som det gör nu, 15 juli-11 augusti, eller att det ska senareläggas i och med att de internationella cupdatumen ligger senare, framför allt kvalen. Det brukar vara en viktig faktor när vi önskar var transferfönstret ska ligga, sa Svensk Elitfotbolls sportchef Svante Samuelsson till Fotbollskanalen i lördags.

Sef höll därefter ett med möte med sportcheferna i klubbarna i allsvenskan och superettan för att diskutera frågan – ett möte som avverkades under tisdagen.

- Vi diskuterade lite olika alternativ. I dag är det ju planerat att vara öppet mellan den 15 juli och 11 augusti. Men i och med de speciella förutsättningar som råder så diskuterade vi förslag om att senarelägga det, säger Samuelsson till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Det är tre förslag som vi väljer mellan. Antingen att ligga kvar som vi har det just nu, eller att det öppnar i slutet av juli/början av augusti – alternativt att det öppnar i mitten av augusti.

Vad lutar det åt?
- Det är det jag ska sammanställa nu de kommande dagarna, vilka synpunkter varje lag har lagt fram. Men vi kom fram till att det är de här tre alternativen vi har och nu ska vi se vilket det blir. Jag kan inte säga vad det lutar år, det finns för- och nackdelar med alla alternativ. Jag får sammanställa vilket förslag som fått mest stöd.

- Det fanns lite argument för de olika alternativen, men så är det varje sommar. Det finns en grundproblematik i att vi har fyra veckor och de andra ligorna har tolv.

Ett beslut väntas komma inom kort menar Samuelsson.

- SvFF tar beslutet och vi hoppas att det kan tas inom en vecka. Men sedan måste en ansökan skickas in till Fifa, om vi väljer att flytta fönstret sett till hur det ligger nu. Men det brukar mest bara vara formalia. Oavsett borde vi kunna ha ett besked på plats inom en vecka.

Sverige kan heller inte få dispens för ett längre transferfönster i sommar, utan det är fyra veckor som gäller.

Publicerad 2020-06-23 kl 14:30
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto