POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
2v

Trots FHM:s besked - SvFF vill få grönt ljus i förtid: "Hoppas väldigt, väldigt mycket"

5:40

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

"De ska inte på båtsemester" - lyssna på SvFF:s Håkan Sjöstrand ovan.

FHM ska ge besked om fotbollen "första veckan i juni".
Men det svaret nöjer sig inte elitfotbollen med, som hoppas få grönt ljus innan dess.
- Helst i god tid före månadsskiftet, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen.

Under fredagen fick Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll och Elitfotboll Dam återkoppling från Folkhälsomyndigheten vad gäller de protokoll som man tagit fram för att kunna få ett godkännande för spel. Svaret? Att fotbollen måste vänta. Myndigheten har bakat ihop ett antal "sommarfrågor" som de meddelar att de ska ge besked om "första veckan i juni". Fram till dess får alltså elitfotbollen vänta på besked. 

Eller? Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson berättar nu för Fotbollskanalen att man inte nöjer sig med det svaret, utan hoppas på att en fortsatt dialog med Folkhälsomyndigheten ska leda till ett grönt ljus i förtid - innan de generella riktlinjerna från myndigheten uppdateras.

- Dörren (från FHM:s håll, reds. anm) är inte stängd. Vi hoppas på positiva besked, men vi hoppas också på betydligt raskare besked än det som har framskymtats, om besked i början av juni. Vi vill ha besked tidigare än så, naturligtvis, säger Nilsson. 

- Så dörren är inte stängd och det finns positiva bitar i det här men vi hade så klart hoppats på ett annat utfall av dagens möte. Men vi får också ha respekt för att det är en väldigt svår och komplicerad tid vi lever i och att Folkhälsomyndigheten har mycket att göra. Men här känner vi att vi kanske inte riktigt blir tagna så seriöst som vi hade hoppats på. 

Så även fast Folkhälsomyndighetens generella riktlinjer inför sommaren ska uppdateras den första veckan i juni, så kanske elitfotbollen kan få ett besked innan dess?
- Det är inget vi fått indikationer om, men det är något jag hoppas väldigt, väldigt mycket på, säger förbundsordföranden.

I ett pressmeddelande som SvFF och Svensk Elitfotboll publicerat riktar fotbollen skarp kritik mot Folkhälsomyndighetens sätt att hantera frågan om elitfotbollen, som just nu stoppas från att spela matcher.

- Jag har svårt att förstå att FHM inte kan ge besked nu och är uppenbart ointresserade av att all professionell idrott i Sverige har belagts med yrkesförbud medan de tänker, säger Sef:s ordförande Lars-Christer Olsson.

Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen:

- Det är klart att vår frustration är gemensam. Vi sitter i samma förbundsstyrelse och han (Lars-Christer Olsson) är ordförande för Svensk Elitfotboll. Vi har samma känsla i de här frågorna.

- Det är självklart med blandade känslor som vi tar emot resultatet av mötet. Vi upplever ändå att det finns en klar öppning för att kunna starta i mitten av juni, och det är positivt. Protokollen som har tagits fram mottogs också väldigt väl. Men det är klart att vi saknar besked, och vi saknar kanske en förståelse för den professionella idrottsverksamhet som människor har som sitt leverbröd. Den behandlas kanske inte så som annan verksamhet med anställda. Här drar man inte riktigt distinktionen mellan vad som är professionell idrott och andra delar av idrotten. Det är klart att finns ett visst mått av besvikelse. Vi kan konstatera att den näringsverksamhet som finns inom idrotten inte behandlas som annan näringsverksamhet, och det ställer till stora problem för oss.

Nilsson fortsätter:

- Men dialogen fortgår och jag är helt säker på att RF nu kommer ta initiativ för hela idrotten.

I pressmeddelandet trycker fotbollen på att klubbarna är "mycket hårt pressade" just nu och man ställer sig frågande till varför elitfotbollen måste hanteras på samma sätt som alla annan idrott.

"Många människor är beroende fotbollen för att förtjäna sitt uppehälle. Varför ska inte denna näringsverksamhet kunna ”hålla öppet” när restauranger, hotell, barer och varuhus kan göra det? De säkerhetsåtgärder som elitfotbollen föreslår för att förhindra smittspridning går dessutom enligt vår bedömning minst lika långt, förmodligen längre, än andra ”icke-nedstängda” branscher", går det också att läsa i pressmeddelandet.

Fotbollen förstår heller inte varför Sverige måste hålla fotbollen tillbaka när många andra länder nu startar upp sina verksamheter igen. 

- Snart har nästan varenda fotbollsnation i Europa fattat beslut om att återuppta sitt spel och nästan alla har haft hårdare restriktioner än vad vi har i Sverige. Men hos oss kan vi ändå inte, med den här exceptionellt starka hanteringen som finns i protokollen, få ett besked. Det ter sig märkligt. Men vi har dialogen igång och hoppas på positiva besked, säger Karl-Erik Nilsson. 

Vad svarar Folkhälsomyndigheten på de punkter som ni tar upp?
- Det är väl så att vi saknar en hel del svar från Folkhälsomyndigheten och det är de vi förväntar oss ska komma i närtid.

- Vi har ju haft en dialog tillsammans nu, RF, SvFF och Folkhälsomyndigheten. Jag utgår från att den dialogen kommer fortsätta i närtid för att ta ytterligare steg framåt mot det vi längtar efter.

Nilsson flaggar också för att fler möten kommer att bokas in mellan de olika organisationerna.

- Det är inget bestämt datum, men dialogen är igång och möten kommer sättas upp innan vi är framme vid månadsskiftet. Vi kommer fortsätta dialogen.

Anders Tegnell, statsepidemiolog hos Folkhälsomyndigheten, har i olika intervjuer förklarat att det inte spelar någon roll vilka protokoll som elitfotbollen tar fram, eftersom all idrott ska behandlas lika. Men trots det har myndigheten nu tagit del av det upplägg som fotbollen presenterat i sina protokoll.

- Det har de gjort, och gett positiv feedback på det som de sett. Så det känns bra, säger Karl-Erik Nilsson.

Då ställer man ju sig frågan, om ni nu fått positiv feedback, varför inte matcherna kan få gå igång. Är det ni undrar också?
- Ja, det är precis det vi undrar också. Vi hoppas att vi kan få ett besked som röjer undan de sista frågetecken som vi har. Jag är så optimistisk att tror att vi kommer vara igång i mitten av juni, som planerat. Men för all planering och för all förberedelse är ju ett definitivt beslut att önska. 

Han avslutar:

- Vi hoppas att det kommer så snabbt som det bara går, och naturligtvis helst i god tid före månadsskiftet.  

Mycket talar nu för att svenska cupens kvartsfinaler på herrsidan, som var planerade till den 1 juni, kommer att skjutas fram. Planen om att spela seriepremiärerna på dam- och herrsidan den 14 juni står dock fast i nuläget.

Publicerad 2020-05-15 kl 12:25

C More Classics – Allsvenskan

Streama flera av de klassiska allsvenska guldmatcherna på C More!

ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto