Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
3:16

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna i spelaren ovan.

Trycket ökar på Blåvitts spelare och tränare: "Nu mår man inte alls bra"

GÖTEBORG. IFK Göteborg är fem poäng från kvalplats.
Nu berättar Poya Asbaghi om trycket på honom själv och på spelarna.
- Just nu mår man inte alls bra, säger han.

Det är en ovan situation som Poya Asbaghi är i. Visst, han kämpade och lyfte Gefle i bottenstriden i superettan, men att vara en ny och relativt orutinerad tränare i en storklubb som IFK Göteborg som med sju omgångar kvar av allsvenskan ligger tolva med bara fem poäng ner till kval, det är något helt annat. Placeringen är Blåvitts sämsta sedan 2002 då laget slutade just tolva och kvalade sig kvar. Inte konstigt att trycket på tränaren är stort.

På presskonferensen efter 0-2-förlusten mot AIK berättade Poya Asbaghi att hans spelare inte skuttar av glädje, att situationen är tuff, men att alla är medvetna om läget och beredda att göra allt för att göra det bättre.

ANNONS

IFK-tränaren berättar att självförtroendet har blivit stukat på flera spelare och själv mår han inte så bra efter förlusten.

- I den här branschen mår man alltid som sin senaste match. Så just nu mår man inte alls bra. Men i morgon när man vaknar upp får man rikta blickarna vidare mot Hammarby. Det är så det fungerar, säger Asbaghi till Fotbollskanalen.

Hur är det att vara i den här situationen, att kriga för att klara sig kvar?
- Jag kommer från en klubb som låg tio poäng från att hålla sig kvar och där varje match var kniven mot strupen hela den hösten. Så på det sättet har jag varit i en sådan här situation tidigare. Men däremot att det nu är i en klubb som Blåvitt med allt vad det innebär med förväntningar, det är klart att det är första gången för mig.

Hur är det att vara i det just nu?
- Det är en utmaning. Så kan man säga. Varför man får energi att göra det, det är för att man hela tiden återkommer till att det är ett ärofyllt jobb och det är det som hela tiden gör att man få energi att försöka göra saker bättre. Men det är också mycket press och förväntningar även på spelarna, mer än vad det är för andra lags som är involverade i samma strid. Det är klart att det är en utmaning men man måste bara gilla läget och acceptera. Man kan inte bara välja bort förväntningarna eller pressen för då väljer man bort allt det som är det vackra med Blåvitt.

ANNONS

Kan du konkretisera något i vad utmaningarna är?
- Utmaningen för oss är att vi vill vinna fotbollsmatcher med ett spel som är bra och det har ju varit för många matcher där vi egentligen opressat gör misstag och det gör att vi hamnar i ett läge där vi dels måste ta lite mindre risk i vissa matcher, som i första halvlek nu mot AIK, men också att det tar på självförtroendet på spelarna för man vet att det har funnits många matcher där vi har varit bättre och till och med dominerat men snart kommer misstaget. Och det märker jag att det tar på självförtroendet i vårt anfallsspel. 

Hur gör du för att försöka lyfta självförtroendet?
- Det är en jäkla svår avvägning. För å ena sidan kan jag inte står där efter varje genomgång och säga att det är lugnt och fortsätt gör misstag och att det kommer, för det har ju blivit för mycket misstag som inte är acceptabelt på den här nivån. Men samtidigt kan jag inte heller gå i andra änden och helt vara skoningslös och säga att vi inte får göra något misstag, för då vågar man inte spela. Och att hitta den där medelvägen, den där balansen, det är den som är det svåra som man måste hitta.

ANNONS

Hur upplever du den mediala biten där du är nu – det har du inte heller varit med om tidigare?
- Nej, men det är klart att det blir ju inte mer mediabevakning än så här kring en klubb. Det skrivs ju nästan mer om Blåvitt än vad det skrivs om AIK fast AIK är på väg att vinna SM-guld. Men jag väljer inte bort det. Det är klart att man måste utstå det och ta i det för att man kan inte välja och säga att ni får inte skriva dåligt om oss eller att ni får inte kritisera oss eller att ni får inte bua åt oss, utan vi ska bara ha beröm och massa applåder när det går bra. Alltså, man kan inte välja den biten utan man måste få helheten och det är bara att acceptera läget, borra ner huvudet och kör. Det finns ingen annan utväg.

Berörs du när folk är irriterade när det går dåligt och skriker efter dig och spelarna?

ANNONS
- Nej, folk har förväntningar och folk har rätt att ställa krav på oss i de enskilda matcherna och att det buas och så det får man ta för det är det som gör att du får ta applåder sedan. Om man inte ska klara av det eller om man ska klaga på att folk är kritiska då förtjänar man inte att få beröm när det går bra heller.
Publicerad 2018-09-28 kl 07:30
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto