Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Trots snökaos - Lagrell nöjd med upplägget

Varm mössa och långkalsonger är en klädsel fotbollspubliken kan få vänja sig vid. Trots snö och kyla tycks inblandade parter stå fast vid att allsvensk fotboll i början av mars är en idé för framtiden.

Svensk fotboll behöver ha en längre tävlingssäsong för att kunna hävda sig internationellt. Det är resonemanget bakom den rekordtidiga allsvenska premiären kommande helg.

- Det är ett beslut vi tog för flera år sedan. Däremot får man medge att inte fan var det nån som trodde att vi skulle få en sån här vinter, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell till TT.

Trots det bistra klimatet utomhus fick den tidiga avsparken stöd från alla håll vid allsvenskans upptaktsträff i Örebro på måndagen.

- Visst är det kul att vi börjar lite tidigare i år. Men självklart har det varit en för karg och risig vinter för att man ska vara riktigt nöjd. Att man inte kan träna på stora planer påverkar hur man spelar, kanske den första månaden, säger Gais lagkapten Fredrik Lundgren till TT.

Han hoppas att publiken ska vänja sig vid att gå på fotboll även när det är "halvkyligt".

- Man har ju längtat hela vintern. Jag tror på att ha en kortare försäsong, säger Lundgren.

Gefles tränare Per Olsson håller med:

- För att utvecklas behöver svensk fotboll spela tävlingsmatcher under fler månader per år. Det har vi tränare resonerat om länge på våra träffar. Och det finns ju utomhusevenemang även i vinteridrotter. Publiken får väl ta på sig ordentligt. Det gäller att se möjligheter, säger Olsson till TT.

Kalmars klubbdirektör Svante Samuelsson är på samma linje.

- Jag inser att vi haft en tuff vinter i år. Men i det långa perspektivet är det rätt tänkt att börja så tidigt. Fast man ska vara ärlig och säga att det blir lite sämre upplevelse för publiken om det är väldigt kallt, säger Svante Samuelsson till TT.

14 allsvenska omgångar ska spelas till och med 17 maj. Sedan görs ett två månader långt uppehåll på grund av VM, medan kvällarna är ljusa och sommaren ofta lagom varm. Det internationella fotbollförbundet, Fifa, kräver att klubbar med VM-spelare släpper ifrån sig dessa, även för förberedelser under en period före VM.

Att stoppa allsvenskan är däremot ett svensk beslut.

- Vi hade kunnat bestämma oss för att låta allsvenskan spela trots VM. Då hade lag med utländska VM-spelare fått klara sig utan dem. Men i samråd med föreningarna har vi bestämt att göra så här, säger Lars-Åke Lagrell — och hoppas på vårväder i helgen.

TT

Publicerad 2010-03-08 kl 17:53
Annons
Annons
Annons