POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Trelleborg ett talangnäste – klart yngst elva i allsvenskan: ”Har valt att lita på unga spelare”

Foto: Bildbyrån

TRELLEBORG. Förra året var Trelleborgs FF bland de äldsta i superettan.
Efter ett generationsskifte är de överlägset yngst i allsvenskan.

Mycket kan hända på ett år. Förra året var Trelleborg ett av de äldsta lagen i superettan, och använde bland annat en startelva med en snittålder på 28,4 år enligt Transfermarkt. Ett år senare är TFF det yngsta laget i högsta serien. När de mötte IFK Norrköping i våras var snittåldern 23,4 år, ett år yngre än något annat lag har spelat i årets allsvenska. 

Mot AIK senast startade sex stycken U21-spelare, och som vanligt var lagkaptenen en 23-årig Alexander Blomqvist.

- Rutinen finns inte där på samma sätt som de finns i andra lagen, det är väl på det sättet man märker av det, säger 19-åringen Felix Hörberg. 

- Men de unga brukar våga mycket. Tekniska spelare, där det känns som det Trelleborg vi har nu inte är det man har hört talas om innan. Mer spelande, mer tekniska, roligare lag att kolla på, fyller 20-åringen Johan Brannefalk i. 

- Det är mycket bra kvalitéer på alla positioner, när man kollar på åldern också. Det är inte många som är gamla. Det kan nog bli något bra här. 

Förra årets spelare som Magnus Andersson (som gjorde kort comeback i våras), Fredrik ”Fritz” Persson, och Kristian Haynes har slutat, och Salif Camara Jönsson skadade sig. Det, plus några andra skador, har helt ändrat om strukturen på truppen. Sju av de åtta som har fått mest speltid i årets allsvenska hade aldrig spelat i serien innan det här året och är som äldst 25 år.

- Vi har valt att lita på unga spelare. De är bättre än vad de har varit tidigare, och vi har fler egna som varit uppe och tränat med A-laget. Sedan har vi bestämt oss för att vi ska utmana oss mer själva i balansen, säger tränaren Patrick Winqvist. 

- Det känns tryggt. Jag reflekterade över det under våren, men det är inte en medveten strategi och det är inget vi skryter med. Nu har det blivit så, och de har presterat bra och varit de bästa för tillfället. 

En delanledning till att det blivit såhär är problemet att värva dyrare spelare, även om åldersstrukturen ändrades något under fredagen när 27-åringarna Jasmin Sudic och Kofi Sarkodie presenterades som nyförvärv. 

- Vi har längre tittat på rekryteringen på spelare som är mellan 23 och 28 år, men det är ofta de attraktivaste spelarna som är på toppen av sin karriär.

- Vi har valt att ta någon som blivit över från Malmö FF, någon av våra egna, ta någon som kanske är ”over the hill” för andra klubbar.

Kan man se ute på planen att ni är ett så ungt lag?
- Om man tänker efter så kanske det gör det, om man hittar anledningar och kopplar ihop det. Sedan är det ingen vetenskaplig utredning. Unga spelare har ibland en tendens, med beslutsfattning och värdering, att behöva vara lite klokare, men de är också modigare, mer initiativrika, och satsar mer på sin fysik i vissa lägen. Någonting kan det ligga i det. Att han en frisk, ung, oförstörd fläkt som Felix (Hörberg) till att löpa upp och ner och tro på sig själv varje gång, det är ganska charmigt. 

Det är i den här miljön som bland annat Malmö FF-lånen Dennis Hadzikadunic och Marko Johansson har tagit tydliga steg. Hadzikadunic gick från att ha gjort en start och några få inhopp i MFF, till att efter ett halvår som ordinarie i TFF bli såld till Rostov för tio miljoner kronor. Marko Johansson har ryktats till AS Roma efter knappa 50 matcher i TFF.

Ett antal av de andra talangerna i TFF har också spelat ungdomsfotboll i Malmö FF, där även Winqvist var ungdomstränare under många år. Hörberg är en av de tidigare ungdomsspelarna i MFF och har varit den stora överraskningen i årets TFF, med bland annat nio raka starter. 

- Det hade jag inte alls väntat mig. Jag siktade mer på en allsvensk debut, sedan har det blivit lite mer än så, säger Hörberg. 

Winqvist fyller i om sin högermittfältare: 

- Från att ha varit U19-spelare i höstas och då fick ta steget upp för att han hade enormt stark fysik och hängde med tempomässigt. Han har gjort det väldigt lätt för sig genom att följa de instruktionerna som vi har gett honom.

- Snabbhet, styrka, djupledslöpningar, hårt arbete upp och ner. Sedan har han blivit poängspelare. Spelar enkel fotboll, så jag hoppas han fortsätter spela enkelt så han inte gör det svårare för sig själv. Det är en ganska unik spelartyp på det sättet, som vi har väldigt mycket nytta av. Väldigt stor potential om han får fortsätta att vara oförstörd.

Hörberg är en av sju U21-spelare som är uttagna i dagens matchtrupp i den viktiga matchen borta mot Dalkurd. Hörberg och de övriga sex spelarna går att läsa utförligt om på den allsvenska bloggen. 

Dalkurd mot Trelleborg sänds ikväll på C More Live 2. Sändningen startar 17.50 och avspark 18.00.

Publicerad 2018-07-14 kl 09:15
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå