TV: AIK Europa-klart efter seger mot Blåvitt

SOLNA. Seger med 2-1 mot IFK Göteborg.
Nu har AIK säkrat andraplatsen i allsvenskan, och är klart för Europa League-kval.
- Jävligt skönt att komma före Djurgården i tabellen, säger Stefan Ishizaki till C More.

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren.

Inför 19 870 åskådare på Friends Arena spelade AIK under måndagen hem andraplatsen i årets allsvenska. De svartgula vann med 2-1 och har nu fyra poäng ner till trean Djurgården, vilket samtidigt innebär att man är klart för Europa League-kval till nästa säsong.

AIK:s 1-0-mål kom redan i den åttonde minuten. Ett chippinlägg i straffområdet av Rasmus Lindkvist skarvades vidare av Stefan Ishizaki, och precis framför målet dök Chinedu Obasi upp. Anfallaren hann dit före IFK:s målvakt Pontus Dahlberg och petade in bollen i nät, och firade sedan målet genom att skicka en hälsning till lagkamraten Daniel Sundgren som ligger på sjukhus. Obasi hade målat ett hjärta och skrivit in Sundgrens initialer, DS, på en tröja under sin matchtröja och den målningen visade han upp för C More tv-kamera.

- Det har varit tungt. Daniel är med oss och vi är med honom. Vi gör det här tillsammans, sa AIK:s tränare Rikard Norling till C More inför matchen.

2-0 kom precis innan pausvilan. AIK:s wingback Rasmus Lindkvist klippte till på volley vid straffområdeslinjen efter en passning i luften från Robert Taylor. En touch på Blåvitt-backen Emil Salomonssons knä ställde Pontus Dahlberg i målet och gästerna fick se bollen flyga in i nät igen.

- Jag fick till en fin träff och det blev ett härligt mål. Det blev en skön touch på Salomonsson också, som gjorde målet ännu vackrare, sa målskytten Lindkvist till C More i paus.

AIK dominerade stora delar av den första halvleken och man fortsatte hålla i taktpinnen under inledningen av den andra halvleken, men efter lite mer än 70 minuters spel lyckades IFK Göteborg plötsligt reducera. På en hörna nådde mittfältaren Vajebah Sakor högst och skallade in 2-1 via Oscar Linnér.

Blåvitt försökte få in en kvittering därefter, men förgäves. Matchen slutade 2-1 och resultatet innebär alltså att AIK slutar tvåa i allsvenskan 2017.

- Jäkligt skönt. Det var det här vi ville med matchen, att lösa det. Vi kommer före Djurgården i tabellen också, jävligt skönt, säger mittfältaren Stefan Ishizaki till C More.

Hur känner du kring att det här är din sista hemmamatch i AIK-tröjan?
- Tråkigt. AIK har varit mitt lag så länge, och nu är det slut för den här gången. Man kan ju bli tränare och så, vi får se. Jag har många fina minnen härifrån, men tyvärr fick jag inte det SM-guld jag hade hoppats på. Livet är inte perfekt alltid, säger Ishizaki.

Men du har vunnit svenska cupen och flera medaljer.
- Ja, men jag hade gärna bytt alla mina medaljer mot ett guld.

IFK Göteborg ligger kvar på plats nio i tabellen. Till helgen spelas årets sista omgång.

AIK:s lag: Oscar Linnér - Jesper Nyholm, Per Karlsson, Nils-Eric Johansson - Robert Taylor (Simon Thern 77), Johan Blomberg, Kristoffer Olsson, Stefan Ishizaki, Rasmus Lindkvist - Henok Goitom (Denni Avdic 91), Chinedu Obasi (Nicolas Stefanelli 75)

IFK Göteborgs lag: Pontus Dahlberg - Emil Salomonsson, Thomas Rogne, David Boo Wiklander, Sam Adekugbe - Mikkel Diskerud, Vajebah Sakor (Sebastian Ohlsson 73), Sebastian Eriksson, Sören Rieks (Billy Nordström 49) - Mikael Boman (Patrik Karlsson Lagemyr 82), Tobias Hysén