Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Tre svenska klubbar pekas ut på matchfixningslistan

Foto: Scanpix

43 spelare i allsvenskan eller superettan misstänks för matchfixning, uppger DN/SVT.
Syrianska, AFC Eskilstuna och Landskrona kopplas ihop med flest misstänkta spelare.

Under tisdagen publicerade Dagens Nyheter och SVT:s Uppdrag Granskning uppgifter om att 43 spelare i allsvenskan eller superettan misstänks för att ha varit inblandade i matchfixning. Det är det schweiziska företaget Sportradar som tagit fram listan (från 2015) på spelare, som europeiska fotbollsförbundet Uefa fått.

Nu följer DN/SVT upp sin första publicering genom att skriva att den övervägande delen av de 43 misstänkta spelarna spelar eller har spelat för just tre svenska klubbar. Det gäller Syrianska, Landskrona och AFC Eskilstuna.

Syrianska är den klubb som är kopplad till flest spelare på listan och två av lagets matcher från 2015 polisanmäldes. Det gjordes även en match mot Jönköpings Södra 2014. I dag har många av spelarna lämnat Södertälje-klubben och ordföranden Fikri Halef säger att han upplever att de just nu inte har något problem med uppgjorda matcher.

- Det jag kan säga är att vi i dag talar mycket med våra spelare om det här och precis som alla andra klubbar vill vi få bort matchfixning från svensk fotboll, säger Halef till DN.

Landskrona stängde av två spelare 2013 för misstanke om matchfixning och klubbens ordförande Gabriel Munck af Rosenschöld känner sig säker på att man var inblandade i uppgjorda matcher då men att man tagit sig ur problem nu genom att bland annat infört ett förbud för mobiltelefoner i omklädningsrummet. Många av spelarna på listan har också lämnat Landskrona.

- Jag vill bestämt tro att vi har det här bakom oss. Det goda som händelsen förde med sig är att vi från klubbens sida blivit mer vaksamma, säger Bois-ordföranden till DN.

AFC Eskilstunas ordförande Alex Ryssholm ser allvarligt på misstankarna om spelarna på listan som är kopplade till den allsvenska nykomligen.

- Det är besvärande uppgifter, men vi har inga tecken på att våra spelare är inblandade i någon smutsaffär. Jag känner personligen inte till sådana spelare, säger Ryssholm till DN.

Flera spelbolag stoppade spel på AFC:s matcher under 2015 och klubben bad om ett möte med Svenska Fotbollförbundet för att få klarhet i frågan. Dessutom pratade man igenom saken med spelartruppen inför 2016 och man har även avvisat personer som man sett rapportera från både matcher och träningar.

DN/SVT beskriver listan och Sportradars varningssystem som ett bra verktyg för polis, idrottsförbund och spelbolag för att upptäcka mönster, men att det inte innebär att en spelare varit inblandad i matchfixning bara för att den finns med på listan.

Allsvenskan och superettan-klubbarnas intresseorganisation Svensk Elitfotboll har förre spelaren Anders Wikström anställd för att jobba med frågan om matchfixning. Han är snart klar med en rundresa till de 32 klubbarna där han informerar alla spelare om matchfixning och spelande på matcher. Han kallar Sportradar, som jobbar med oddsättning till spelbolag och bland annat har koll på oddsrörelser, för ett trovärdigt företag.

- Det är klart att det aldrig är positivt med sådana här uppgifter, så enkelt är det. Det är ju också därför jag har min tjänst. Det här blir ju en bekräftelse på att jag behövs, säger Wikström till Fotbollskanalen.

- Det här är på frammarsch i Sverige och vi har tidigare varit förskonade i allsvenskan och superettan, men vi ska inte vara naiva. Det här problemet identifierade ju Svensk Elitfotboll och Svenska Spel innan jag anställdes.

Syrianska, Landskrona och AFC Eskilstuna har koppling till flest spelare på listan. Är det klubbar du jobbat extra mycket med?
- Jag har ju en informativ roll och det här är lika viktigt för alla spelare oavsett klubbtillhörighet. Det är viktigt att alla får koll på reglerna. 

Wikström menar att bilden som nu ges efter DN/SVT:s avslöjande blir lite skev, men av en naturlig anledning.

- Historiskt sett är det ju flest uppgjorda matcher på lägre nivå, men nu blir det fokus på allsvenskan och superettan, vilket är givet eftersom att de är de högsta serierna. Det här är ett problem vi ska ta på allvar.

- Många gånger känner man sig ganska hjälplös, för att vi inte har lagstöd för att lagföra sådana här saker. Det är få matcher som anmäls och även om de anmäls så kanske det inte blir någon förundersökning eller så läggs de ner. Det är bra att det nu kommit ett nytt lagförslag för att ändra på det, säger Wikström. 

Publicerad 2016-12-14 kl 10:05
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons